home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Prímások a dobogón
Csermák Zoltán
2018.07.19.
LXXIII. évf. 29. szám
Prímások a dobogón

Sikeresen zárult a 193. Anna-bál prímásversenye

Az Anna-bál Prímásversenyét a balatonfüredi Kisfaludy Galériában július 17-18-án rendezték. A Hagyományok Háza idei megmérettetésén kilenc versenyző indult Magyarországról, Felvidékről és Vajdaságból. A legjobb prímás egymillió forint pénzjutalomban részesült. A vajdasági és felvidéki induló tudását különdíjjal jutalmazták.

A 193. Anna-bál Prímásversenyén egy kötelező és egy szabadon választott versenyprogramban mutatták meg tehetségüket a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök. A kötelező versenyszámban Felső-Tisza-vidéki vagy mezőségi népzene szerepelt, a szabadon választott versenyszámban az indulók a magyar népzenei hegedűjáték bármely táji változatából választhattak.

A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei, illetve a magyarországi népzenei mozgalom kiemelkedő prímásai: Pál István Szalonna, Vizeli Balázs, Árendás Péter, Lakatos Róbert és Blaskó Csaba voltak.

A versenyzők július 17-én 15 órától a kötelező versenyprogrammal, majd július 18-án 10 órától a szabadon választott versenyprogrammal léptek színpadra a balatonfüredi Kisfaludy Galériában.

A verseny zárásaként július 18-án este a díjazott prímások és a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny szereplői a Gyógy téri gálán szerepeltek. 

Eredmények:
I. helyezett: Kovács Márton Bence (fődíj) 1.000.000 Ft
II. helyezett: Mihó Attila 500.000 Ft
III. helyezett: Boda Gellért 300.000 Ft
 
A Hagyományok Háza által felajánlott különdíjak:
200.000 – 200.000 Ft-értékű erdélyi gyűjtőút: ifj. Gelencsér János, Kiss-Balbinat Ádám
2018. december 27-én fellépési lehetőség a Zeneakadémián az Esszencia zenekarral közösen: Király Miklós
Fellépési lehetőség a Magyar Állami Népi Együttes zenekarával: Cseszák Zsombor (Vajdaság, Óbecse)
Új Pátria CD sorozat: Michal Noga (Felvidék)
Gáspár Károly által készített vonó: Szilágyi Antal
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..