home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Pálinkamestereket képeznek
Talpai Lóránt
2012.08.08.
LXVII. évf. 32. szám

Európai minta lehet a magyar gazdaságpolitika?Giró-Szász András kormányszóvivő szerint kezd elterjedni a magyar unortodox gazdaságpolitika az Európai Unióban. Jó példa erre Franciaország és Szlovákia esete. Franciaország például a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket, Szlovákia ped...

Európai minta lehet a magyar gazdaságpolitika?

Giró-Szász András kormányszóvivő szerint kezd elterjedni a magyar unortodox gazdaságpolitika az Európai Unióban. Jó példa erre Franciaország és Szlovákia esete. Franciaország például a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket, Szlovákia pedig szektorális különadókat vezet be. A fenti példák kapcsán a kormányszóvivő úgy fogalmazott: már más országok is kezdik felismerni, hogy a 2008 előtti közgazdasági dogmák használhatatlanok a válságkezelésre, a korábbi szabályzórendszerek nem tudnak felszínen tartani országokat, ezért új megoldásokra van szükség.

A kormánybiztos elvégezte a munkáját, és felmentését kérte

A Jó Állam fejlesztési koncepció megvalósult - jelentette ki Gál András Levente kormánybiztos, és mint mondta, ezért is kérte felmentését a miniszterelnöktől. Az újonnan kidolgozott Jó Állam fejlesztési koncepció három elemből áll. Az önkormányzati és az igazságügyi reformból, valamint a közigazgatás átalakításáról szóló Magyary-programból. Utóbbi ütemesen halad előre, a működéshez szükséges jogszabályok már megvannak, a most megalakult Nemzeti Közszolgálati Egyetem pedig a felsőoktatási intézmények közül elsőként publikálta fejlesztési tervét. Gál András Levente szerint a további lépések már a végrehajtásra tartoznak. Ezért kérelmezte felmentését a miniszterelnöktől, a jövőben pedig más területen dolgozna.

Belharcok a Jobbikban

Kissé felforrósodott a hangulat a nyári kánikulában a Jobbik körül. Egyrészt feloszlatta magát a tiszavasvári képviselő-testület, miután megszűnt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei várost vezető Jobbik többsége egy új frakció alapításának szándéka miatt. (Mint ismeretes, Tiszavasvárit a Jobbik fővárosának nevezte egykor Vona Gábor, a párt elnöke.) Másrészt komoly konfliktusok alakultak ki a párt felső vezetőségében Budapesten. Például Szegedi Csanádot, a Jobbik európai uniós képviselőjét az a Novák Előd zárná ki a pártból, aki épp az érintett brüsszeli képviselőtől, illetve irodájától kapott öt hónapon át EU-s pénzeket és más juttatásokat. Szegedi Csanád egyébként az ügy kapcsán eldöntötte, hogy kilép a Jobbikból, de valószínűleg nem adja vissza európai parlamenti képviselői mandátumát. A politikus szerint ha akarna, akkor sem tudna most lemondani, hiszen nyári szünet van az EP-ben, így csak augusztus végén, szeptember elején dönt. Úgy látja, nagy az esélye annak, hogy független EP-képviselőként folytathatja ''Magyarország védelmének” képviseletét. Szegedi hangsúlyozta: nem élt vissza uniós pénzekkel, semmilyen törvénytelenséget nem követetett el, és ezt be is fogja bizonyítani, mert a Jobbik tagsága előtt tisztázni kívánja magát.

A Seuso-kincsek nyomában

1993-ban született meg New Yorkban az az ítélet, amely szerint se Magyarország, se Horvátország nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy területén találták meg a római kori ezüstkincseket, ezért azok a brit tulajdonosnál maradtak, aki pedig 2006-ban bejelentette, hogy eladná őket. A Magyar Állam azonban továbbra is a Seuso-kincsek tulajdonosának tekinti magát. A napokban aztán Zelnik István műgyűjtő jelezte: megvásárolná a kincseket, ha a magyar állam vállalná, hogy ideiglenesen lemond követeléséről, és nem kobozza el őket. Ez esetben végrendeletében Magyarországra hagyná a Seuso-kincseket. A műgyűjtő hangoztatta, hogy a kérdésről a ''legmagasabb szinten tárgyalt”, a kormánytól azonban egyelőre nem kapott konkrét választ. Ezzel szemben a kulturális államtitkárság azt közölte, hogy a műgyűjtő mindeddig nem kereste meg ebben az ügyben hivatalosan a kormányt és az államtitkárságot. De hangsúlyozta: a kormány hajlandó minden komoly és tisztességes szándékú, az ország érdekeit szem előtt tartó műgyűjtővel és műkereskedővel a Seuso-kincsek vagy más, a nemzeti kultúra szempontjából fontos műtárgyak és leletegyüttesek sorsáról érdemben tárgyalni.

Pálinkamestereket képeznek a Corvinus Egyetemen

Rövidesen egyetemi szinten is megkezdődik a pálinkamesterek képzése Magyarországon. A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán a pálinkamester szakmérnök-, illetve -szaktanácsadó-képzés. Az egyetem 2012 őszétől levelező tagozaton várja a pálinkakészítés iránt érdeklődőket. A pálinkaszakmában az utóbbi években megindult egyfajta öntisztulás, és megfigyelhető a kiváló minőségre való törekvés: ennek köszönhetően jött létre 2008-ban a pálinkatörvény is - jelentette ki a Corvinus újonnan indított szakának szakfelelőse. Kasza Gyula egyetemi adjunktus elmondta, hogy másfél éven át tevékenykedett a Pálinka Nemzeti Tanács titkáraként, és ez alatt az idő alatt mind többen és többen felkeresték az iránt érdeklődve, hogy hol képezhetnék magukat tovább a pálinkakészítésben és hogy miként sajátíthatnák el a párlatkészítést tudományát a legmagasabb szinten.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..