home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Pólóvásárlással segíteni világméretű problémákon
Szerda Zsófi
2016.02.26.
LXXI. évf. 8. szám
Pólóvásárlással segíteni világméretű problémákon

Vásárolj egy pólót, és ezáltal ültess fát vagy adj tiszta vizet azoknak, akik számára ez nem mindennapi, esetleg etess meg egy éhező gyermeket.

Egy matematikus és egy mérnök, azaz Erős Dávid és Úri Attila, két újvidéki fiatalember kezdeményezése a Choose (ch8se — válassz), mely céggel a divatot választották ki arra, hogy globális méretű problémákon segítsenek, és segítsünk velük együtt mi is, akik az eredeti tervezésű, környezetbarát anyagból készült ruhákat megvásároljuk. Végre jó helyre kerül a pénzünk! Erős Dávidot kérdeztem a ch8se-ról.

— Nagyon egyszerű. Különféle ruhadarabok megvásárlásával a vevők pénze olyan helyre kerülhet, amely által nem egy multimilliomos divatcéget, hanem Földünket és a rászoruló embereket segíthetik. Három területet határoztunk meg, ahová a vásárló pénze folyhat: az Eden Reforestation Projects közreműködésének köszönhetően termékeink megvásárlásával az emberek hozzájárulhatnak, hogy újra beültessék a kiirtott őserdők területét Madagaszkáron, Etiópiában, Haitin és Nepálban. Ezt helyi munkaerő végzi, így a projektum segítségével a lakosok saját családjuk megélhetéséről is gondoskodhatnak. Ha pedig sikerül az őserdőket újratelepíteni, az élővilág is újra feléled, kivirágzik. A második terület az élelemről való gondoskodás a harmadik világ országaiban élő éhező gyermekek számára, tehát egy másik termék megvásárlásával a Word Food Program iskolaiétkeztetés-programját támogathatjuk, mely bevonzza a gyermekeket az iskolákba, a korgó gyomruk helyett a tanulásra tudnak koncentrálni. A One Day’s Wages szervezetnek is segítünk, mely a vízhiányt próbálja megoldani kutak, szűrőrendszerek, latrinák és higiéniai oktatás bevezetésével az erre rászoruló országokban, így ezt is támogathatja az, aki tőlünk vásárol terméket.


Úri Attila és Erős Dávid

* Mindig nagyon nehéz egy forradalmian új dologgal megjelenni az egyébként is eléggé túlterhelt piacon. Meséljetek egy kicsit magáról az ötletről. Kinek jutott eszébe?

— A ch8se egy experimentális projektum. Bár divatmárkáról van szó, a hangsúly mégsem a divaton van, hanem egy mozgalom kiépítésén. Kezdetben nem is divatban gondolkoztunk. Valójában az aktivizmusnak egy új, a fogyasztói társadalomra szabott módját szerettük volna létrehozni. Mindannyian szeretnénk tenni valamit a környezetünk megóvása vagy a rászorulók megsegítése érdekében. A gond az, hogy elmaradnak a konkrét, tényleges cselekedetek. Véleményünk szerint ez nem a jóindulat hiányának a következménye, hanem annak, hogy a jelenlegi megoldások, jótékonysági opciók nincsenek összhangban a fogyasztói társadalom diktálta életvitellel. Úgy gondoljuk, hogy túl nagy a szakadék a nonprofit és az üzleti szektor között. Önmagában mindkettő képtelen lényegi változást hozni. Az egyik eszköz, a másik pedig motiváció hiányában tehetetlen. Véleményünk szerint a világ nagy gondjait kizárólag ennek a két szektornak a szoros együttműködése révén tudjuk megoldani. A ch8se-zal nemcsak egy környezetkímélő és etikusan előállított termékeket forgalmazó brandet szerettünk volna létrehozni, hanem egy olyan platformot, amelyen keresztül tudatos vásárlói döntéseinkkel aktívan rész vehetünk egy jobb világ megteremtésében. Szóval, ami az ötlet létrejöttét illeti, nem tudok meghatározni egy szikraszerű pillanatot, mivel ilyen nem volt. Az alapötlet megszületése után többször váltottunk irányt. Röviden: kiindulópontként azt tudnám megemlíteni, hogy szerettük volna a fogyasztói aktivizmust egy újszerű módon megközelíteni.

* Ehhez miért éppen a divatipart választottátok?

— Két okból. Egyrészt mozgalomépítésre a divat az egyik legalkalmasabb iparág, másrészt pedig ebben az iparban mértéktelenül sokat költenek reklámokra, ami véleményünk szerint nemcsak pazarló, de határozottan káros is. Ezért úgy döntöttünk, hogy a potenciális vásárlóinkat nem óriáspannókkal, magazinhirdetésekkel és tévéreklámokkal próbáljuk meggyőzni, hogy minket válasszanak, hanem azzal, hogy fákat ültetünk, gyerekeket etetünk és ivóvízről gondoskodunk a szárazság sújtotta övezetekben. Abban bízunk tehát, hogy az interneten gyorsan szétterjed a hír reklámok nélkül is.

* Rögtön tudtátok, hogy együtt fogjátok beindítani az üzletet?

— Igen. Mondhatjuk, hogy az első pillanattól fogva tudtuk. Habár egy kicsit nehéz definiálnunk az első pillanatot, mivel a kezdeti ötlet jó néhány változáson ment át, mire ilyen formát öltött. De együtt álmodtuk meg az egészet, és nem volt kétségünk afelől, hogy együtt is fogjuk kivitelezni.

* Hogyan működik a ch8se? Első látásra ugyanis talán egy picit bonyolultnak tűnik, hogyan is tudunk egy póló megvásárlásával, mondjuk, fát ültetni.

— Az alapötlet nagyon egyszerű. Azokat az eszközöket, amelyeket más brandek reklámokra költenének, mi jótékonysági célokra fordítjuk. A divatiparban iszonyatos összegeket költenek marketingre. Például egy vezető divatlapban megjelenő egyetlen reklám árából 1,5 millió fát tudnánk elültetni, vagy több mint félmillió gyermeket meg tudnánk etetni. Mi bízunk benne, hogy sokan vannak olyanok, akiknek 1,5 millió elültetett fa meggyőzőbb érv, mint egy hirdetés egy magazinban. Az embereknek természetesen valahogy hallaniuk kell a dologról. A világhálón, egy kis jó szándékkal, az információ hihetetlenül gyorsan terjed, s ehhez csupán arra van szükség, hogy az emberek megosszák. Nagyon nagy hangsúlyt helyezünk rá, hogy egy intuitív és transzparens megoldással álljunk elő. Adományainkat átszámolva pontosan ki tudjuk mutatni, hogy egy-egy termék hány fát ültetett, hány gyermeket etetett meg, vagy hány hónapig gondoskodott ivóvízről egy rászorulónak. A teljes transzparencia érdekében egy kódrendszert is létrehoztunk. Ez úgy működik, hogy minden egyes terméknek egy egyedi azonosítószámot adunk, mellyel vásárlóink később követni tudják, hogy pontosan mivel is járultak hozzá bolygónk szebbé tételéhez.

* Mennyire könnyű Szerbiában — egy olyan országban, ahol még mindig alig vagy sehogy nem működik a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás — környezettudatosságra és egyáltalán tudatosságra nevelni az embereket?

— Ez nemcsak Szerbiában, hanem az egész világon nagy kihívás, nálunk viszont a környezettudatos vásárlás még gyerekcipőben jár. Természetesen nagyon fontos a hazai támogatás, különösen a kezdetben, de a szerbiai piacra nyilván nem tekinthetünk elsődleges célcsoportként.

* Akaratlanul is felmerülnek olyan kérdések, amelyekkel sokan szívesen támadnak minden pozitív kezdeményezést kis hazánkban, mint például: miért nem a saját országotokban segítitek az éhezőket vagy ültettek fát?

— A ch8se egy eszme köré épül, ennélfogva szeretnénk ezt egy globális mozgalomként kezelni. Természetesen szerény lehetőségeinkhez mérten kívánunk hozzájárulni a vajdasági gazdaság fellendítéséhez, így a termelés nagy részét itthon szeretnénk kivitelezni. Külön öröm számunkra, hogy a termelési folyamat egy részét sikerült úgy megszervezni, hogy fogyatékossággal élő fiatalok végezzék.

* Hol tart most a cég? Mik a tervek?

A múlt héten indítottuk el az első kampányunkat. Ez egy úgynevezett crowdfunding kampány. Negyvenöt napig tart, és az a lényege, hogy mindazok, akiknek tetszik az alapötlet, egy-egy előrendeléssel hozzájárulhatnak a projektum megvalósulásához. Jelenleg minden erőnkkel erre a kampányra összpontosítunk.

* Nektek személy szerint miért éri meg ezzel foglalkozni?

— Nagyon fontosnak találjuk, hogy mindannyian aktívan részt vegyünk egy szebb jövő kiépítésében, és ehhez nem ritka hőstettekre van szükség, hanem következetes, mindennapi cselekedetekre. Ezt szeretnénk elősegíteni a ch8se-zal. Ahogy Teréz anya mondta: ha nem tudsz megetetni száz embert, etess meg csak egyet. Szerénytelenül, de őszintén reméljük, hogy a ch8se ezreket fog megetetni.


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..