home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Phenjan a Duna mentén
Talpai Lóránt
2010.03.17.
LXV. évf. 11. szám

Robert Fico szlovák kormányfő lassan válogathat a különböző (főként nem alaptalanul) ráruházott szerepek között. Választhat, hogy a volt Szovjetuniót vagy Észak-Koreát szeretné-e irányítani. Vezetési, illetve politikai stílusát mindenesetre egyre többen azonosítják az említett országokbeli önkényura...

Robert Fico szlovák kormányfő lassan válogathat a különböző (főként nem alaptalanul) ráruházott szerepek között. Választhat, hogy a volt Szovjetuniót vagy Észak-Koreát szeretné-e irányítani. Vezetési, illetve politikai stílusát mindenesetre egyre többen azonosítják az említett országokbeli önkényuralmi módszerekkel.
Maga Vladimir Meciar - akiről szintén nem lehetne a valódi demokrata politikus szobrát megmintázni - állította nemrég, hogy Szlovákiában egyre inkább sztálini módszerekkel kormányoznak. Persze, ezen nem a kisebbségpolitikában alkalmazott drasztikus, antidemokratikus intézkedéseket értette, hanem inkább Fico gazdaságpolitikájának legújabb törvénytervezeteit.
A Meciar által kifogásolt törvény értelmében az állam számon kérheti vagyonosodásuk eredetét mindazoktól, akiknek a bevétele meghaladja a 450 ezer eurót. ,,Ez a törvény annak a pár személynek jön rosszul, akik nem tudnak tanút vagy papírokat szerezni" - jelentette ki Meciar, aki maga is kényelmetlen helyzetbe kerül az Elektra villa megszerzésével, majd külföldi kölcsönökkel magyarázta a hirtelen jött ingatlan eredetét. Sőt, hozzátette még azt is, hogy csak Sztálin idejében volt ehhez hasonló, amikor az állam és a nép ellenségeit firtatták hasonló módon - ha valakit megvádoltak, be kellett bizonyítania a bíróságon, hogy az ellenségeinek nincs igazuk. Ha nem sikerült neki, maradt a halál, vagy a munkatábor.
A hazafiasságról meghozott törvény pedig immár nemcsak a magyar kisebbség körében vált ki megütközést, hanem nyugatabbra is egyre furcsábban néznek a szlovák belpolitikai intézkedésekre. Mint ismeretes, Szlovákia áprilistól törvénnyel szabályozott módon neveli állampolgárait a haza szeretetére: a szlovák parlament ugyanis keddi ülésén megszavazta az SNS által még tavaly beterjesztett hazafias törvényt. A jogszabály előírja a szlovák zászló, az állami címer, a nemzeti himnusz szövegének és az alkotmány preambulumának a kifüggesztését az iskolában, és rendelkezik a himnusz elénekléséről képviselő-testületi ülések, iskolai ünnepségek és tanítási hetek kezdetén. SNS-es politikusok szerint a törvényre Szlovákia ,,déli szomszédja" miatt van szükség.
Egy mérvadó osztrák napilap minderről Phenjan a Duna mentén címmel közölt kommentárt. Törvényben rendelte el a hazaszeretet Szlovákia az állampolgárai számára - írta a konzervatív lap. Vajon ezután a politikusok törvényben elrendelt szeretete következik majd? - tette fel a kérdést.
,,A görcsös nosztalgiázóknak, a nacionalista paranoiásoknak és a gátlásos kispolgároknak ebben a furcsa közép-európai világában a szlovákok számítanak a leginkább komplexusokkal megvertnek" - vélekedett a szerző.
Hogyan juthat valakinek ilyen ötlet az eszébe? Talán az a benyomása Robert Fico baloldali-nacionalista kormányának, hogy az állampolgárok nem elég hazafiasak, és ezért kényszeríteni kell őket a hazaszeretetre? Ezután majd olyan törvény következik, amely arra kényszeríti a szlovák népet, hogy politikusait - mindenekelőtt Fico miniszterelnököt és Jan Slotát, a nacionalisták vezetőjét - szeresse és hódoljon előttük? Talán olyan viszonyok alakulnak ki a Duna mentén, mint Észak-Koreában, ahol az egész hatalmi berendezkedés a vezér, a rendszer és a haza iránti szeretetre épül? - kérdezte a jegyzet szerzője. Ésszerűen magyarázni a szlovák törvényt csak a júniusi parlamenti választásokkal lehet - vélekedett. Nyilvánvaló, hogy a baloldali miniszterelnök a nacionalista szavazatokért is elszántan verseng. Erre szolgál ez a törvény, és az is, hogy (a szlovák kormányfő) a magyar választási kampányba való beavatkozással dühös reakciókat provokáljon ki Budapesten. Csak az a baj, hogy a magyarországi nagy pártok eddig nem hagyták magukat provokálni. ,,Mégis szomorú Közép-Európa az, ahol ezek a régi, ostoba nacionalista játszmák még mindig ilyen aktuálisak" - írta az osztrák lap.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..