home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Otthonteremtés és közösségépítés
Tóth Lívia
2008.11.19.
LXIII. évf. 47. szám
Otthonteremtés és közösségépítés

Az új otthon felszenteléseElkészült a csókai ''mórások” új székháza A csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület 1970-ben alakult meg és az eltelt csaknem négy évtizedben a helyi közösség adott helyet a munkájához. Tavaly ezt a negyven négyzetméteres termet is el kellett hagyniuk...

Az új otthon felszentelése

Elkészült a csókai ''mórások” új székháza
A csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület 1970-ben alakult meg és az eltelt csaknem négy évtizedben a helyi közösség adott helyet a munkájához. Tavaly ezt a negyven négyzetméteres termet is el kellett hagyniuk, szükség volt rá a könyvtár bővítéséhez. Ekkor már a birtokukban volt az impozáns, de nagyon elhanyagolt állapotban levő sarokház, amelyet Korhecz-házként ismernek a helybeliek. Az egyesület 2003-ban vásárolta meg a szegedi Esély a Stabilitásra Közalapítvány pályázatán nyert pénzből, de a felújításra vonatkozó elképzelés éveken át csak papíron létezett. A gyarapodó tagság merész álma volt, hogy egyszer olyan székházuk legyen, ahol minden szakcsoport kényelmesen elfér és megtalálja a maga helyét. Ismét a pályázni kezdtek. Mint mondják, itthon is sok ajtón bekopogtattak, de vagy ki sem nyitották előttük, vagy azzal küldték el őket, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben van az ő gondjuknál fontosabb is. Végül a Szülőföld Alap, a Tartományi Nagyberuházási Alap és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség anyagi támogatásával érkezett el az a nap, amelyet minden bizonnyal aranybetűkkel írnak be az egyesület történetébe. 2008. november 14-én Kiss Tóth Erika elnök asszony, Pásztor István, a VMSZ elnöke és Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke számos csókai polgár jelenlétében átvágta a bejárati ajtón levő szalagot. Ezzel a végéhez ért a 37 millió dináros beruházás, és a ''mórások” hivatalosan is birtokukba vehették az új otthonukat.
Balázs Ferenc alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a Móra Ferenc Művelődési Egyesület kiemelkedő mozgatóereje a csókai magyarságnak. Reményét fejezte ki, hogy az új házat minőségi tartalommal töltik meg, amivel még inkább hozzájárulnak a megmaradásunkhoz. Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke az eddig megtett utat vázolva felidézte alapítójuk és első elnökük, Cs. Simon István emlékét, azét az emberét, akinek a hite, kitartása és bátorsága példát mutatott a mostani nemzedéknek is. Pásztor István, a VMSZ elnöke az állhatatosság, a hitelesség és a közösségi építkezés melletti elkötelezettség ünnepének nevezte a napot. Hozzátette: egészen bizonyos abban, hogy a felújított épület teret és lehetőséget teremt ahhoz, hogy a csókai magyar közösség megújuljon, erőre kapjon és bátran szembesüljön a holnap kihívásaival.
Korhecz Gyula és Haas, született Korhecz Rosemarie sok sikert kívánt az egyesület lelkes gárdájának. A Korhecz családból, amelynek tagjai 1941-ig laktak ebben a házban, jelen volt még id. dr. Korhecz Tamás és fia, dr. Korhecz Tamás tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár is. Az eseményen számos közéleti személyiség részt vett, többek között Szigeti András, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának alkonzulja, dr. Nagy Imre, a budapesti Szülőföld Alap igazgatója, Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, Dudás Károly, a VMMSZ elnöke, főtitkára, dr. Szöllősy Vágó László, Decs és Bordány testvértelepülések küldöttsége, a község polgármestere azonban távolt maradt, amit az egybegyűltek közül sokan fel is róttak.
Az alkalmi műsorban az irodalmi csoport két fiatal tehetsége, Szabó Regina és Basa Eszter mutatkozott be. Mielőtt az egybegyűltek átlépték volna a küszöböt, hogy megcsodálják a nagyszerű változást, az épületet msgr. Huzsvár László nyugalmazott püspök, Mellár József esperes és Csipak Csaba plébános áldotta meg és szentelte fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..