home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Rajt-cél győzelem
Tóth Tibor
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
Rajt-cél győzelem

A Magyarkanizsa—Zenta—Ada községközi labdarúgóligát (korábban Tisza Menti Liga) a Tornyos együttese nyerte meg. Az utolsó fordulóban a tornyosiak 5 : 0 arányban diadalmaskodtak Martonoson, és tizenhárom győzelemmel, öt döntetlennel és mindössze egy vereséggel, 65 adott és 12 kapott góllal zárták a pontvadászatot. A második Horgos 1911 tíz, a harmadik adorjáni Tisza B csapata pedig tizenhat ponttal maradt le a bajnok mögött.

A csapat a korábbi Radnički helyett Tornyos néven vágott neki a küzdelmeknek, és az új név új lendülettel párosulva első helyet eredményezett.

— A rajt előtt a bajnoki cím megszerzését tűztük ki célul, melynek elérését három fordulóval a bajnokság vége előtt sikerült „bebiztosítanunk”. A diadalt nevezhetjük akár rajt-cél győzelemnek is, hiszen az első forduló után a táblázat élére álltunk, és első helyünket az idény végéig megtartottuk. A ligában öt csapat versengett, ami nem sok, de az együttesek rendkívül szervezettnek bizonyultak — mondta Kisbicskei Árpád, a Tornyos Labdarúgóklub elnöke.

A felnőttegyüttes keretét huszonhárom játékos alkotja, ebből hat — két kapus és négy mezőnyjátékos — vidéki, a többiek tornyosiak. A futballisták többsége 1993/94-ben született, de jócskán vannak 1995-ben és ’96-ban születettek is, tehát a gárda fiatal, tehetséges, akarattal és bizonyítási vággyal teli. A vezetőedzői pozíciót Gubik Tibor töltötte be, aki hosszú éveken át védte a tornyosiak hálóját. A házi gólkirály Karácsonyi Zsolt lett, de a sikerért mindenki alaposan megdolgozott.

A Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Liga bajnoka, a Tornyos együttese

— Két év alatt egységes csapatot sikerült kiépítenünk. Már a tavalyi idényben is egy nagyon fiatal és jól szereplő együttesünk volt, a nyáron erősítettünk, a fiatalok is egyre több játéklehetőséget kaptak, és az első hely mindenképpen ennek köszönhető. Fő célunk a bajnoki cím mellett az volt, hogy minél több tornyosi játékos legyen a csapatban. Még nem merem száz százalékban kijelenteni, hogy augusztustól a magasabb ligában fogunk játszani, néhány háttérmunkát még el kell végeznünk, bizonytalan anyagi háttérrel ugyanis nem szeretnénk nekivágni a Szabadkai Ligának. Előrehaladott megbeszéléseink afelé mutatnak, hogy indulunk a magasabb ligában — mondta a klubelnök.

A feltételek megvannak a magasabb rangfokozathoz. A pálya, a kispadok, a környék rendezett, csupán az öltözőket kell egy kicsit átfesteni, a csapokat kicserélni.

A klubban összesen hatvanhat igazolt játékost tartanak számon, ami egy ekkora település szempontjából nagyon nagy szám. A felnőttcsapat mellett még két korosztályos együttes működik a fociklubban. A pionírok a Tisza Menti Ligában a 6. helyen állnak, a legkisebbek pedig a Foci 7 versenysorozatban szerepeltek.

— Pionírjaink jelenleg hatodikak, de a bajnokság nem fejeződött be, néhány mérkőzést még le kell játszanunk. A csapatot szinte csak tornyosi gyerekek alkotják, rajtuk kívül három törökfalui fiatal focistánk van. Fontosnak tartjuk, hogy minél több gyermek legyen a pályán, hogy a számítógép helyett inkább a sportot válasszák. A szervezési munkákat nem mindig egyszerű összehangolni, elvégezni, ebben a szülők nagyon sokat segítenek nekünk. A Foci 7 elnevezésű, tornarendszerben lebonyolított bajnokságban a klub titkárával, Kőrösi Lászlóval együtt vezetjük a legkisebbeket. Ez a küzdelemsorozat már befejeződött, a nagyon fiatal csapatunkkal a 6. helyen zártuk az idényt. A község egy meghatározott összeggel segíti a klubot, a rezsiköltséget is fedezi, ezenkívül a faluban is vannak támogatóink, akik nagyon sokat áldoznak a klubra, amit ezúton is szeretnék nekik megköszönni. Edzőink díjmentesen, szeretetből, klubhűségből, rendkívül odaadóan végzik a munkájukat — mondta Kisbicskei.

A csapat a hétvégén lejátszotta a ligaválogatott elleni találkozót, 27-én pedig Újszászra utazik, egy barátságos mérkőzésre. A következő idényre való felkészülést július 15-e körül kezdi. A Szabadkai Ligában a célja a középhelyezés és a jelenlegi játékoskeret megtartása. Bónuszjátékosa van elegendő, egy rutinos csatárra és egy középpályásra azonban nagy szüksége van. A legfontosabb azonban a magasabb ligában is megadni a játéklehetőséget minél több tornyosi focistának.

Vajda Attila a pionírcsapat munkáját irányítja, valamint az első csapat játékosa is. Elmondása szerint nehéz idény áll mögöttük, mivel két fő vetélytársuk, a horgosi és az adorjáni együttes végig ott volt a nyomukban.

— Amikor a mi teljesítményünk egy kicsit hullámzóbb volt, akkor szerencsére ők is megbotlottak, ezért nem is értek be bennünket. A tavaszi idény nagy körbeverésekkel indult, a riválisaink azonban nem tudtak közelebb kerülni hozzánk, megtartottuk az őszi idényben kiharcolt előnyünket. Tornyos néven az első bajnokinkat 8 : 0-ás sikerrel zártuk, ezt nevezhetjük történelmi mérkőzésnek is. A csapatban kitűnő a hangulat, 21-22 éves fiatalok alkotják a keret nagy részét, illetve vannak 18-19 éves tehetségek is. A csapat legidősebb játékosaként főként kiegészítő ember voltam az idényben. A leggyakrabban a cserepadról szálltam be, úgy érzem, eredményesen, hiszen sikerült lendítenem a játékon, gólokat is lőttem, ám az idény nem rólam, hanem a fiatalabbakról szólt. Ha szükség van rám, akkor szívesen folytatom a pályafutásom a magasabb ligában is, ahol a csapattól bennmaradást várok — mondta Attila a felnőttegyüttessel kapcsolatban.

A pionírcsapat elindítását egy kicsit kétkedve fogadta, egyrészt a kevés gyermek miatt, másrészt pedig úgy érezte, hogy a csapatnak talán nem lesz annyi tudása, hogy megállja a helyét a ligában. Végül azonban a gyerekek meccsről meccsre egyre jobban játszottak, és néhány mérkőzéssel a bajnokság vége előtt a hatodik helyen állnak a Tisza Menti Pionírligában.

A tornyosi pionírok

— Az őszi idényben a csapat még ötven százalék alatti teljesítményt nyújtott, a tavasszal azonban már jobban játszottunk, egy négy mérkőzésből álló győzelmi sorozatot is magunkénak mondhatunk. Mindössze két vereséget és egy döntetlent jegyeztünk a bajnokság második részében, a többi találkozón győztesként hagytuk el a pályát. Az ősztől néhány játékos már kinövi a pionírcsapatot, viszont a gárda nagy része 2002-ben született fiatalokból áll, és van még három-három 1999-ben és 2000-ben született játékosunk is. Úgy érzem, az ősztől még erősebbek leszünk, talán felférhetünk a dobogóra. A legkisebbek a Foci 7 elnevezésű bajnokságban indulnak az ősszel. Ha jövőre még nem is, de két év múlva velük is a dobogón szeretnénk végezni — mondta Vajda Attila, a pionírcsapat edzője, a felnőttcsapat játékosa.

Dicséretes, hogy a mintegy 1500 lakosú település főként saját nevelésű, azaz helyi játékosokkal vívta ki a feljutást, és a magasabb ligában is a tornyosiakra helyezné a hangsúlyt. Reméljük, hogy azok a bizonyos háttérmunkák kedvező eredménnyel érnek véget, és a tornyosiak visszatérhetnek a Szabadkai Ligába.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..