home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Pedagógus-továbbképzés
Rencsényi Elvira
2015.08.23.
LXX. évf. 33. szám
Pedagógus-továbbképzés

Szabadka immár tizenkilenc éve ad otthont annak a pedagógus-továbbképzésnek, amelyre az egész Kárpát-medencéből érkeznek magyar ajkú, magyarul oktató pedagógusok. Az idein, a XIX. Szabadkai Nyári Akadémián mintegy háromszázan vettek részt Vajdaságból, Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből.

Az évről évre mind nagyobb népszerűségnek örvendő ötnapos továbbképzés szervezője az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete — élén De Negri Ibolya elnökkel. A rendezvénysorozatot a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és Szabadka város önkormányzata támogatta.

— Az idén kilenc szakcsoportban folyt a munka — tudtam meg az elnöktől. — Óvodapedagógusok, általános és középiskolai tanárok vettek részt a továbbképzésben. A nyári akadémia átfogó témája az értékformálás az oktatásban volt. Itthoni és anyaországi szaktekintélyek tartottak előadásokat, amelyek rendkívül érdekesek voltak, ezenkívül hasznos tudnivalókkal látták el a pedagógusokat. Emellett a részvevők természetesen műhelymunkák keretében gyakoroltak és alkottak, továbbá szó esett a pedagógusokat érintő stresszről és annak megelőzéséről, kezeléséről, a gyermekek motiválásáról, valamint arról, hogy a pedagógusok a folyton, hihetetlen gyorsasággal változó világunkban miként tudnak megfelelni az elvárásoknak. Ez utóbbi téma feldolgozása már csak azért is nagyon fontos, mert a pedagógus feladata, hogy kiteljesedett, boldog embert neveljen a gyermekből. Szintén fontosnak tartjuk, hogy a munka során kifejezésre jusson az óvónők, tanítók és tanárok személyisége, hogy kellőképpen nyitottak legyenek ne csak az újdonságokra, hanem a gyermekek gondjaira, esetleges tanulási nehézségeire is. Egy pedagógus ugyanis akkor lesz jó pedagógus, ha az érzelmeit is beleviszi az oktatásba, és teret hagy a gyermekek érzelmeinek is. Ez egy rendkívül nehéz és összetett feladat, hivatás, elhivatottság. Éppen ezért nem merülhet ki csupán a tananyag átadásában. Sokkal többre van szükség ahhoz, hogy a gyermekek végül önmagukkal megelégedett és boldog felnőttekké váljanak.

A rendezvényen pódiumbeszélgetés hangzott el a kis érettségiről, illetve a magyar nyelven készült és használatba kerülő tankönyvekről is. A részvevők elmondhatták észrevételeiket, megoszthatták tapasztalataikat és javaslataikat is.

— Nagyra tartjuk, hogy a pedagógusok a nyári pihenés helyett a továbbképzést választják, hiszen ez arra enged következtetni, hogy szeretnék magasabb szintre emelni a magyar nyelven való oktatást. Ez mindenképp dicséretes, hiszen tizenkilenc évvel ezelőtt pontosan e célból indult útjára ez az egész Kárpát-medence magyar pedagógusait egyesítő továbbképzés.

A rendezvénysorozat utolsó napján maguk a részt vevő pedagógusok mutatták be, mi mindent tanultak az öt nap alatt. Abban mindannyian egyetértettek, hogy az oktató-nevelő munka fő eleme az éneklés és a zene kell hogy legyen, emellett pedig helyet kell adni a humornak, a jókedvnek is. Erről szólt a zárórendezvény, melynek a szabadkai városháza adott otthont augusztus 14-én, pénteken. A pedagógusok elégedetten, sok-sok jó tapasztalattal, új szakmai és baráti kapcsolatokkal gazdagodva térhettek haza, miután egy történelmi és helytörténeti vonatkozásban is rendkívülinek mondható kiránduláson vettek részt: megtekintették Péterváradot és Karlócát, természetesen Szabadka nevezetességeit sem hagyták ki, valamint az Exspecto Mentálhigiéné Központ munkatársaival is eszmecserét folytattak. Mindemellett irodalmi estre és egy könyvbemutatóra is sor került.

A következő, a jövő évi, egyébként jubileumi XX. Szabadkai Nyári Akadémia központi témája a kommunikáció lesz, a szervezők pedig szeretettel várják a Kárpát-medencében élő, dolgozó magyar pedagógusokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..