home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Podolszki Józsefre emlékeztek
(T. T.)
2015.03.25.
LXX. évf. 12. szám
Podolszki Józsefre emlékeztek

Szombaton a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület szervezésében sor került a XVIII. Podolszki József Irodalmi Emléknapra, melynek keretében kihirdették a publicisztikai pályázat eredményeit is.

Délután a helyi temetőben Podolszki József íróra, újságíróra, költőre, dr. Vajda Gáborra, Szilády Jánosra, Sárközi Ferencre és dr. Juhász Gézára emlékeztek, majd a művelődési egyesület udvarában megkoszorúzták a Podolszki-emléktáblát. Ezután a program a Kultúrotthon emeleti nagytermében folytatódott, ahol elsőként kiállításmegnyitóra került sor: Szarka Zsófia fiatal helybeli fotóművész első fotókiállítását Kovács Attila hivatásos fényképész nyitotta meg. Az emléknap három könyvbemutatóval folytatódott. Benedek Miklós Sinkó-díjas költő második könyvét, Mintha emberekből állna című kötetét Brenner János mutatta be, Bányai János Író(k), könyv(ek), prózá(k) című kétkötetes alkotását, mely elénk tárja a vajdasági novellairodalom színét-javát, Gerold László, a könyv recenzense méltatta, majd Kórizs József és Sárközi Ottília Kórképek Feketehegyről című helytörténeti könyvével ismerkedhettek meg a jelenlévők. Az esti műsorban elsőként Pál Károly, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke szólt a közönséghez, majd köszönetet mondott a támogatóknak, a kishegyesi önkormányzatnak, a bácsfeketehegyi helyi közösségnek, a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárságnak, magánszemélyeknek, vállalkozóknak, hogy hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához. A köszöntő elhangzása után a közönség a Szöcskebál című zenés-verses összeállítást élvezhette, melyben a bácsfeketehegyi Feketics ME Podolszki Versmondó Köre és az általános iskola versmondói, a bácsfeketehegyi tamburások, valamint a Szabadkai Zeneiskola Dalkötő Leánykórusa lépett fel. Hajvert Ákos rendezésében vajdasági magyar költők (Ács Károly, Brasnyó István, Böndör Pál, Csík Mónika, Deák Ferenc, Fehér Ferenc, Jung Károly, P. Nagy István, Sinkovits Péter, Sinkó Ervin, Tari István, Terék Anna) verseiből hallhattunk válogatást.

A XVIII. Podolszki József Irodalmi Emléknap alkalmából meghirdetett publicisztikai pályázatra az idén tizenöt alkotás érkezett. A Sinkovics Norbert, Gondi Martina, Csordás Katalin összetételű szakmai zsűri döntése szerint az első helyet a topolyai Pató Angéla A menekülést választottam mások meggyilkolása helyett című interjúja nyerte el, a második helyen az újvidéki Madár Anikó A szabadság láncai című interjúja végzett, a harmadik pedig a királyhalmi Bózsó István Nincs már kedvünk menekülni című műve lett.

Sinkovics Norbert és Gondi Martina, a zsűri tagjai elmondták, hogy a tizenöt munkát öt esélyesre szűkítették.

— Az újságírók, írók, publicisták olyan témákat választottak, amelyek a társadalom számára fontos eseményeket dolgoznak fel. A mindennapjainkból eredő nehézségekről írtak, melyekről gyakran nem beszélünk — emelte ki Sinkovics.

Gondi szerint nagyon sok öncélú, magamutogató pályamű érkezett:

— A publicisztika egy másfajta műfaj, itt azt kell megmutatni, ami lényeges és „sikamlós”. Nagyon fontos, hogy bekerüljön a gondolkodásunkba, kitúrja onnan a napi problémáinkat, és egy kicsit nyitottabbak legyünk a világra.

A Podolszki József Irodalmi Emléknap a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kistérségi rendezvénye, az esemény szakmai partnere a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete volt.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..