home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Pánik München belvárosában
MTI
2016.07.22.
LXXI. évf. 29. szám

Pánik tört ki péntek este München belvárosában az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után — jelentette a Bayerische Rundfunk (BR) honlapja. A dpa német hírügynökség tudósítójára hivatkozva a hírportál azt írja: a belváros sétáló övezetéből rengetegen szaladtak ki a Karlplatzra, és sok felfegyverzett rendőr érkezett a környékre.

A rendőrség a közösségi médiában azt írta: tudnak arról a szóbeszédről, hogy a belvárosban is lehetett lövöldözés, de egyelőre nem világos a helyzet. A BR helyszínen lévő riportere arról számolt be, hogy a belvárosban minden üzlet bezárt.

A rendőrség szóvivője közben megerősítette: a bevásárlóközpontban többen meghaltak és megsérültek. Elmondta azt is: egy gyorsétteremben kezdődött a lövöldözés. Azt egyelőre nem tudni, hogy egy vagy több elkövető volt.


Frissítés:

2016. VII. 22 - 22.44

Nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma, válságtanácskozást tart a bajor kormány

Válságtanácskozást kezdett pénteken késő este Münchenben a bajor kormány Horst Seehofer miniszterelnök vezetésével a tartományi fővárosban történt lövöldözés miatt, amelyben legkevesebb nyolcan meghaltak.

A tanácskozás után Joachim Herrmann belügyminiszter sajtótájékoztatót tart.

A müncheni rendőrség közölte, hogy nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma. Találtak egy kilencedik holttestet is, és vizsgálják, hogy ez a haláleset kapcsolatban van-e a lövöldözéssel.

Közben München teljes területén zajlik a kutatás az elkövető vagy elkövetők után, miközben a Bild című országos lap után a tz című müncheni lap is azt jelentette, hogy egy tettes főbe lőtte magát.


2016. VII. 22 - 23.19

Német kancelláriaminiszter: nem zárható ki a terrorizmus

Nem lehet kizárni, hogy terrortámadás volt a pénteken Münchenben történt lövöldözés — mondta Peter Altmaier kancelláriaminiszter késő este az ARD országos köztelevíziónak. A biztonsági szervek minden lehetséges irányban nyomoznak és „nem zárnak ki egyetlen hipotézist sem” — mondta a miniszter.

Az elkövetők lehetséges számáról elmondta: egy emberről tudják biztosan, hogy részt vett a lövöldözésben, az illető szökésben van.

A lövöldözésben a müncheni rendőrség adatai szerint legkevesebb nyolcan haltak meg. Találtak egy kilencedik holttestet is, és vizsgálják, hogy ez az ugyancsak erőszakos haláleset kapcsolatban van-e a lövöldözéssel — közölték.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság egy jelentése szerint a rendőrség úgy véli, hogy a lövöldözés helyszínétől egy kilométerre talált férfi holttest az egyik elkövetőé lehet.


2016. VII. 23 - 03.56

Egy 18 éves német-iráni fiatalember lövöldözött

Egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár volt a péntek esti müncheni lövöldözés elkövetője — közölte a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője szombaton hajnalban.

Hubertus Andrä müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a kilenc halálos áldozatot követelő lövöldözés elkövetőjének indítékairól egyelőre semmit sem tudnak, és nincs arra utaló jel, hogy lettek volna társai.

A fiatalember több mint két éve lakott Münchenben, nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban. Egyetlen pisztollyal lövöldözött. Még nem tudni, hogy a fegyver milyen típusú és hogyan szerezte.

Az első riasztás nagyjából 17.50-kor futott be a rendőrséghez. A fiatalember egy gyorsétteremben kezdett lövöldözni a München északi részén lévő olimpiai parki bevásárlóközpontnál, majd a gyorsétterem előtt és a bevásárlóközpontban is lövéseket adott le.

Holttestét 20.30-kor találták meg a bevásárlóközpont közelében egy mellékutcában, ahol a nyomozás első adatai alapján öngyilkosságot követett el. A támadóra tüzelt egy civil ruhás rendőr, boncolással kell megállapítani, hogy megsebesítette-e.

Kezdetben szemtanúk beszámolói alapján úgy tűnt, hogy hárman kezdtek lövöldözni. Ez valószínűleg azért alakult így, mert két ember egy autóval feltűnően gyorsan távozott a helyszínről. Időközben megtalálták őket és megállapították, hogy nincs közük a bűncselekményhez — mondta Hubertus Andrä.

A lövöldözésben 3 ember életveszélyesen, 18 könnyebben megsebesült. A halottak között fiatalkorúak, a sebesültek között gyerekek is vannak — mondta a 60 éves rendőri vezető, pályafutásának legnehezebb szakaszának nevezve az első riasztás óta eltelt órákat.

A lövöldözés miatt 2300 rendőrt mozgósítottak. Érkezett erősítés a szövetségi rendőrségtől, a Baden-Württemberg és a Hessen tartományi rendőrségtől, és az osztrák rendőrség Cobra nevű terrorelhárító alakulatától is.

A nyugalom helyreállt a bajor fővárosban. A tömegközlekedést hajnalban újraindították. Szombaton nem kell elhalasztani rendezvényeket biztonsági okokból — mondta Hubertus Andrä. A nyomozás újabb eredményeiről szombaton nap közben számol be a müncheni rendőrség.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök utasítására szombaton a gyász jeleként félárbócra eresztik a zászlókat a bajorországi állami intézményeknél.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter a támadás hírére megszakította szabadságát, és szombaton Münchenbe megy.


2016. VII. 23 - 12.42

Egyetlen elkövető volt, az ügynek nincs köze a menekültekhez

A nyomozás alapján egyértelmű, hogy a péntek este történt müncheni lövöldözésnek egyetlen elkövetője volt, és az ügynek „egyáltalán nincs köze a menekültek témájához” — közölte szombaton a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője.

Hubertus Andrä müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a 18 éves elkövető Münchenben született, és nincsenek arra utaló jelek, hogy bármi köze lett volna az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Viszont az „ámokfutás témájával” behatóan foglalkozott — tette hozzá.

A fiatalember egy 9 milliméteres, illegálisan tartott fegyverrel lövöldözött a város északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontban és a közelben lévő gyorsétteremben. Kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Tüzeltek rá civil ruhás rendőrök, de a boncolás alapján nem sebesítették meg.

A lövöldözésben 27 ember megsebesült, 10-en súlyos állapotban vannak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..