home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Pártemberek a bizottságokban
Tomek Viktor
2016.10.30.
LXXI. évf. 43. szám
Pártemberek a bizottságokban

A szabadkai képviselő-testület üléséről — A szabadkai városi képviselő-testület ötödik rendes ülésén a többi közt megalakították a Szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalatot.

A költségvetési rendszerről szóló törvény módosítása és kiegészítése a többi közt előírja, hogy a közvállalatok és különösen az igazgatóságok többé nem lehetnek a költségvetési eszközök közvetett felhasználói, ennek következménye az Ipari és Technológiai Parkok Közvállalat felszámolása és a Szabadka Város Építési Igazgatósága Közvállalat átszervezése.

A városatyák döntése alapján a Városépítési Igazgatóság mostantól Szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat néven működik tovább. Blau Péter jelenlegi igazgató lemondása után Predrag Radivojević lesz a közvállalat megbízott igazgatója.

Módosult a vagyonjogi titkárságról szóló rendelet, illetve megalakult a Beruházási és Fejlesztési Titkárság, továbbá ezeknek a döntéseknek a következménye a város önkormányzatában határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmazottak maximális létszámáról szóló rendelet módosítása is.

Bogdan Laban polgármester újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a közvállalatok átszervezésére azért került sor, mert ezt köztársasági törvények írják elő. A Városépítési Igazgatóságban alkalmazottak egy részét a városházára helyezik át, de lesz, akit az új titkárságban alkalmaznak majd tovább, és olyanok is, akiket másik közvállalatba helyeznek át, vagyis senki sem kerül majd az utcára.

Az ülésen több mint húsz napirendi pont szólt a különféle bizottságok, felügyelőbizottságok megalakulásáról. Maglai Jenő, a Mozgalom a polgári Szabadkáért frakcióvezetője elmondta, továbbra is a már bevált gyakorlatot folytatják, hiszen ezekre a tisztségekre az embereket nem szakmai rátermettségük, hanem politikai hovatartozásuk alapján nevezik ki.

— Aggasztónak tartom, hogy még mindig sógor, koma, jó barát alapon osztogatják a funkciókat. És az is egyértelmű, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség politikai befolyása elenyésző, hiszen több olyan közvállalat, intézmény van, ahol az igazgatóbizottságokba egyetlen magyar sem került be. Ez nagyon rossz üzenet — mondta Maglai.

Megalakult Szabadka Város Kinevezési Bizottsága is. Josipa Ivanković (MPSZ) véleménye szerint ez az egyik legfontosabb bizottság, hiszen tagjai döntenek majd a közvállalatok igazgatói pozíciójának betöltéséről, ezért elvárható lett volna, hogy a képviselőket legalább a bizottság tagjainak végzettségéről tájékoztatják.

Tomislav Žigmanov (VHDSZ) ismételten megjegyezte, hogy nincs horvát képviselő sem ebben, sem a többi bizottságban, és hozzátette, levélben fordulnak majd Aleksandar Vučić kormányfőhöz.

Slavko Parać, a DP képviselője sajnálatát fejezte ki a felügyelőbizottságok és a közgyűlés új tagjai felmentésének és kinevezésének kapcsán, véleménye szerint ismét kizárólag pártemberek kerültek ezekre a tisztségekre.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..