home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Rajtol a vb!
Tóth Tibor
2014.06.11.
LXIX. évf. 24. szám
Rajtol a vb!

Holnap a Brazília—Horvátország-mérkőzéssel Dél-Amerikában megkezdődik a XX. Labdarúgó-világbajnokság. A világ már futball-lázban ég, úton-útfélen szinte mindenki a közelgő sporteseményről beszél. Az esélyekről, elvárásokról Csizmár Zsolttal, a szabadkai Champions felnőttfutsalcsapatának vezetőedzőjével beszélgettem el.

— Rendkívül kiegyensúlyozott világbajnokságot várok. Ha visszatekerjük a futballtörténelem kerekét, akkor megállapíthatjuk, hogy 1986 óta mindig volt egy-két kiemelt válogatott, mely valamennyivel esélyesebbnek számított a többinél. A végső befutóra nem tudnék tippelni, noha sokan a brazil—spanyol—argentin—német négyest várják az elődöntőbe. A csoportokat és a válogatottak teljesítményét elemezve leszögezhető, hogy nagyon színes és kiszámíthatatlan világbajnokság áll előttünk. Németországnak szurkolok, legalább az elődöntőbe várom, de nagyon jó válogatottak lesznek a vb-n, szinte bármi előfordulhat — mondta Csizmár.

• Javában folynak a barátságos mérkőzések. Le lehet-e szűrni valamilyen következtetést ezekből a találkozókból?

— Néhány válogatott kimutatta a foga fehérét, úgyhogy akár több meglepetés is várható a brazíliai seregszemlén. Külön kiemelném Kamerun válogatottját, mely a Németország elleni 2 : 2 arányú döntetlennel megmutatta, hogy nagyon erős csapatról van szó, és játékát illetően csakis pozitív visszhangot lehet hallani. Láttam a Bosznia-Hercegovina—Elefántcsontpart, bosnyák győzelemmel végződött mérkőzést is. Bizony Džeko és társai is jelentős játékerőt képviselnek, és az argentinokkal szemben akár egy döntetlent is kiharcolhatnak. Aggodalommal tölt el, hogy a barátságos mérkőzéseken rengeteg a sérülés, ami valószínűleg a hosszú idény miatt van. Fabio Capello, az oroszok jelenlegi szövetségi kapitánya jelentette ki korábban, hogy a nagy világversenyeket az a válogatott tudja megnyerni, amely fizikailag a legjobban fel van készülve, és amelynek a legkevesebb a sérültje. Hogy ezen a világbajnokságon kinek lesz szerencséje, meglátjuk.

• Vegyük sorra a csoportokat. Az A-csoportban Brazília, Horvátország, Mexikó és Kamerun kapott helyet.

— A futballt követők kilencvenkilenc százalékához hasonlóan én is a házigazdák biztos továbbjutását várom a csoportból, a második helyért azonban szoros küzdelemre lehet számítani. A másik három csapat között körbeverés is elképzelhető. Az a válogatott nagy előnyben lenne a többiekkel szemben, amely elcsípne egy pontot Brazíliától. Erős és érdekes ez az A-csoport, hiszen három különböző földrész, három különböző játékstílus csap össze. Brazília továbbmegy, a másik továbbjutó kiléte bizonytalan.

• A B-csoportban már az első fordulóban megismétlődik a 2010. évi világbajnoki döntő.

— A spanyol és a holland válogatott már a második napon összecsap, ami nem akármilyen csemegét ígér. A spanyol keret félelmetes, huszonhárom kiváló játékos áll ugyanis Vicente del Bosque szövetségi kapitány rendelkezésére. Főhet is a feje rendesen a szakembernek, hogy kit jelöljön a kezdő tizenegybe, és kit ültessen le a padra. A hollandok ezúttal felfiatalított csapattal utaznak a vb-re. Legtöbben e két válogatottat várják a továbbjutást jelentő első két helyre, de — látván a chilei válogatott barátságos mérkőzéseken nyújtott teljesítményét — ez azért nem borítékolható. Attraktív focit játszanak, szinte hazai pályán mérkőznek, és hatalmas bizonyítási vágy fűti őket. Az ausztrál válogatottnak nincs vesztenivalója, ő az esélytelenek nyugalmával léphet pályára, de azért nem szabad alábecsülni sem. Holland és spanyol továbbjutást várok, de egyik válogatottnak sem lesz könnyű dolga.

• A C-csoport mezőnyét Kolumbia, Görögország, Elefántcsontpart és Japán alkotja.

— Papíron talán gyengébb ez a csoport, de a legkiegyensúlyozottabb. Itt bármi előfordulhat. Mind a négyen egyforma játékerőt képviselnek, itt a szerencsének is óriási szerepe lesz, hiszen az sem elképzelhetetlen, hogy a továbbjutásról a gólarány dönt. A görögök nagyon szeretik azt a bunkerfocit, amellyel 2004-ben Európa-bajnokságot nyertek. Nem is változtattak semmit, a kőkemény védelemre, a pontrúgásokra, a szabadrúgásokra, a szögletekre, valamint a beadásokra alapoznak, és a fejjátékuk is nagyon erős. Nagyon sokan szorítottak azért, hogy Radamel Falcao rendbe jöjjön, hiszen vele lényegesen erősebb lett volna az így sem gyenge kolumbiai válogatott. A japánok mentalitásukból kiindulva biztosan „hatalmas szívvel” játsszák le mérkőzéseiket, de őket egy picit gyengébbnek érzem a többi csapatnál. Elefántcsontpart viszont erős és tapasztalt kerettel érkezik a vb-re, hiszen játékosainak zöme Európában légióskodik. Talán egy árnyalattal erősebbek a többieknél, ezért őket tartom a legesélyesebbnek a csoportelsőségre.

• A D-csoport az egyik úgynevezett halálcsoport.

— Uruguay, Anglia és Olaszország is biztos három pontra számít Costa Rica ellen, én viszont elképzelhetőnek tartom, hogy a közép-amerikaiak valamelyik csapattól elcsíphetnek egy pontot, s ezzel akár át is írhatnák a továbbjutók listáját. Három nagy rangadót is tartogat a csoport, az elsőre, az angol–olaszra már a nyitófordulóban sor kerül. Lehet, hogy mindketten biztonságos döntetlenre fognak játszani, és majd a hátralévő két mérkőzésen adnak bele apait-anyait. Az olasz válogatottban a csatársor tűnik a leggyengébbnek. Nem tudom, Cesare Prandelli szövetségi kapitány honnan halászta elő az utóbbi időben magáról alig hallató Cassanót. Balotelliről tudjuk, mire képes. Akár pozitív, akár negatív értelemben is. Képes mérkőzéseket eldönteni, de képes értelmetlen kiállításokat is begyűjteni. Az olasz védelem sziklaszilárd, a középpályás sor is megbízható, a csatársor azonban sokkal gyengébb. Össze sem lehet hasonlítani például az uruguayi csapattal, amely majd a Suárez—Cavani—Forlan-hármassal tartja rettegésben az ellenfelet. Az olaszok mellett szól viszont, hogy döntetlenekkel és minimális, egygólos győzelmekkel, egy cseppet sem közönségszórakoztató játékkal mindig átverekszik magukat a csoportküzdelmeken, és legtöbbször messzire jutnak. Nagyon tapasztalt rókák ők.

• Az E-csoport tűnik talán a legsimábbnak.

— Itt megkockáztatnám, hogy a két európai válogatott, a francia és a svájci jut tovább. Az ecuadori és a hondurasi csapatot nem érzem annyira erősnek, hogy beleszóljon az európaiak dolgába. A Franciaország—Svájc-találkozó el is döntheti a csoportgyőztes kilétét.

• Az F-csoportot szemlélve leszögezhető, hogy izgalmakért nem kell a szomszédba menni.

— Nagyon színes ez a négyes, én Bosznia-Hercegovina válogatottjának szurkolok. Nigéria ellen, ismerve az afrikai csapatokat, még a csoportfavorit argentinoknak is komolyan kell venniük a zöld sasok elleni mérkőzést. Argentína továbbjutására számítok, a második helyért nagy lesz a harc Nigéria és Bosznia-Hercegovina között, Iránt pedig esélytelennek tartom.

• Ha a D-csoportra „rábiggyesztettük” a halálcsoport jelzőt, akkor ezt megtehetjük a G-csoporttal is.

— Az első fordulóban itt is európai rangadóra, a német—portugál ütközetre kerül sor. Szeretném, ha a németek sokáig eljutnának, de úgy vagyok vele, hogy elsőként ebből a csoportból kell továbbjutni. Ghána egy kőkemény csapat több, Európában játszó sztárral, mint amilyen Kevin-Prince Boateng, Sulley Muntari vagy Michael Essien. A portugál válogatott egy motivált Cristiano Ronaldóval még a szokásosnál is erősebb lesz. CR nemrégiben kijelentette, ha a Real Madriddal megnyeri a Bajnokok Ligáját, akkor hatalmas kedvvel és motivációval fog játszani a vb-n. Mint tudjuk, a Real nyerte meg a BL-t, és ez kedvező hatással lehet a portugál válogatottra is. Az Egyesült Államok csapata Jürgen Klinsmann vezetésével precíz és dinamikus, kilencven percen keresztül „darál”. Technikailag és taktikailag nincsenek a németek és a portugálok szintjén, de kellemetlenséget okozhatnak mindenki számára. Klinsmann előnye, hogy ismeri a német játékosokat, hiszen a mostani keretből több futballista is az ő keze alatt ért be a 2006. évi világbajnokságon. Ez nagy előny lehet az amerikai válogatott számára.

• A H-csoportban kaptak helyet a sokak szerint az egyik titkos esélyesnek tartott belgák.

— Félelmetes a keretük. Egytől egyig sztárjátékosok Európa legerősebb klubjaiban. Nagyon fiatalok, s talán ez lehet az egyetlen hátrányuk, hiszen még nem biztos, hogy megvan az a rutinjuk és tapasztalatuk, amely egy világbajnoksághoz szükséges. Ha minden összejön nekik, akkor akár még az elődöntőbe is bekerülhetnek. A második helyre, elsősorban Fabio Capello szövetségi kapitány tapasztalatának köszönhetően, Oroszország válogatottja kerülhet. Ha így történne, akkor a nyolcaddöntő ezen ágán jó kis európai négyes találkozna.

• Minden világversenyen van néhány meglepetéscsapat. Valószínűleg ez a holnap kezdődő vb-n sem fog változni.

— Az előkészületi meccseket látva Kamerunt sorolnám ebbe a kategóriába. Uruguayt nem tartom titkos esélyesnek, rá esélyesként is tekinthetünk. Nagyon várom már a vb kezdetét jelző sípszót, a brazil—horvát mérkőzés valódi futballünnep lesz. És még egy érdekesség a végére: ha Spanyolország csak csoportmásodikként végezne a B-csoportban, Brazília pedig a papírformának megfelelően megszerezné az első helyet az A-csoportban, akkor már a nyolcaddöntőben előrehozott döntőt láthatnánk — latolgat Csizmár Zsolt, a Champions felnőttfutsalcsapatának vezetőedzője.              

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..