home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Portré a zene világnapja alkalmából
Martinek Imre
2012.06.27.
LXVII. évf. 26. szám
Portré a zene világnapja alkalmából

Stílusos módon ünnepelték meg Pancsován a zene világnapját, június huszonegyedikét. A hat egységre tagolt hangversenyest főszereplője egy pancsovai magyar zenepedagógus volt, aki az alkalomra Mita Topalović (1849-1912), Petar Josimović (1924-1990), valamint Željka Sojak Suboti...

Stílusos módon ünnepelték meg Pancsován a zene világnapját, június huszonegyedikét. A hat egységre tagolt hangversenyest főszereplője egy pancsovai magyar zenepedagógus volt, aki az alkalomra Mita Topalović (1849-1912), Petar Josimović (1924-1990), valamint Željka Sojak Subotić (1989) pancsovai születésű zeneszerzők művein kívül húga, Ligeti Melinda (1978), illetve saját szerzeményeiből is válogatott egy csokorra valót. Az élményt a színfalak mögötti pódium vásznára kivetítve a Temes-parti kisváros fényképei tették teljesebbé.
A zenei rendezvény főszereplője mgr. Bálint Ligeti Mária volt. Aki választott hivatásához hű pedagógus, akitől sem a zeneszerzés, sem a művek kiforrott tolmácsolása nem idegen.
1972. május 28-án született, tanulmányait párhuzamosan a városi Jovan Bandur Zeneiskola zongoraszakán és az Uroš Predić Gimnázium matematikai-programozói szakán végezte el. Ezt követően került a belgrádi zeneakadémiára, s a csembaló tanszéken is sikerrel diplomázott. Posztgraduális képzését ugyancsak a fővárosi zeneakadémián végezte el Nada Kolundžija zenepedagógus tagozatán - elnyerve ezáltal ,,a kortárs zongoramuzsika szakavatott ismerője'' címet. A fiatal hölgy útja innen már nyílegyenesen a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia felé vezetett, s a kortárs szerzők zenéjéből Szokolay Balázs professzor úr tagozatán részesült szakmai továbbképzésben. Ösztöndíjat a Magyar Köztársaság Kulturális Minisztériumától kapott. Mégis visszatért, itt rakott fészket. Egy olyan kisvárosban, ahol a tévhitekkel ellentétben nem lehetetlen kisebbségiként - ezen belül pedig magyarként - megmaradni és érvényesülni. Csupán az értékekre kell nagyon, de nagyon vigyázni! Erről szólnak a hangversenyei is, melyeknek a városi Kultúrközponton kívül a patinás akusztikájú katolikus, ortodox, református és evangélikus templom is adott már otthont. Továbbá egy-két zongoraszám erejéig a néhai KIE jogutódja, a belvárosi magyar művelődési egyesület ünnepi műsorai is számíthattak a közreműködésére.
Bálint Ligeti tanárnő zongoramuzsikáját eddig a Piano Music és a Vox Coelestis CD-k őrzik, amelyeken húga, Ligeti Melinda szerzeményeinek bemutatását részesíti előnyben. Szakmai felügyelete alatt 2007-ben Titokzatos billentyűk elnevezéssel diákjainak kottagyűjteménye is napvilágra került - a Mihajlo Pupin Körzeti Tehetséggondozó Központ kellő támogatásával, követendő példaként pedig teljes önmagát adva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..