home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Permanens választási időszak
Talpai Lóránt
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám

A legnagyobb szerb kormánypárt, avagy a Szerb Haladó Párt elnöksége egyhangúlag a rendkívüli választások kiírására mellett döntött. A szerb államfő döntése alapján március 16-án lesznek az előrehozott választások, melyekre — Aleksandar Vučić kormányalelnök szerint — a reformfolyamatok felgyorsítása érdekében van szükség.

Sokba kerülnek a választások, de úgy tűnik, mindig van rá fedezet

A legnagyobb szerb kormánypárt, avagy a Szerb Haladó Párt elnöksége egyhangúlag a rendkívüli választások kiírására mellett döntött. A szerb államfő döntése alapján március 16-án lesznek az előrehozott választások, melyekre — Aleksandar Vučić kormányalelnök szerint — a reformfolyamatok felgyorsítása érdekében van szükség. Pontosabban azt szeretné, ha a közeljövőben megalakuló kormány továbbjutna elődjénél a reformok végrehajtásában.

A jelenlegi népszerűségi mutatók és a pártok támogatottsága azonban arról tanúskodnak, hogy a kormányzati „pálca” ugyanazok kezébe fog kerülni, akik elméletileg eddig is „gőzerővel” valósították meg a különféle reformterveket. Ezáltal a szerb haladók érvelése egy kissé sántít, mivel ezek szerint eddig önmagukat akadályozták a reformfolyamatokban. A tapasztalatok szerint e téren tehát a jövőben sem várható változás, csupán a hatalom koncentrációja változhat, azaz a kormány saját magát fogja viszonylag rövid időn belül újraválasztani a jelentősebb hatalom érdekében. Emiatt a választópolgárok újra feltehetik a már jól ismert kérdést: Mennyibe fog nekünk kerülni mindez? Röviden: nagyon sokba.

Az előzetes számítások alapján a választások kiírására és lebonyolítására szánt összeg meghaladhatja a kétmilliárd dinárt. Az államkasszából mintegy 802 millió dinárt szánnak a választási cédulák nyomtatására és több mint egymilliárdot a választási bizottsági tagok munkájának kifizetésére. Ezenkívül a választásokon induló pártok körülbelül 1112 milliárd dinárt kapnak majd kampánycélokra. Ebből leszűrhető, hogy a szinte évente megtartott rendkívüli választásokra mindig van fedezet. Erre a területre — ezek szerint — soha nem terjednek ki a különféle pénzügyi megszorítások.

Új politikai legitimitás vagy teljhatalom a cél?

Az előrehozott választásokban érdekelt kormánypártokon kívül az ellenzéki pártok tisztségviselői is kifejtették véleményüket a leendő voksolásról. Amíg a kormányzati erők a választások mellett érveltek, addig az ellenzékiek — érthető módon — kemény kritikával illették a kormány elképzelését.

„Nem áll szándékomban szembeszállni ezzel a döntéssel. Tiszteletben tartom a Szerb Haladó Párt álláspontját, mivel nem kétséges számomra, hogy a legjobb megoldás a rendkívüli parlamenti választás kiírása, annak érdekében, hogy a kormány új politikai legitimitást kapjon az ország vezetéséhez” — jelentette ki Ivica Dačić kormányfő, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke ezzel szemben úgy értékelte, hogy a rendkívüli választások kiírása a jelenlegi hatalmi koalíció erőtlenségét mutatja azokban a dolgokban, amelyeket meg kellene oldani. A Demokrata Párt is hasonló álláspontra helyezkedett, szerinte a polgárok egyetlen érvet sem hallhattak a kormánytól és Aleksandar Vučićtól azzal kapcsolatban, hogy miért kell két év után ismét választást tartani.

A szerb haladók válaszukban azzal szembesítették a Demokrata Pártot, hogy nemrég, pontosabb nyolc hónapja éppen ő követelte a megmérettetés meghirdetését. Végezetül Aleksandar Vučić kormányalelnök ravasz módon azt próbálta sugallni, hogy egy számukra is kockázatos választásba vetnék bele magukat. „Nagy kockázattal jár a rendkívüli választások kiírása, mert mindenki összefog majd a haladók ellen. Nehéz kampányidőszak vár ránk, és nagy kockázatot rejt magában a döntésünk. Ez a kampány fájdalmas és nehéz lesz, mert mindenki összefog ellenünk. Nem hiszem, hogy bármi is előre megjósolható volna” — összegezte Vučić.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..