home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Pályázni csak pontosan, szépen...
Tóth Lívia
2009.03.25.
LXIV. évf. 12. szám
Pályázni csak pontosan, szépen...

Dienes Zoltán, Kormányos László és Szabó László - A szerző fotójaTalán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy az elmúlt hat hónapban - amióta Kormányos László az intézmény kinevezett igazgatója - nagy változások történtek Csókán a Művelődési és Oktatási Központban. Az arculatváltás a megfelelő m...

Dienes Zoltán, Kormányos László és Szabó László - A szerző fotója

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy az elmúlt hat hónapban - amióta Kormányos László az intézmény kinevezett igazgatója - nagy változások történtek Csókán a Művelődési és Oktatási Központban. Az arculatváltás a megfelelő munkalégkör kialakításával, az irodahelyiségek meszelésével, átrendezésével kezdődött, ami a tervezettnél tovább tartott ugyan, de utána teljes erőbevetéssel kezdtek hozzá a felhalmozódott feladatok megoldásához. Mindenekelőtt a pályázatíráshoz. Mert hiába a községi támogatás, abból nem lehet látványos eredményeket felmutatni.
- Már az elmúlt év utolsó hónapjaiban is sorjáztak nálunk a művelődési események, színházi előadások - ezt a tevékenységet az idén nemcsak folytatni, de bővíteni is szeretnénk. Hadd hangsúlyozzam, hogy a község nemzeti összetétele arányának megfelelően magyar és szerb nyelvű rendezvényeink egyaránt vannak, de a magyarság művelődési igényének a kielégítése méltóbb és talán színvonalasabb most, mint korábban. Önmagunknak és annak a közösségnek szeretnénk megfelelni, amelyben élünk - avatott be a részletekbe Kormányos László igazgató. - Sikerült elérni, hogy december elsejétől két magyar műsorvezetőt foglalkoztassanak a csókai rádióban, ami azt jelenti, hogy fokozatosan érvényesül a kétnyelvűség az adásaikban. Sajnos, a finanszírozás körül még vannak tisztázatlan kérdések... A másik fájó pontunk, hogy a koalíciós szerződés értelmében helyi lapunk, a Csókai Krónika, nemrégiben átkerült az önkormányzat hatáskörébe, vagyis átvették tőlünk a szerkesztését. Felfigyeltünk arra is, hogy a könyvtár állományában felbomlott a magyar és a szerb könyvek aránya, a 13 ezer szerb kötet mellett ugyanis csak mintegy hétezer magyar kiadvány található a polcokon. Tudom, hogy ezen nem lehet egyik napról a másikra változtatni, de igyekszünk orvosolni a problémát. Az önkormányzattól - habár elvben van forrás erre a célra - pénzhiányra hivatkozva tavaly semmit sem kaptunk könyvek vásárlására. Szerencsére a helyi közösség biztosított százezer dinárt, és ennek az összegnek a hatvan százalékát magyar, elsősorban gyermekkönyvekre költöttük. Az az elképzelésünk, hogy a diákok és a fiatalok számára tegyük vonzóbbá a könyvtárat, ezért a felére csökkentettük a beiratkozási díjat, azonkívül úgynevezett családi csomagot is bevezettünk. Örömmel mondhatom, hogy a látogatottság szinte megháromszorozódott. A belső környezet felújítására, gyermeksarok kialakítására is megpróbáltunk eszközöket előteremteni, de ez a tervünk csak részben valósult meg. Egyébként szoros együttműködést alakítottunk ki az óvodával és az iskolákkal, mely kapcsolat nemcsak a szavalóversenyek szervezésében merül ki, hanem igyekszünk minden hónapban legalább egy műsort felkínálni nekik.
Mivel ismerem az anyagi helyzetünket, úgy gondoltam, a pályázatokon nyert pénzből tudjuk a leginkább tartalommal megtölteni az intézményünket. Ilyen módon mintegy 18 ezer eurónyi összegről gondoskodhattunk, és ez lehetővé tette a komoly tevékenység megkezdését. Mindent megteszünk azért, hogy megakadályozzuk az esetleges leépítésünket, félő ugyanis, hogy a községi hatalomnál jelentkezik ez a szándék.
A folyamatban lévő projektumokról Dienes Zoltán, a Teleház vezetője számolt be.
- A munkanélküli fiatalok programja svájci donációból valósul meg. Szerb, magyar és angol nyelvtanfolyamokról, valamint számítógépes képzésekről gondoskodunk számukra, az utóbbit alap- és haladó szinten. A hatékonyabb tanulás érdekében kis, 10-12 fős csoportokkal dolgozunk. Hamarosan műhelymunkák is lesznek különböző témákban, mint például az egészségügyi felvilágosítás és a függőségek, valamint a tolerancia, a másság elfogadása, a környezetvédelem, pályázatírás. A tartományi ifjúsági és sporttitkárság pénzeli a Tudással a jobb jövőért elnevezésű tervezetet, melyben ECDL felkészítő képzést tartunk, két csoportban, szintén 10-12 fő részére, magyar és szerb nyelven. Az oktatások munkanapokon, délutánonként zajlanak, de gyakran még szombaton is benn vagyunk.
A Szülőföld Alapnál három nyertes pályázatot könyvelhetünk el, melyek közül az egyik a könyvtár arculatváltására vonatkozik. Az olvasók visszacsalogatása céljából új szolgáltatásokat kínálunk fel, például azt, hogy minimális anyagi hozzájárulással a helyszínen fénymásolni, szkennelni, faxolni tudják az érdeklődők a kikeresett szöveget. Úgy véljük, a diákoknak, főleg a középiskolásoknak lenne igényük erre. Korábban ezt a Teleházban végeztük, de jelenleg a folyamatos képzések közepette nem tudunk még ezzel is foglalkozni. Ezenkívül három számítógépen internet-hozzáférést is létesítünk a könyvtárban. Az informatikai infrastrukturális felzárkózás megvalósítása alatt pedig azt értjük, hogy webportált indítanánk be, melyen helyet kapnának a községben működő művelődési egyesületek, civil szervezetek, sportklubok... Alkalom lenne ez számukra, hogy megmutassák magukat, hiszen felkerülhet a világhálóra a történetük, a programjuk, a fotódokumentációjuk, a rendezvényeik bejelentője stb. Ennek alapján összesített műsorfüzet is készülhetne, havi lebontásban, de a tollforgatók, képzőművészek is megtalálhatnák itt a helyüket.
A csókai Művelődési és Oktatási Központ szintén a Szülőföld Alap támogatásával realizálja a következő hónapokban a Színház egész évben elnevezésű projektumát, melyről Szabó László programfelelős beszélt.
- Tárgyalásokat folytatunk a vajdasági magyar hivatásos színházakkal, hogy a csókai közönség helyben láthasson néhány értékes és érdekes előadást. A lehetőségeink természetesen korlátozottak, hiszen nemcsak a meglévő anyagi keretbe kell beleilleszkednünk, hanem a helyi körülményekhez is alkalmazkodnunk. Olyan darabokban kellett gondolkoznunk, amelyek elférnek az itteni színpadon, de azt hiszem, jól választottunk. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház április és május folyamán bemutatja nálunk a Terápia, a Lepkegyűjtő és a Boldog bolondok című előadásait, a Szabadkai Népszínház pedig a Szomorú vasárnap és a Záróra című nagy sikerű, díjazott produkcióival vendégszerepel. Fontosnak tartom ennek az elképzelésnek a megvalósulását, különösen akkor, ha tudjuk, hogy a tájolásra manapság nem sok pénz jut.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..