home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Református Énekek XVII.
Martinek Imre
2018.07.08.
LXXIII. évf. 27. szám
Református Énekek XVII.

Mottó: „Ne azt keressétek, ami széthúz és megoszt benneteket, hanem azt, ami összeköt!”

2018. július 7-én, szombaton este került megrendezésre a Református Énekek XVII. Hangverseny. Helyszínileg a budapesti MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A koncert-istentiszteleten szolgáló 294 fős kórus anyaországi, illetve külhoni (partiumi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai), az ökumené jegyében pedig testvérfelekezeti énekesekből állt fel.

 

A korábbi évek bevett gyakorlatát követve, a közönség ezúttal is négy alkalommal énekelt együtt a Kárpát-medencei Egyesített Kórussal. A zenei blokkok elején elhangzó bibliai Ígéket (Jónás 2,1-10; Fil 2,5-11; Mt 9,9-13 és Ézs 9,1-6) Fekete Károly tiszántúli református püspök válogatta. Felolvasásuk szolgálatára a szervezők négy esperest (Koncz Tibor urat, a Nagykunsági Református Egyházmegye; Szloboda József urat, a Budapest-Északi Református Egyházmegye; Juhász András urat, a Csongrádi Református Egyházmegye és Kassai Gyula urat, a felvidéki Bars Református Egyházmegye esperesét) kérték fel. A koncert végén, a Nemzeti Imát követően, melyet az egybegyűltek – a színpadon és a nézőtéren egyaránt, egymást kézen fogva énekeltek el, Csűry István partiumi református püspök mondott imát és áldást.

A Református énekek hangversenyt, a Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepét a szervezők 2002 óta rendezik meg évente. Feltett céllal, hogy rajta, a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből professzionális előadók tolmácsolásában olyan minőséges koncertfelvétel készüljön, amely CD és DVD kiadását teszi lehetővé. Az idei est keretében elhangzó énekek közül néhányat a készülő, sőt, a tervek szerint 2018 decemberének végére már fizikai formátumban is megjelenő új, hivatalos református énekeskönyv is tartalmaz. Az énekek részben egy szólamban szólalnak meg, hogy a gyülekezeti, valamint iskolai énekléshez és tanuláshoz segítségül szolgáljanak, részben pedig több szólamban, hogy kórusmű-kincsünk is bemutatásra kerülhessen és örökül maradhasson. A Református Énekek I. és II. album platinalemez, a III., IV., V. album és a Református vigasztaló énekek pedig aranylemez lett. Az eddigi koncertek orgonistái Pálúr János, Alföldy-Boruss Csilla, Fassang László, Draskóczy László, Kéménczy Antal, Varga László, Virágh András Gábor, ifj. Szotyori Nagy Gábor, Szilágyi Gyula, Tóka Ágoston és Finta Gergely voltak. Orgonán ezúttal Szabó Balázs Junior Prima díjas orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, nemzetközi független orgonaszakértő játszott. A karnagyi teendőket dr. Farkasné Sajó Márta, Balogh Lázár, Nagy Szabó Kornélia és Arany János vállalták. A 2017-es évhez hasonlatosan az utolsó blokk ismét „kilépett” kissé az 1948-as énekgyűjteményből. Három áhitat ugyanis egy kortárs szerző, Vajda János zenés istentiszteletéből szólalt meg.

Folytatódott továbbá a korábbi években megkezdett adománygyűjtés is Kárpátalja megsegítésére. A szervezők az adományt a hangverseny végén a Kárpátaljai Református Egyházkerület képviselőjének, az ungvári Héder János lelkészi főjegyző úrnak adták át.

A Református Énekek koncert-istentisztelet szeretetközösség kiemelt jelenlévői között volt Steinbach József dunántúli református püspök, a Református Zenei Fesztivál egyházi védnöke, Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke, Szenn Péter püspök, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház 2017 őszén megválasztott vezetője. Nemkülönben dr. Erdélyi Géza nyugalmazott felvidéki református püspök, aki egy személyben lelkész és egyetemi oktató is, illetve művészettörténész és közíró is. A Magyar Örökség Díj viselője.

– Rajtunk, magyar reformátusokon kívül nincs másik felekezet és ország, amely így dolgozza fel az énekeskönyvi énekkincsét, mint mi. Legyünk büszkék elhangzó és CD-n, DVD-n megjelent énekeinkre, mert ez talán nem csak hungaricum, de euricum-nak is tekinthető! – emelte ki az egybegyűltek előtt Böszörményi Gergely fesztiváligazgató, kiadó, producer a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke.

Az idei rendezvény támogatói a Magyarországi Református Egyház és egyházkerületei, Ferencváros Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap voltak. A Délvidék színeit a Torontálvásárhelyi Református Egyházközség Dalárdája képviselte, Tóth Zsolt kántor felkészítésében.

A Református Énekek XVII. fellépő kórusai és felkészítő karnagyai:

Debreceni Kollégiumi Kántus (Berkesi Sándor), Psalterium Hungaricum (Arany János), Központi Református Kórus (Berkesi Boglárka és Erdélyi Dániel), Szegedi Ökumenikus Kórus (Nagy-Szabó Nelli), Pasaréti Palló Imre Énekkar (Cseri Zsófia), Mezőtúri Református Kollégium Pedagógus Kórusa (Marczi Ernő), Baptista Központi Énekkar (Oláh Gábor), Nagyvárad Téri Református Énekkar (Balogh Lázár), Miskolci Lévay József Református Gimnázium Vegyeskara (F. Sajó Márta), Tatai Református Egyházmegye Egyesített Kórusa (Máté László), Beregszászi Magyar Református Gyülekezet Kamarakórusa (Poncz Ilona), Bihardiószegi Ifjúsági Énekkar (Ghitea Szász Angéla), Nagyváradi és Érmelléki Kántorok Kórusa (Orosz Ottilia és Herman Csaba), Szatmári Egyesített Kórus (Higyed Gyöngyi) és Kassa-Abaúj Református Kórus (Palcsó Edit).

Az Úr kegyelméből 2019-ben a XVI. Református Zenei Fesztivál május 31-e és június 2-a között, a XVIII. Református Énekek pedig június 29-én kerül majd megrendezésre.

Helyszíni beszámolónk a rendezvényen, illetve annak főpróbáján készült fotókkal lett hitelesítve. Köszönettel a lehetőségért.

Áldás, békesség. Soli Deo Gloria!


Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..