home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Politika vagy oktatás?
Tóth Lívia
2010.03.31.
LXV. évf. 13. szám
Politika vagy oktatás?

- A csókai óvoda bejárataCsókán a koalíciós megállapodás értelmében az oktatásügy, pontosabban az óvoda és az általános iskola a Demokrata Párt fennhatósága alá került. A választások óta eltelt időszakban nemcsak a Magyar Koalíció tanácsnokai, de a tanügyben alkalmazottak is számos kifogást...

- A csókai óvoda bejárata

Csókán a koalíciós megállapodás értelmében az oktatásügy, pontosabban az óvoda és az általános iskola a Demokrata Párt fennhatósága alá került. A választások óta eltelt időszakban nemcsak a Magyar Koalíció tanácsnokai, de a tanügyben alkalmazottak is számos kifogást hoztak fel a pártvonalon kinevezett igazgatók viselkedésével kapcsolatban. A legújabb fejlemény, hogy januárban több mint tíz óvónő indított bírósági eljárást, mert úgy vélik, megkárosították őket. A csókai Radost - Öröm iskoláskor előtti intézményben és a Jovan Popović Általános Iskolában uralkodó helyzet volt a témája a VMSZ helyi szervezetének keretében működő oktatási bizottság ülésén is. Az összejövetelen a testület tagjain kívül több óvónő és tanár is részt vett, valamint jelen volt Vujić Szerénke, az Önálló Szakszervezetek Szövetségének megbízottja és Jasztrebinác János községi tanfelügyelő. A helyzetet Zombori Csaba, a bizottság elnöke vázolta fel, majd átadta a szót a jelenlévőknek.
Jasztrebinác János elmondta: az óvoda idei munkatervét annak ellenére hagyta jóvá a községi képviselő-testület, hogy többen is rámutattak, a dokumentum számos súlyos hibát tartalmaz.
- Huszonnégy nevelési csoport jött létre, mert különválasztottuk azokat a gyermekeket, akik Padén szerb, Tiszaszentmiklóson pedig magyar nyelven járnak iskolai előkészítőbe. Mivel ez a csoport kötelező minden leendő diák számára, a köztársasági költségvetésből pénzelik, vagyis a községre nem ró külön terhet. Az iskoláskor előtti csoportban legalább öt és legfeljebb 24 kicsiny lehet. Hódegyházán négy szerb gyermek számára alakítottak ilyen csoportot, ami ellen nem is tiltakozom, hiszen nem ők tehetnek róla, hogy ebbe a környezetbe kerültek, de azt megkövetelem, hogy ugyanezt az elvet alkalmazzák a község más településein is.
A munkaterv egyik szakasza a kihelyezett tagozaton dolgozó óvónők számára 72 százalékos teljesítményt javasol, mert - legalábbis az indoklás szerint - csak 7 és 12 óra között végeznek aktív tevékenységet. De ugyanitt olvasható az is, hogy a gyermekek fogadása reggel fél hattól kezdődik, vagyis az óvónőknek már ettől az időponttól kezdődően van kötelezettségük. A gond ott kezdődik, hogy ezt a normát egy régi szabályzat alapján állapították meg, amely 2009. szeptember 11-étől már nem érvényes. Így tehát fennáll a gyanú, hogy a szeptember 22-én elfogadott munkaterv törvényellenes, de ezt csak a bíróság mondhatja ki - magyarázta Jasztrebinác János, és azt is hozzátette: a törvényeket a tanfelügyelő is betartathatja, ha megvan a politikai háttér és akarat. Utasításai és rendelkezései kötelező érvényűek az igazgatók számára, de ha mégsem így történik, akkor az intézmény vezetőjének az oktatási törvény 63. szakasza alapján idő előtt megszűnhet a megbízatása. De természetesen csak akkor, ha az iskolaszék hajlandó leváltani. Ez azonban legtöbbször kivihetetlen, hiszen az iskolaszékeket eleve úgy állítják össze, hogy a kinevező érdekét képviseljék. Sőt, Jasztrebinác János szerint néhányszor éppen a VMSZ részéről szóltak rá, mondván, fogja vissza egy kicsit magát.
Vujić Szerénke, az Önálló Szakszervezetek Szövetségének képviselője nagyon szomorúnak tartja, hogy az óvodában dolgozó főiskolai, egyetemi végzettségű pedagógusoknak lelki terrort kell elviselniük. Az utolsó csepp a pohárban mégis a 72 százalékos fizetés volt, habár a munkaügyi felügyelő azt is megállapította, hogy kollektív szerződésben, a munkaszerződésben és a személyi jövedelmekről kiadott végzésekben nem ugyanaz az összeg szerepel.
- A mi ügyvédünk 11 óvónő érdekét képviseli, de úgy tudom, mások is pert indítottak. Ez bizony nem egy maroknyi ember, ahogyan azt az óvoda illetékesei igyekeztek beállítani. Lassan várjuk az idézést a tárgyalásra, hiszen a keresetet január 19-én adták át - mondta Vujić Szerénke, majd hozzátette, hogy jómaga is tudja: kissé szélmalomharcnak tűnhet ez a küzdelem, de mégsem szabad megállni, feladni. Még akkor sem, ha az érintettek gyakran őt is félnek az irodájában keresni, inkább az otthoni számán hívják fel.
Az elhangzott panaszok között szerepelt, hogy az újonnan alkalmazott óvónők mindegyike szerb nyelven fejezte be a tanulmányait, de magyar gyermekekkel foglalkoznak, gyakoriak az áthelyezések, Tiszaszentmiklóson például van olyan óvodai csoport, amelyet szeptember óta az ötödik óvó néni tanít. Ismét felidézték azt a példátlan esetet is, amikor a csókai óvodában a rendőrség akadályozta meg a tanfelügyelőt a munkája végzésében.
A szülők ismétlődő panaszára a községi tanfelügyelő és a munkaügyi felügyelő 2009. november 10-én felkereste az óvodát, hogy tájékozódjon a törvényesség betartásáról. A látogatás botrányba fulladt, a községi képviselő-testület elnökhelyettese ugyanis azzal az indokkal, hogy a tanfelügyelő nyomást gyakorol az igazgatónőre, kihívta a rendőrséget. Jasztrebinác János nagyon felháborítónak találja, hogy egy illetéktelen személy beavatkozása miatt nem teljesíthette a kötelezettségét. Nem tud ugyanis arról, hogy a képviselő-testület alelnökét bárki is felhatalmazta volna, hogy beavatkozzon az óvoda ügyeibe, és kénye-kedve szerint intézkedjen. Márpedig ezt nemegyszer megteszi. A tanfelügyelő azt is sérelmezi, hogy a tartományi oktatási titkár egyáltalán nem reagált arra a beadványára, amelyben leírta a történteket, a köztársasági oktatási miniszter viszont azt válaszolta, ebben az ügyben a tartomány az illetékes.
Cára József, a községi tanács tagja keserűen említette meg: gyakran éppen a VMSZ szabadkai központjából akadályozzák meg őket a jó döntések végrehajtásában.
- Én VMDK-s vagyok, de ha ez így megy tovább, kilépek a Magyar Koalícióból. Az önkormányzatban úgysem tehetünk semmit, hiába vagyunk koalíciós partnerek, a demokraták mindent a kezükben tartanak, de ráadásul Szabadkáról is kiskorúsítanak minket.
Zombori Csaba szerint a bizottság feladatai közé tartozik, hogy az elhangzottakra felhívja a VMSZ figyelmét. Hangsúlyozta, jómaga azt szeretné, ha a Demokrata Párt továbbra is a partnerük lenne, de nem ilyen módon. Megállapította, nekik sem kellene mindig hallgatniuk és bólogatniuk.
Az ülésen elhangzottakból egyértelműen kikristályosodott, a jelenlévők rossz döntésnek tartják, hogy a koalíciós megállapodásban a VMSZ lemondott az oktatásról.
Természetesen tudjuk, hogy az éremnek mindig két oldala van, de a községi tanács oktatással megbízott tagja a kötelezettségei miatt csak a húsvéti ünnepek után tudja vállalni a beszélgetést. Ez azt jelenti, hogy a témát hamarosan folytatjuk, sőt, megpróbáljuk ki is bővíteni, hiszen ebbe az írásba a csókai általános iskoláról egy mondat sem került be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..