home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Pásztor István elégedett az eredményekkel4...
Kartali Róbert
2012.05.23.
LXVII. évf. 21. szám
Pásztor István elégedett az eredményekkel4...

Pásztor István elégedett az eredményekkel4 jelölt jutott be a választások második fordulójában is
- Molnár Edvárd fotójaA Vajdasági Magyar Szövetség sikeresen zárta a választási ciklust - nyilatkozta Pásztor István, a párt elnöke a választások után megtartott sajtótájékoztatóján, vasárnap éj...

Pásztor István elégedett az eredményekkel
4 jelölt jutott be a választások második fordulójában is
- Molnár Edvárd fotója

A Vajdasági Magyar Szövetség sikeresen zárta a választási ciklust - nyilatkozta Pásztor István, a párt elnöke a választások után megtartott sajtótájékoztatóján, vasárnap éjjel. A VMSZ megközelítőleg 70 ezer szavazatot kapott a választásokon, és ez az eredmény különösen nagy felelősségre kötelezi a pártot. Pásztor a számokat értékelve elmondta: a Vajdasági Magyar Szövetség ekkora számú szavazatot csupán 1996-ban kapott, azóta pedig soha, még akkor sem, amikor más pártokkal koalícióban indult a választáson. Pásztor az elnökválasztás eredményével kapcsolatban kiemelte: a VMSZ Boris Tadićot támogatta, és meglepetten veszi tudomásul, hogy Tomislav Nikolić lett Szerbia köztársasági elnöke. Ez azonban a választópolgárok akarata, ezért tiszteletben is kell tartani. Hozzátette: a VMSZ pozíciója és politikája az elnökválasztás végkifejletének tükrében egy jottányit sem fog változni. Ez a körülmény nem módosítja a VMSZ-nek sem az országos, sem a tartományi, sem pedig az önkormányzati politikai pozícióját. A VMSZ köztársasági szinten az 5 parlamenti képviselővel önálló frakcióval mindenképpen része kíván lenni a többséget alkotó koalíciónak, melynek a Demokrata Párt a legerősebb partnerszervezete. Pásztor egyébként már előre elhatárolódott azoktól a találgatásoktól, illetve vádaskodásoktól, hogy a VMSZ át szeretne állni a másik oldalra. Ezzel kapcsolatban is nyomatékosította: a VMSZ nem áll át a másik oldalra, és nem kíván a haladókkal együtt parlamenti többséget alkotni. Belgrádban a VMSZ nem kíván személyes szerepvállalással jelen lenni a kormányban, viszont igényt tart rá, hogy a megalakuló kormány felvállalja azokat a VMSZ számára fontos célkitűzéseket, amelyek a párt választási programjának különlegességei, fontos elemeit voltak.
Pásztor István, a tartományi választásokkal kapcsolatban kiemelte: az első és a második fordulóban is 4 mandátumot szerzett a párt. A második fordulóban Szabadkáról Pásztor István, Magyarkanizsáról Kávai Szabolcs, Topolyáról Egeresi Sándor, Csókáról pedig Kormányos László jutott be a tartományi parlamentbe. A vajdasági képviselőházban továbbra is részesei lesznek a parlamenti többségnek, hiszen a VMSZ-nek annyi mandátuma van, mint amennyi volt az előző ciklusban is, tehát nyolc. Ezek a mandátumok most kicsit felértékelődhetnek, nem a számuk miatt, hanem a jelenlegi politikai állapotok komplikáltsága következtében.
Az önkormányzatok szintjén továbbra is változatlan a helyzet - mondta Pásztor. Kiemelte: a Demokrata Párt elnökével folytatott tárgyalások szerint a két párt együtt irányítja majd az önkormányzatokat. Amelyiknek több mandátuma van, az jelöli a polgármestert. Amelyiknek kevesebb, az a városi vagy a községi képviselő-testület elnökét adja. Szabadkán azonban ennél bonyolultabb a helyzet, de a VMSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy elhárítsa azokat az akadályokat, amelyek eddig gátolták az együttműködés folytatását vagy újrakezdését. A VMSZ szeretne megoldást találni, hiszen ebben a városban legkevesebb 16 ezer szavazatot kapott, és ez arra kötelezi a pártot, hogy a mindennapi politikájában érvényesítse a Vajdaságért, egy normális Szerbiában címmel fémjelzett pártprogramját. A korábbi megállapodások szerint Tadić azt ígérte Pásztornak, hogy az elnökválasztás után: május 21-én személyesen intézkedik a szabadkai politikai helyzettel kapcsolatban, de az elnökválasztás végkifejlete miatt lehet, hogy eltolódik a beígért intézkedés - véli a pártelnök, majd kiemelte: Szerbia belpolitikájában meglehetősen nehéz időszak következik, de a VMSZ szeretne partner lenni a stabilitás megőrzésében. Pásztor a Szabadkán kialakult politikai helyzettel kapcsolatban azt is elmondta, hogy hétfő délután kezdődnek a megbeszélések a VMSZ és a Demokrata Párt között.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..