home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Reagálás
Tomek Viktor
2010.01.13.
LXV. évf. 2. szám

,,Szabadkának nincs művelődésstratégiai elképzelése'Lapunk december 30-ai számában Elhúzódó építkezés címen hírt adtunk Kasza Józsefnek, a szabadkai Népszínház igazgatóbizottsága elnökének sajtótájékoztatójáról, amelyen az elnök egyebek között kijelentette, hogy ,,akiknek a legjobban kellene érezni...

,,Szabadkának nincs művelődésstratégiai elképzelése'
Lapunk december 30-ai számában Elhúzódó építkezés címen hírt adtunk Kasza Józsefnek, a szabadkai Népszínház igazgatóbizottsága elnökének sajtótájékoztatójáról, amelyen az elnök egyebek között kijelentette, hogy ,,akiknek a legjobban kellene érezniük azt, hogy mit jelent egy színház ebben a környezetben, azok a kisujjukat sem mozdítják annak érdekében, hogy ez a nagy beruházás sikerrel járjon. A legnagyobb passzivitás a VMSZ részéről tapasztalható.'
A hallgassuk meg a másik felet is kötelező elve alapján Pásztor István, a VMSZ elnöke megkeresésünkre a következőket mondta a fentiekkel kapcsolatban: ,,A VMSZ megtett és megtesz mindent a Népszínház felépítése érdekében, ugyanakkor nem érti, hogy miért a nyilvánosság előtt kell ezekkel a valótlanságokkal előhozakodni.''
Kasza József reagálni kívánt Pásztor István kijelentésére, előrebocsátva, hogy felelős közéleti személyiségként soha nem állított valótlanságokat.
- Az építkezés megkezdése óta a mai napig Pásztor István mint tartományi képviselő, a tartományi kormány alelnöke, tartományi gazdasági és privatizációs titkár, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóbizottságának a tagja, önkormányzati képviselő és frakcióvezető, a VMSZ elnöke, korántsem foglalkozott annyit a szabadkai Népszínház építési gondjainak megoldásával, mint amennyit ez a nagy beruházás megérdemelt volna, vagy amennyit funkciói révén emberi kötelessége lenne.
Kiemelkedő funkcióiból eredő kapcsolatait korántsem állította a beruházás szolgálatába, számos tárgyalása során említést sem tett e beruházás szükségességéről vagy az adódó problémák megoldási lehetőségéről,
Pásztor István mint a VMSZ elnöke, akárcsak a VMSZ vezetősége, egyetlen alkalommal sem kért információt az igazgatóbizottságtól, soha meg nem kérdezte tőlem, van-e valamilyen probléma a munkálatok folyamatában vagy a pénzellátással. Többszöri megkeresésemre sem volt hajlandó foglalkozni az üggyel, tehát alkalmam sem volt a nyilvánosság bevonása nélkül a problémákat a VMSZ fórumai előtt feltárni.
Az építkezést, szerződésileg is, 45-45 százalékban az államnak, illetve a tartománynak és 10 százalékban Szabadka városának kell finanszíroznia. A szerződés maradéktalan tiszteletben tartását a VMSZ köztársasági, tartományi, önkormányzati képviselői és tisztségviselői egyetlen alkalommal sem követelték kellő eréllyel, s ennek következtében a beruházás finanszírozása nem került a költségvetési tételek közé.
A szabadkai önkormányzat művelődési tanácsosa - kiemelkedő VMSZ-tag - soha nem érdeklődött sem az intézmény igazgatójától, sem az igazgatóbizottság elnökétől a problémák felől. A köztársasági miniszter látogatása idején annyira érdekelték az események, hogy inkább SMS-ezett, de nem vett részt a tárgyalásokon.
A Lifka mozi felújítása, az eredeti terv módosítása által, a VMSZ közbenjárásával, létrejött Szabadkán a harmadik színházi épület. Ez mintegy 140 millió dinárt emésztett fel. Eddig még nem merült fel e beruházás célszerűségének és a beruházási összeg felülvizsgálásának a szükségessége. Bizonyára előbb-utóbb erre is sor kerül. Most maradjunk a ténynél, hogy a VMSZ kieszközölte a fenti összeg kifizetését, a Népszínház építése pedig azért késik, mert a már eddig elvégzett munka sincs maradéktalanul, hónapok óta fizetve.
Szabadkának nincs művelődéspolitikája, sem művelődésstratégiai elképzelése. Ezt igazolja a Gyermekszínház felújítása is. Az épülő Népszínházban több színpad, nézőtér, terem lesz, és ott kell helyet kapnia a Gyermekszínháznak, a Kosztolányi Színháznak és a Népszínház minden társulatának is. Nem célszerű és Szabadkának nincs is ereje működtetni három színházat, három különböző helyen.
Szerbiában az épülő Népszínház az egyik legnagyobb művelődési beruházás. Szabadkának, Szabadka vonzáskörének, az itt élő népeknek, de nem különben a vajdasági magyarságnak is a kulcsfontosságú intézményéről van szó. Maga az épület, de különösen az intézmény Szabadka város európai arculatának a hordozója kell hogy legyen.
A Demokrata Párt és a VMSZ tartományi és városi szinten koalícióban kormányoz, ezért a felelősség is közös. Ellenben engedtessék meg nekem, hogy a sajátjaim passzivitása jobban fájjon, mint a másik félé - mondta Kasza József, a Népszínház igazgatóbizottságának elnöke.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..