home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Pusztít az ár Hajdújáráson Mária néni háza romokban hever
Tóth Tibor
2005.04.06.
LX. évf. 14. szám
Pusztít az ár Hajdújáráson Mária néni háza romokban hever

Mária néni háza romokban heverA hajdújárásiakat már évek óta sújtják a talajvízzel kapcsolatos gondok. Minden tavasszal magas a víz szintje, hosszú távú megoldást azonban még nem sikerült találni erre az égető problémára. Az idén is már két ház - egy Hajdújáráson és egy Noszán - teljesen,...

Mária néni háza romokban hever

A hajdújárásiakat már évek óta sújtják a talajvízzel kapcsolatos gondok. Minden tavasszal magas a víz szintje, hosszú távú megoldást azonban még nem sikerült találni erre az égető problémára. Az idén is már két ház - egy Hajdújáráson és egy Noszán - teljesen, egy pedig részben összedőlt. A Ludasi-tó partján egy ház sincs biztonságban, a legnagyobb veszély azokra a házakra leselkedik, amelyek alacsony fekvésűek. A falak megrepedtek a nedvesség következtében, egyik-másik ház alapja megsüppedt a puha talaj miatt, a szobák falai kellemetlen szagot árasztanak, a pincék tele vannak vízzel, a gyümölcsösök és veteményeskertek szintén veszélyben vannak, hiszen nagy részükben továbbra is áll a víz.
- Csak találgathatunk, hogy miért is ilyen magas a talajvíz szintje - mondja Márki László, a helyi közösség képviselőtestületének tagja. - Sokan azt hiszik, hogy magasan van a Ludasi-tó vízszintje, ez azonban nem igaz, mert ilyen alacsony szinten már régen volt. A zsilipnél meg lehet nézni, hogy az átlagos szinttől tíz centivel alacsonyabb szinten folyik a víz. A tó további vízszintjének a csökkentése pedig az élővilágot veszélyeztetné. Szerintem a locsolások is közrejátszanak a talajvíz ilyen mértékű jelenlétében - elég belegondolni, hogy egy száz méteres búvárpumpa hány liter vizet dob ki percenként -, valamint a szennyvíz is jelentősen megnöveli a talajvíz magasságát - tudom meg Lászlótól.
Szabó Mária ötven évvel ezelőtt építette a házát a Szarajevó utcában. Negyvenöt évig nem volt gondja a 75 éves néninek a talajvízzel, 1999 nyarán azonban - az akkori árvíznek köszönhetően -, kezdtek nedvesedni a ház falai, ez év március 16-án pedig összedőlt Mária néni verett falból épült otthona.
- Az igaz, hogy vizes volt a fal, de sehol sem volt megrepedve, sőt még a vakolat sem omlott egy helyen sem. Azon a bizonyos napon vacsora előtt még benéztem a szobákba, mindent rendben találtam, majd az udvar felöli részben lefekvéshez készülődtem, amikor egy óriási durranást hallottam. Berohantam a szobába, s volt mit látnom. Törmelék, por mindenütt, az utca felőli két szoba teljesen megsemmisült - meséli elcsukló hangon az idős néni. - Egy új házat akarnak nekem venni itt a szomszédban, de az a ház van vagy száz éves, cseppet sincs jobb állapotban az enyémnél. Időskoromban nem fogok egyik roncsból a másikba menni.
Néhány száz méterrel távolabb Szalma Anna 88 éves édesanyjának háza még áll, de bármelyik pillanatban bekövetkezhet ott is a katasztrófa. A házat támasztó gerendák tartják még talpon, ropognak a falak, a gerendák, tehát életveszélyes a házban tartózkodni. Szalmáék kiszedték az ajtókat, az ablakokat, amit tudtak megmentettek.
Sövény Józseféknél is nedvesedik a ház fala, de a legnagyobb gondot a pincében lévő víz okozza, amelynek következtében úszik a termés, az alma, a krumpli, a sárgarépa.
- Öt éve rendszeresen van víz a pincénkben, pont azóta, amióta kibetonozták az utcánkat. Jelenleg is mintegy 60 centiméter magasan áll a víz szintje, egyszer már 20 centivel feltöltöttük a pincét, de úgy látszik, hogy ez nem volt elég. Blokkokat kellett leraknom, hogy járni tudjunk a pincében, de még így is gyakran befolyik a gumicsizmába a víz. Az utca két vége magasabban van, mi az utca közepén lakunk, egy kicsit völgyben vagyunk, így a víz előttünk áll meg. Mivel az út egy kicsit a mi oldalunkra lejt, ezért a vízmennyiség állandóan az udvarunkban köt ki. Gátakat kellett emelnem az út szélén, hogy amennyire lehet, megakadályozzam a víz beáramlását - mondja József.
Tehát a tavasz érkeztével, visszatértek az ismétlődő problémák a hajdújárásiak számára. A minap Kucsera Géza polgármester is ellátogatott a faluba, s elmondta, azzal, hogy építő anyagot adnak a polgároknak, még nem oldják meg a problémát. A legjobb megoldás az lenne, ha a város megvásárolna a faluban néhány házat, azok részére akiknek a háza lakhatatlanná vált.
Valamit tenni kell, mégpedig sürgősen. A helybeliek már elkezdték az esővíz levezető csatornák ásását, a már meglévők kitisztítását, remélve, hogy ezzel enyhíteni tudnak az áldatlan állapotokon. Márki László szerint a legjobb megoldás a csatornahálózat kiépítése lenne, de ennek a megvalósítására a falunak nincs lehetősége. A hajdújárási vezetők segítséget kértek a szabadkai önkormányzattól és a DTD-től is, s így született egy javaslat, miszerint a Palicsi-és Ludasi-tavat összekötő kanálissal párhuzamosan a noszai csatorna irányában kiásnak egy árkot, ami összegyűjtené a talajvizet.
Reméljük, hogy-e javaslatot, mielőbb konkrét tettek követik, s így sikerül megakadályozni a további nem kívánatos történéseket a faluban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..