home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Párizs lélegzik
Talpai Lóránt
2018.11.24.
LXXIII. évf. 47. szám
Párizs lélegzik

Kitilthatják a francia főváros központjából a járműveket — Farage szerint Merkelnek bocsánatot kellene kérnie Európától — Katonai sorfal is védi az amerikai—mexikói határvonalat

Kitilthatják a francia főváros központjából a járműveket

Kitiltaná Párizs történelmi belvárosából a gépjárműforgalmat Anne Hidalgo főpolgármester. Az elképzelést a városvezető „egy következő mandátum” alatt valósítaná meg, jóllehet a 2014-ben megválasztott szocialista politikus hivatalosan még nem jelentette be, hogy ismét indul a főpolgármesteri székért a 2020-ban esedékes következő önkormányzati választáson. A tájékoztatás szerint a döntést „alapos tanulmányok és az érdekelt felekkel részletes egyeztetések előznék meg”. A gépjárművek kitiltása Párizs négy központi történelmi kerületét érintené a Szajna jobb partján, ahol a jövőben csak helyi járatú elektromos minibuszok közlekedhetnének. Az intézkedés hosszú távú elfogadása előtt a főpolgármester a Párizs lélegzik elnevezésű program részeként azt szeretné, ha a négy belvárosi kerület minden hónap első vasárnapján sétálónegyeddé válna, 2019-től pedig minden vasárnap kitiltanák a járműveket ezekből a városrészekből.

 

Farage szerint Merkelnek bocsánatot kellene kérnie Európától

A brit politikus keményen nekiment a leköszönő német kancellárnak. Arra utasította Merkelt, kérjen bocsánatot, hiszen tönkretette a kontinenst a migrációs politikájával. Mint ismeretes, Angela Merkel leköszönő német kancellár a múlt héten az Európai Parlamentben szólalt fel, a többi közt hitet tett Emmanuel Macron elképzelése mellett, mely egy EU-s hadsereg felállítását szorgalmazná. Nigel Farage erre azzal kontrázott felszólalásában, hogy nincs másról szó, mint az Európai Unió birodalomépítési törekvéseiről. Nem véletlen szerinte, hogy az EU egy „új hidegháborúba” bocsátkozott az Egyesült Államokkal, ahogyan az sem, hogy Brüsszel kelet felé próbál terjeszkedni. „Ezért léptünk ki mi, britek. Nem akarunk részei lenni egy olyan Európai Uniónak, ahol túlsúlyban van a német befolyás.” Farage arra is emlékeztetett, hogy az összeurópai vízió eredetileg éppen Németország dominanciájának megtörésére irányult. Ezt figyelembe véve nem tartja jó ötletnek az európai hadsereg felállítását.

 

Katonai sorfal is védi az amerikai—mexikói határvonalat

Az amerikai védelmi miniszter szerint jó döntés volt katonákat vezényelni az Egyesült Államok és Mexikó határára, hogy megerősítsék a védelmét. James Mattis elmondta, ez akár jó kiképzés is lehet leendő háborús helyzetekhez. A tárcavezető a belbiztonsági miniszterrel együtt keresett fel két menekülttábort, és a katonákat is meglátogatta Texasban. Washington azután döntött csaknem 6000 katona kiküldéséről, hogy egy hónapja 7000 fős latin-amerikai migránskaraván indult el az Egyesült Államokba, hogy tagjai menekültstátust és munkát kapjanak. Az amerikai elnök korábban azt ígérte, nem engedik be az országba a főként hondurasi menekülteket. Az első 400 fős csoport a múlt szerdán érte el az amerikai határt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..