home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ötvennégy elsős Csantavéren
(T. T.)
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám
Ötvennégy elsős Csantavéren

Vajdaságban hétfőn 1610 magyar elsős kezdte meg tanulmányait anyanyelvén. Az MNT beiskolázási programjának köszönhetően immár negyedik éve minden magyar első osztályba induló kisgyermek beiskolázási csomagban részesül. A csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában az idén ötvennégy megszeppent, de mosolygós kisdiák ült be először az iskolapadba.

A tornateremben megtartott ünnepségen elsőként Szedlár Erika, az iskola igazgatónője köszöntötte a kis elsősöket és szüleiket, majd kiemelte az MNT támogatásának jelentőségét, hiszen a beiskolázási csomag hatalmas segítség a családoknak. Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy az iskolakezdés mindenkinek nagy anyagi nehézséget okoz.

— Az elsős kisdiákok a Magyar Nemzeti Tanácstól kapnak egy csomagot, melyben mindent megtalálnak, amire szükségük van az iskolakezdéshez. Ezzel támogatjuk azokat a szülőket, akik magyar nyelvű iskolába íratják gyermeküket. Remélem, ezzel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy minél több szülő döntsön így. Éppen vajdasági felmérések bizonyítják, hogy az a kisdiák, aki anyanyelvén kezdi meg tanulmányait, sokkal sikeresebbé válik a későbbiekben. Az elmúlt évek programjai nagyon eredményesek voltak, és felhívták a figyelmet erre a kérdésre. Remélem, ezeknek -- beleértve a beiskolázási programot is — hála egyre többen maradnak szülőföldjükön, itt próbálnak boldogulni, itt képzelik el a jövőjüket. Egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a gazdaságpolitikára, a magyar vállalkozások fejlesztésére, támogatására, főleg azokban az országokban, ahol az emberek nagyon nehéz helyzetben vannak — mondta Potápi.

A beiskolázási csomag minden olyan eszközt, tanszert tartalmaz — az iskolatáskát és a tornacipőt kivéve —, amelyre szüksége lehet egy elsős kisdiáknak, tehát például a képzőművészethez, a kézműves-foglalkozáshoz, a zenei neveléshez szükséges felszerelést, tolltartót, füzeteket, filctollkészletet, labdát, ugrókötelet, hangszert.

Korhecz Tamás, az MNT elnöke visszatekintett azokra az időkre, amikor ő indult első osztályba, és emlékeztetett, hogy akkoriban egy grafit–, valamint egy színes ceruzát, egy füzetet és egy törlőgumit tartalmazott a csomag.

— Az elmúlt években az MNT a legtöbb energiát, munkát és pénzt a magyar közösség oktatásának fejlesztésére fordította. Olyan támogatási rendszert alakítottunk ki, amely a magyar nyelven tanuló gyerekeket az óvodától a doktorátusig támogatja, és amely lehetővé teszi, hogy a tudáson, a készségek fejlesztésén, a képzettség növelésén keresztül megteremtsük a feltételeket arra, hogy a szülőföldjükön tudjanak boldogulni. Itt váljanak emberré, itt legyenek hasznos tagjai a közösségnek, és gazdasági szempontból is helytálljanak. Az volt az elvünk, hogy minden ott legyen a csomagban, amire szüksége lehet a diáknak az első osztályban, az iskolatáskát és a sportcipőt kivéve, valamint a tankönyveket, melyekről az állam gondoskodik. A beiskolázási csomagra évente mintegy 7 millió dinárt fordítunk, melynek egy részét a magyar állam fedezi — mondta Korhecz.

A hangulatos ünnepség végén a kis elsősök és szüleik kivonultak az iskola udvarára, és léggömböket engedtek a levegőbe, majd átvették a beiskolázási csomagot, amivel megkezdődtek számukra az iskolásévek.

Tekintse meg a hangulatos ünnepség további hangulatos képeit is: Beiskolázás Csantavéren

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..