home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Prostituáltak városa
Tomek Viktor
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám

Az elmúlt napokban a szabadkai politikai küzdőtéren megújult erővel csaptak egymásnak az ellenfelek, és szemmel láthatóan minden eszközt felhasználtak egymás „legyűrésére”. A közember, a választó egyre csak kapkodja a fejét, és sokszor értetlenül szemléli a történéseket, holott nincs új a nap alatt.

A történet most is — mint a múltban oly sokszor — a hatalomról és a pénzről szól. E tekintetben ne legyen kétsége senkinek sem: a választó, a polgár, a város érdekei csak másodlagosak.

A szabadkai Demokrata Párt — amelyet alig több, mint egy hónappal ezelőtt fosztottak meg a hatalomtól — helyében én is hasonlóan cselekedtem volna, mint ők az elmúlt hetekben, azaz minden erőmmel azon lennék, hogy megdöntsem a nemrég felállt új hatalmi többséget. Több nyomós okom lenne erre, ezek közül csak néhányat emelnék ki: a bosszú, az anyagiak és a büntetőjogi következmények. Mert minden bizonnyal, ha marad a jelenlegi városvezetés, akkor párttársaimat, pártkatonáimat kiebrudalják a közvállalatokból, és megfosztják pártomat a megszokott pénzforrásoktól. Emellett, ha elszánt az új vezetőség, akkor átvilágítva az adott közvállalatot fény derülne bizonyos, esetenként nem törvényes ügyletekre is.

A legutóbbi szabadkai képviselő-testületi ülésen alig-alig, ám elfogadták a város 2014. évi költségvetését. A nemrég felállt új koalíció igencsak megfogyatkozott. A Szerb Haladó Párt egy része nem támogatta a büdzsét, és az elmúlt napokban mindenki az SZHP-n belüli szakadásról beszélt, holott van egy másik szereplője a történetnek, amely szintén kihátrált a koalícióból. Ők a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége. A legutóbbi választásokon a horvátok 4 mandátumot szereztek, eleget ahhoz, hogy zsarolni tudják a mindenkori hatalmat. A választások után a DP és a VMSZ vezette koalícióhoz csatlakoztak, majd egy hónappal ezelőtt a SZHP, VMSZ vezette szövetséghez, hogy „megdönthessék” az önkormányzatot, azaz megszüntessék az évek óta tartó DP-s „uralmat”. Nem telt el kis idő, majd újra a Demokrata Párthoz csatlakoztak — ez a legutóbbi vkt-n derült ki –-, és hajszál híján újra sikerült az, amely egy hónappal ezelőtt (a történethez az is hozzátartozik, hogy Szabadkának addig volt magyar polgármestere, amíg a VMSZ együtt tudott működni a HDSZ-szel). Nehéz elhinni, hogy egy képviselőnek, pártnak napi szinten változna a világnézete, meggyőződése. Minden bizonnyal nem is erről van szó, hanem valami teljesen másról, valami sokkal kézzelfoghatóbb dologról. A szóbeszéd szerint egy-egy képviselő, képviselőcsoport megvásárlásáért, egyes pártok — pláne, ha olyan nagy a tét, mint most — akár több ezer eurót is hajlandóak kifizetni.

A politikai prostitúció Szabadkán is régen bevált szokás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..