home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Peter Gabriel fellép Budapesten
Zvekán Péter
2014.01.29.
LXIX. évf. 5. szám
Peter Gabriel fellép Budapesten

Peter Gabriel egy olyan különce a zeneiparnak, aki több stílusban is kipróbálta magát. Az idősebb generáció a Genesis extrovertált énekeseként ismeri, a „fiatalabbak” pedig már szólistaként, mint poposabb, világzeneibb előadót. Annak apropóján húztam elő a zenei kalapból, hogy május 6-án, este 8 órai kezdettel fellép a Papp László Budapest Sportarénában. De kezdjük az elejétől!

A négyszeres Grammy-díjas angol zenész és zeneszerző, teljes nevén Peter Brian Gabriel, 1950. február 13-án született Angliában. Első zenekara a mára már világhírűvé vált Genesis volt, amelyet 17 évesen alapított Tony Banksszel, Anthony Phillipsszel, Mike Rutherforddal és a dobos Chris Stewarttal. Az utóbbinak a helyét a későbbiekben Phil Collins vette át. A fiatalabbak közül sokan nem tudják, hogy a Genesis először pop experimentál stílusú, majd hosszú ideig progresszív rock zenekar volt. Az újabb váltás — már Gabriel nélkül — a 70-es évek végén és a 80-as évek elején következett be. Ekkor a pop felé fordultak, egyfajta kényszerből. A progresszív rockra jellemző drága, teátrális koncertek túl sok pénzt emésztettek fel, ily módon egyre kevesebb volt rájuk az igény a mindinkább profitorientált világban. Visszatérve Gabrielre, ő egészen 1975-ig volt a csapat tagja. Állítólag azért vált ki, mert a zenekar szólóénekeseként a különleges színpadi előadásaival külön figyelmet vont magára, és ez feszültségekhez vezetett a zenekaron belül. A Genesis többé-kevésbé mindig csapatként működött, ám Gabriel növekvő népszerűsége azt a félelmet keltette a többi tagban, hogy a közönség az énekesükre úgy fog tekinteni, mint a csapat kreatív mozgatórugójára. P. Gabriel elmondása szerint már ekkor keményen érlelődött benne, hogy végleg otthagyja őket, ám az igazi válaszfal akkor jött el, amikor megszületett első gyermeke, Anna. Úgy döntött tehát, hogy beteg lányával és feleségével marad a turnék és a lemezfelvételek helyett, a zenekar többi tagjától érkező neheztelés miatt pedig arra a következtetésre jutott, hogy távoznia kell. Erről az elhatározásártól egyébként a „Solsbury Hill” című dalában énekel.

Szólistaként az első stúdióalbumát 1976 és 1977 között rögzítette, mely a saját nevét viselte. Erről a korongról az előbb említett Solsbury Hill vált ismertté, melyben olyan sorok kaptak helyet, mint a „My friends would think I was a nut…”, azaz a barátaim azt gondolták, hogy gyogyós vagyok (utalva a Genesises kollégákkal való viszonyára). Igazi zenei őrültként azonban nem volt megelégedve az alkotásaival, egy évre rá tehát teljesen új anyaggal jelentkezett. Noha az ezen a korongon levő dalok zeneileg jók voltak, egy sem lett belőlük sláger. Ez részben érthető, hiszen sok zenész érzi úgy egy pillanatban, hogy meg akarja mutatni, zeneileg mire képes. Ennek a következménye pedig az, hogy a szakma elismeri, a hallgatók pedig nem értik. Szerencsére 1980-ban ismét előrukkolt egy új lemezzel, amelyet a U2 korai albumainak producerével, Steve Lillywhite-tal közösen készített el. Itt már hallható volt — főleg az ütőhangszereken —, hogy Gabriel lassan, de biztosan érdeklődni kezd a világzene iránt. Ebben az időben már sokat turnézott, és a Genesises korszakához hasonlóan, itt is brutális színpadi technikát, hihetetlen öltözékeket és sminket használt a minél nagyobb hatás elérése végett. Ez mind rendben is volt, ám még mindig nem volt igazi nagy slágere. A következő albuma azonban mindent megváltoztatott. Az 1986-ban megjelent So nevű stúdiólemezén található a Sledgehammer, amely gigasláger lett. Egyrészt azért, mert a szám zeneileg könnyen volt emészthető, másrészt viszont tekintetet lekötő klipje volt. Emlékszem gyerekként nem is értettem, hogy ez mi akar lenni, de azért mindig végignéztem.

Ez a különc zenész azóta még 9 albummal jelentkezett, és turnéival folyamatosan járja a világot. Mint ahogy azt a cikk elején is említettem, hozzánk legközelebb 2014. május 6-án, este 8 órai kezdettel lép fel, a 12 ezer ember befogadására alkalmas Papp László Budapest Sportarénában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..