home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Párbeszéd az oktatási intézményekkel
Tóth Lívia
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
Párbeszéd az oktatási intézményekkel

Miért ütközik nehézségbe a szerbnek mint a környezet nyelvének a tanítása? — Az elmúlt húsz évben Ada község lakossága néhány ezer fővel csökkent, vagyis egy falunyi emberrel lett kevesebb. Ez a mondat akkor volna rendkívüli, ha csak erre az egy községre vonatkozna, de mindenki tudja, hogy a helyzet egész Vajdaságban hasonló.

Reménykeltő azonban, hogy az előrejelzések szerint Adán az idén szeptemberben több kisdiák indul első osztályba, mint tavaly.

A hétvégén Moholon a községbeli oktatási intézmények vezetői a Magyar Nemzeti Tanács illetékeseivel találkoztak. Az összejövetelen az általános és a középiskolák munkáját érintő aktuális kérdések kerültek napirendre.  

A VMSZ adai községi szervezete és a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ) által szervezett rendezvényen részt vett többek között Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke, Gilice Hilda, az adai Műszaki Iskola, Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola és Snežana Došić, a moholi Novak Radonić Általános Iskola igazgatója, valamint Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke. A beszélgetést Világos Tibor, a VMSZ adai községi szervezetének alelnöke moderálta.

Az elhangzottak összegzéseként Hajnal Jenő elmondta, erősíteni szeretnék az együttműködést az oktatási intézményekkel, és olyan párbeszédet igyekeznek kialakítani, amely megerősíti a közösséget. Véleménye szerint Ada azért modellértékű, mert az itteni kis- és nagyobb vállalatok, valamint a középiskola között szoros az együttműködés, ami növeli a munkába állás esélyét.

— Ezeknek a látogatásoknak az a céljuk, hogy a diákok megértsék a szülőföldön maradás fontosságát, és rájöjjenek arra, hogy ebben az iskola és a tanárok segíthetnek nekik. Meg kell találnunk a segítségnyújtás módját, legyen az a pedagógusok esetében a szaktudás bővítése, a tanulóknak osztálykirándulások, kulturális turistautak szervezése, a szórványban diákbuszjáratok beindítása, az oktatás fejlesztése, új lehetőségek megteremtése az anyaország segítségével. Nekünk is a ma fiataljainak fejével kell gondolkodnunk, az ő szemükkel kell látnunk, és olyan dolgokat, változásokat kell támogatnunk, amelyek fontosak nekik. Ennek a közösségnek a megújulását abban látom, ha a pedagógusok, a családok, a nemzeti tanács, a politikum és a civilek együtt próbálnak megfelelni a kihívásoknak.

Jerasz Anikó hangsúlyozta, az adai Műszaki Iskola az MNT társalapításában működik, a Cseh Károly Általános Iskola kiemelt intézmény, és a társalapítási kezdeményezés is folyamatban van, ezenkívül a moholi Novak Radonić Általános Iskola gondjait sem tévesztik szem elől, hiszen ott is több mint 250 magyar gyermek tanul. Ada egyike ama kevés községnek, ahol a következő iskolaévben több elsős diákra számítanak, a jelenlegi 125 helyett mintegy 140-re. 

— Egyebek között szóba került a szerb mint környezetnyelv oktatása is, hiszen a jelenlegi gyakorlatot a pedagógusok is rossznak tartják. Az elmúlt év decemberében minisztériumi kezdeményezésre megalakult egy munkacsoport, mely a környezetnyelv tanításának új módszerével foglalkozik. A szakemberek bejárják az iskolákat, elbeszélgetnek a tanárokkal és a diákokkal arról, hogy miért ütközik ekkora nehézségbe a szerb nyelv elsajátítása. Az már bizonyos, hogy a helyzetfelmérés után három kategóriára bontva dolgozzák majd ki a szerb mint környezetnyelv oktatásának programját, tantervét.

Jerasz Anikó hozzáfűzte, rendkívül meg vannak elégedve a minisztérium által közzétett középiskolai hálózattal, mert szinte mindegyik magyar nyolcadikos diák négyéves szakra iratkozhat. A Magyar Nemzeti Tanács a jövőben is támogatja mindazoknak a tagozatoknak a megnyitását, amelyekbe legalább öt diák fog járni. Általános tapasztalat, hogy az iskoláknak felszerelésre van szükségük, amiben az MNT is tud segíteni, viszont az épületek felújítási kérelmével, a nagyobb beruházásokkal a tartományi kormánynál kell pályázni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..