home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Párbeszéd és tisztesség
Kartali Róbert
2012.07.18.
LXVII. évf. 29. szám

- Július 10-én neveztek ki a városi képviselő-testület elnökévé, és tudomásom szerint most első ízben tölti be egy nő ezt a tisztséget - mondta Kern Sólya Mária. - Minden kezdet nehéz, de azt gondolom, hogy a további munkát a hatékonyság jellemzi majd. A testület hatalmi többségét egy több pártból f...

- Július 10-én neveztek ki a városi képviselő-testület elnökévé, és tudomásom szerint most első ízben tölti be egy nő ezt a tisztséget - mondta Kern Sólya Mária. - Minden kezdet nehéz, de azt gondolom, hogy a további munkát a hatékonyság jellemzi majd. A testület hatalmi többségét egy több pártból felépülő nagy koalíció alkotja, így nagyon összetett lesz a testület munkája, ezért most meghatározott tervekről, programokról nem is lehet beszélni. Többféle érdeket, programot és elképzelést kell majd egyeztetni, de az első és legnehezebb feladat a költségvetés kérdése lesz. A nyári hónapokat követően ezt mielőbb napirendre kell tűzni. Ez a feladat lesz az első igazi nagy megpróbáltatás, hiszen a vkt elnökének az egyik kiemelkedő feladata az, hogy összeegyeztesse a pártok nézőpontjait. Meglehetősen nehéz feladat lesz a különböző érdekeket olyan mederbe terelni, hogy az mindenkinek jó legyen. A költségvetés véges, megvan egy adott keret, de mindenki a saját projektumaira, terveire, illetve érdekszférájára szeretné a legtöbb pénzt megszerezni, ezért ez igen nehéz egyeztetés lesz. A munkám kapcsán megígérhetem, hogy a módszeremet a párbeszéd és a korrekt hozzáállás jellemzi majd. Remélem, ezt a készséget a koalíciós partnerek is értékelik majd.
* Az előző két, két és fél évben meglehetősen sok súrlódás volt a politikai pártok között a városi képviselő-testületben. Ön szerint ez a nagy koalíció képes lesz-e az eredményes munkára?
- Nehéz dolgunk lesz. Elsősorban a különböző érdekek ütközése miatt. Amennyiben a koalíciós partnerek nem lesznek képesek kompromisszumot kötni, akkor gondok adódhatnak, de hogy miként fog ez működni a gyakorlatban, azt csak az idő fogja megmutatni. Ha mindenki megpróbálja tartani magát a képviselői fogadalmához, ami arról szól, hogy a város minden polgára érdekét kell képviselnie, akkor ezek a célok talán megegyezésre késztetik majd a különböző érdekek képviselőit. A fő cél az, hogy lendületes legyen Szabadka város fejlődése, a nemesebb célok követése érdekében pedig néha háttérbe kell szoruljanak az egyéni érdekek. Arra kell törekedni, hogy a lényeges kérdésekben közös álláspont alakuljon ki. Az lenne a legjobb, ha kialakítanánk egy olyan stratégiát, amely mentén haladni tudnánk, mert akkor működhetne ez a koalíció, és mindannyiunk hasznára lenne.
* A városi képviselő-testület első rendkívüli ülésén több kritika is érte azért, mert miután letette az ünnepi fogadalmat, hozzátette: nemcsak a szabadkai polgárok érdekeit kívánja képviselni, hanem külön figyelmet fordít majd a magyar ajkú lakosságra, illetve megpróbál arra törekedni, hogy a VMSZ programját is megvalósítsa...
- Tulajdonképpen félreértés történt. A mondataimat kiragadták a szövegkörnyezetből, és félremagyarázták. A fogadalom szövege azt tartalmazza, hogy minden polgár érdekében tevékenykedünk és ez természetes. Utána, amikor hozzátettem azt, hogy külön figyelmet szentelek majd a magyar ajkú lakosságnak is, akkor nem mondtam azt, hogy kizárólag annak. Nem mondtam, hogy csak a magyarokat vagy csak a VMSZ-t képviselem majd. De mi magyar képviselők azért kerültünk be a testületbe, mert a magyarok, több mint 16 ezren, a VMSZ-re szavaztak. Tehát joggal mondhatom, hogy valami módon a VMSZ programjainak is helyt kell adni, ugyanakkor a magyar közösséget mi képviseljük. Az, hogy én elnök vagyok, még nem jelenti azt, hogy nem képviselhetem a magyar közösség érdekeit is. A cél az egész város fellendítése, ilyen irányban kell dolgozni, és az is a célom, hogy ezt szorgalmazzam, de ez nem zárja ki, hogy a magyar közösséget méltóan tudjam képviselni.
* Mikorra várható a városi képviselő-testület következő ülése?
- Jelen pillanatban nincsenek folyamatban levő ügyek, nincsenek olyan beadványok vagy indítványok, amelyek ne lettek volna tisztázva. A következő hetekben inkább a háttérmunkáké lesz a főszerep, szeptember környékén indul majd be az igazi érdemi munka. Előtte viszont szeptember elsején a városnapi rendezvényeket is le kell bonyolítani. Egyébként a képviselő-testületet háromhavonta vagy gyakrabban kellene összehívni, az a tervem, hogy valami módon rend legyen ilyen tekintetben is. Elő kell majd készíteni egy ütemtervet. Korábban előfordult, hogy három hónapig sem volt vkt-ülés, majd a soron következő napirendjén 50 pont szerepelt, alaposan kimerítve a képviselőket, és nem is volt elegendő idő ezeknek a napirendi pontoknak a megtárgyalására. Pontosan tudni kell, hogy mi mikor vár ránk, a képviselő-testület elé kerülnek olyan előterjesztések, határozatmódosítások, végzések, záradékok, amelyeket tervezhetünk, tehát tudhatjuk előre, módosítani kell őket, vagy összehangolni egy törvénnyel. Persze vannak olyan rendkívüli ülések is, amelyek útközben alakulnak ki, vagy valami beadvány alapján kell összehívni őket, de azt hiszem, hogy követhetünk egy tervet és ha havi rendszerességgel lehetnének üléseink, akkor nem 30 meg 50 pont szerepelne napirenden, hanem kevesebb, és azok megvitatására alaposan fel lehetne készülni. Továbbá azt is szeretném, hogy az olyan előterjesztések, amelyek nincsenek kellőképpen kidolgozva, ne kerüljenek napirendre.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..