home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Párharc a baloldalon
Talpai Lóránt
2013.08.28.
LXVIII. évf. 35. szám
Párharc a baloldalon

Előválasztásokra készül a magyar ellenzék? — Reménysugárból hullócsillag — Újra élő adás a görög köztelevízióban — Új tagállam lehetősége az Egyesült Államokban

Előválasztásokra készül a magyar ellenzék?
Bajnai Gordon, az Együtt 2014—Párbeszéd Magyarországért szövetség vezetője ultimátumot adott fő baloldali riválisának, Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének. A volt miniszterelnök tulajdonképpen előválasztásokat és televíziós vitát javasol, melyből kiderülne, hogy ki az alkalmasabb miniszterelnök-jelölt. Mesterházy Attila szintén előválasztást javasol, de más módon, mind a 106 választókerületben. „Azt javasoljuk, hogy döntsön a nép” — mondta, és éppen ezért azt kezdeményezi az MSZP országos elnökségi ülésén, hogy jelöljenek ki egy technikai előkészítő delegációt, mely kidolgozza az előválasztás részleteit. Ez egy innováció a magyar politikában, de van rá nemzetközi példa — jelentette ki a politikus. Némely vélemények szerint azonban nem valószínű, hogy előválasztásokra kerülne sor, mivel csupán politikai blöffnek tartják Bajnai Gordon javaslatát: az Együtt—PM párt ugyanis már jó ideje a külön listás indulás mellett száll síkra, de a közvélemény nyomása és szlogenjük, azaz az „összefogás” miatt ezt nem lehet nyíltan vállalni.

Reménysugárból hullócsillag
A fenti témához kapcsolódik, hogy nemrég svájci és német napilapok elemezték a magyar ellenzék lehetséges kormányfőjelöltjének, Bajnai Gordonnak a közeljövőbeli politikai esélyeit, és egyöntetűen megállapították: néhány évvel ezelőtt Bajnai Gordon a magyar baloldal titkos reménysugara volt, manapság azonban leáldozóban van politikai csillaga. Így pedig nagyon nehéz lesz nekivágnia a jövő évi választásoknak. A témával kapcsolatban a Neue Zürcher Zeitung például megállapítja, hogy Magyarországon a hatalomváltáshoz meglenne ugyan a közhangulat, csakhogy a megkérdezettek 62%-a sem az ellenzékkel, sem Bajnai Gordon tevékenységével nincs megelégedve. A volt kormányfő tavaly ősszel még igen jó eredményt ért el a közvélemény-kutatásokban, a miniszterelnök legyőzéséhez azonban rá van utalva a szocialistákra, akiken még mindig rajta van a bélyeg, hogy vezetésükkel az ország súlyos válságba sodródott.

Újra élő adás a görög köztelevízióban
Mintegy két hónap elteltével újra élőben sugárzott hírműsorral kezdte meg adását az EDT nevű új görög köztévé. Mint ismeretes, a görög televízió működésének felfüggesztését a görög kormánykoalíció legnagyobb pártja, a konzervatív Új Demokrácia takarékossági okokra hivatkozva rendelte el körülbelül két hónappal ezelőtt. Emiatt a tévé július óta csupán dokumentumfilmeket és klasszikus játékfilmeket sugárzott és az Európai Műsorsugárzók Uniója takarékossági okokból felfüggesztette az adó műsorainak műholdas továbbítását. Most talán rendeződni látszik a televízió helyzete. Nemrég két hónapra szóló szerződéssel 500 embert vettek fel, és a közreműködésükkel kétórás hírműsorral megnyílt az új televíziós adó.

Új tagállam lehetősége az Egyesült Államokban
Az Egyesült Államok rendkívül nevezetes a nemzeti egységéről. Az amerikai politikusok — igaz, többnyire mesterségesen — kitartóan és szívósan védelmezik az ötven tagállam formálta országos egységet. Könnyen megtörténhet azonban, hogy a jövő esztendőbe már 51 tagállammal lép az észak-amerikai ország. Colorado állam északi agrármegyéiben, avagy a „vidéki Coloradó”-ban ugyanis november elején népszavazást tartanak a terület függetlenségéről. Az ott élő republikánusok úgy érzik, hogy a demokraták hadjáratot folytatnak a vidéki területek ellen — ezért kikiáltanák Észak-Colorado függetlenségét. Az új állam megalapítása érdekében azonban jelentős akadályokat kellene leküzdeni: többek között a coloradói állami törvényhozás mindkét házát meg kellene győzniük a javaslattevőknek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..