home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Portugália az Európa-bajnok!
Tóth Tibor
2016.07.11.
LXXI. évf. 27. szám

Döntő: Portugália—Franciaország 1:0 (0:0, 0:0, 0:0) — hosszabbítás után

Saint-Denis, Stade de France, 75 868 néző. 
Vezette: Clattenburg (angol).
Gólszerző: Éder (109.)
 

PORTUGÁLIA: Rui Patrício — Cédric, Pepe, Fonte, Raphaël Guerreiro — William Carvalho — Renato Sanches (Éder, 79.), Adrien Silva (Moutinho, 66.), Joao Mário — Nani, C. Ronaldo (Quaresma, 25.). 

FRANCIAORSZÁG: Lloris — Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra — Pogba, Matuidi — Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) — Giroud (Gignac, 78.). 

Hatalmas meglepetéssel zárult az Eb, hiszen az a portugál válogatott nyerte meg a kontinenstornát, amely a hét mérkőzésből mindössze egyet, a Wales elleni elődöntőt nyerte meg a rendes játékidőben.

A meccset a franciák kezdték jobban, és Griezmann már a 10. percben tíz méterről fejelhetett kapura, de Rui Patrício látványos vetődéssel szögletre mentett.

A félidő első felében vezérük nélkül maradtak a portugálok, miután Cristiano Ronaldónak Payet rúgott a térdére. CR7 kötéssel a térdén visszatért a pályára, majd néhány perc elteltével jelezte, hogy képtelen folytatni a mérkőzést. A vezér nélkül maradt portugálok lassacskán lazítottak a francia szorításon, egyre többször léptek át a másik térfélre, de jelentősebb helyzetet nem alakítottak ki.

A második félidőben egészen a 66. percig nem történt említésre méltó akció a pályán, ekkor Griezmann fejese szállt fölé. Az első portugál kapura lövést a 80. percben láthattuk, de Nani lecsúszó beadása után Lloris kiütötte a léc alá tartó labdát, majd Quaresma ismétlését is hárította. A 92. percben kerültek a franciák a legközelebb a győzelemhez. Gignac kiváló csellel csapta be a portugálok egyik legjobbját, az egész Eb-n kimagasló teljesítményt nyújtó Pepét, de a labda nem került a hálóba, hanem a kapufáról visszapattant a mezőnybe.

A 107. percben Clattenburg angol játékvezető tévesen ítélt szabadrúgást Portugália javára, de Guerreiro lövése a felső kapufán csattant. Két perccel később megszületett a mérkőzés egyetlen gólja, Éder lerázta magáról Koscielnyt, majd 25 méterről, lapos lövéssel megadásra késztette a francia hálóőrt. A hátralévő időben a franciák görcsösen igyekeztek egyenlíteni, de sem energiájuk, sem idejük nem volt rá, hogy egy találattal eljussanak a büntetőrúgásokig. A franciák számára némi vigaszt nyújthat, hogy a torna gólkirálya a hat találatot jegyzett Antoine Griezmann lett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..