home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Putyin vs. Iszlám Állam
Összeállította: T. L.
2015.10.05.
LXX. évf. 39. szám
Putyin vs. Iszlám Állam

Hamarosan orosz légi csapásokra kerülhet sor Szíriában — Mélyponton Angela Merkel népszerűsége — Esküt tett az új görög kormány — Mekkai zarándoklat

Hamarosan orosz légi csapásokra kerülhet sor Szíriában

Oroszország hamarosan önálló légi csapásokat hajt végre az Iszlám Állam ellen, ha az Egyesült Államok elutasítja a Moszkva által felajánlott együttműködési javaslatot. Oroszország az elmúlt napokban határozottan megerősítette szíriai katonai jelenlétét, és fokozta a Bassár el-Aszad elnöknek nyújtott fegyveres támogatást. Moszkva egy ideje arra próbálja rávenni a washingtoni vezetésű nyugati koalíciót, hogy vonja be az Iszlám Állam elleni harcba Oroszországot, Iránt és a szír kormányhadsereget. Vlagyimir Putyin a javaslatát a Fehér Házzal is közölte. Az orosz elnök közös katonai fellépést sürget, és olyan utólagos politikai rendezést, amelyben Aszad is helyet kap, miközben Washington számára kulcskérdés a szír elnök menesztése. Ha nem kap választ felvetésére, Putyin önálló katonai akcióba kezdhet. Közben Franciaország is elindította első légi csapásait az Iszlám Állam ellen. A franciák az elmúlt két hétben felderítő repüléseket végeztek Szíria fölött, majd az ott szerzett adatok alapján támadták a terroristákat.

Mélyponton Angela Merkel népszerűsége

Nem volt nehéz megjósolni, hogy a menekültválság kezelése miatt hamarosan zuhanni fog Angela Merkel német kancellár népszerűsége. A legújabb közvélemény-kutatás alapján egy hét alatt három százalékponttal csökkent, és ezzel az idei mélypontjára süllyedt a kancellár népszerűségi mutatója.

Esküt tett az új görög kormány

Felesküdött, és munkába állt Görögország új, a baloldali Sziriza párt vezette kormánya. Aléxisz Cíprasz régi-új görög miniszterelnök megígérte, hogy kormányával végrehajtja az ország hitelezői által megkövetelt kiadáscsökkentést, és hogy tompítja a megszorításoknak a lakosságra háruló fájdalmas következményeit. Jorgosz Katrugalosz munkaügyi miniszter az ünnepélyes eskütétel után azt mondta, hogy az új kormánynak azokra a reformokra kell összpontosítania, amelyek kulcsfontosságú feltételei voltak a nemzetközi hitelezők által Athénnak nyújtott legutóbbi pénzügyi mentőcsomagnak. Aléxisz Cíprasz új kabinetjének összetétele egyébként alig változott a korábbihoz képest, nem került sor személycserére a kulcsfontosságú tárcák élén, a többi közt a pénzügyminisztériumban sem, melyet továbbra is Evklídisz Cakalotosz fog vezetni. Folytathatja munkáját a migrációs ügyek minisztere, Jannisz Muzalasz is, aki a választás előtti ügyvivő kormányban kapta meg ezt a tárcát.

Mekkai zarándoklat

Körülbelül kétmillió zarándok érkezett az elmúlt héten a világ minden tájáról Mekkába, onnan pedig százezrek indultak útnak a Mekkától öt kilométerre keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a hagyományos muzulmán zarándoklatot, a haddzsot. A nagy tömegben azonban elkerülhetetlen a tragédia. Az idei zarándoklaton több mint 700-an taposták egymást halálra, 805-en pedig megsérültek. A katasztrófát az okozhatta, hogy a zarándokok egymást taposva, pánikszerűen menekülni kezdtek. Sajtójelentések szerint mindez akkor történt, amikor a zarándokok az Arafát hegyről arra a helyre tartottak, ahol az ördög megkövezésének rítusával folytatták a haddzsot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..