home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Próza a tigrislelkűeknek
Bíró Tímea
2018.03.22.
LXXIII. évf. 11. szám
Próza a tigrislelkűeknek

A vajdasági magyar prózairodalom csak úgy dagad a tehetségesebbnél tehetségesebb íróktól és a remekebbnél remekebb történeteiktől, ezért a novella hazai képviselői méltán kaptak helyet egy gyűjteményben.

A Magyar Szó Kft. és a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában 2017-ben jelent meg a harminckilenc vajdasági magyar szerző kisprózáját és novelláját tartalmazó, Tigrislélek című prózakötet. A Jó Pajtás 70. évfordulója alkalmából megjelent könyv szövegeit Hózsa Éva válogatta, a munka nem kevés időt vett igénybe. Az előszóban elhangzik, hogy a kiadványnak az az egyik célja, hogy az olvasó a novellák által felfigyeljen a szerzőkre, és tovább kutakodjon, olvasson tőlük, hiszen ha ez megtörténik, akkor nincs szükség az irodalom népszerűsítésére, mivel a szöveg beszél a reklám helyett. A gazdag kínálatból a tanárok is válogathatnak, hogy megismertessék a diákokat a klasszikus és a kortárs vajdasági magyar szerzők által írt történetekkel.

A novellaantológia az élményközpontú tanítást helyezi előtérbe, és annak megvalósítására is jött létre. A következő szerzők művei olvashatóak benne: Bencsik Orsolya, Milkó Izidor, Papp Dániel, Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Szirmai Károly, Szenteleky Kornél, Sinkó Ervin, Majtényi Mihály, Börcsök Erzsébet, Herceg János, Lévay Endre, Fehér Miklós, Csépe Imre, Németh István, Varga Zoltán, Csík Mónika, Deák Ferenc, Jódal Rózsa, Mirnics Zsuzsa, Tolnai Ottó, Gion Nándor, Vasagyi Mária, Gobby Fehér Gyula, Balázs Attila, Brasnyó István, Juhász Erzsébet, Szathmári István, Danyi Zoltán, Kovács Jolánka, Beszédes István, Verebes Ernő, Sándor Zoltán, Nagy Abonyi Árpád, Lovas Ildikó, Bence Erika, Szabó Palócz Attila, Aaron Blumm, Mirnics Gyula.


Bicskei Anikó illusztrációja

A gyönyörű illusztrációk Bicskei Anikó keze munkáját dicsérik. A novellaantológia a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség hagyományos pályázatán, a tankönyvpótló kategóriában elnyerte a Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat. Ez is azt bizonyítja, hogy Anikó mennyire ráérzett a novellahősök és -figurák jellemábrázolására. A Sági Varga Kinga által szerkesztett könyv kitűnő választás azok számára, akik prózamondó vagy beszédművészeti versenyen szeretnének részt venni. A mintegy kétszáz oldalas kiadvány műszaki szerkesztője Csernik Előd volt. A történetek a játékosságukon kívül elgondolkodtatóak és olykor filozofikusak is. A szerzők más-más hangjának köszönhetően a prózakötet egymástól teljesen eltérő világokba kalauzolja az olvasót. A gyűjteményben felsorakoztatott irodalmi alkotásokat minden generáció izgalmas és hasznos utazásként éli meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..