home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Otthon, édes otthon!
Fehér Márta
2018.08.09.
LXXIII. évf. 32. szám
Otthon, édes otthon!

Újabb házvásárlási pályázatot írt ki a Prosperitati

Harmadszor jelenteti meg ezt a közkedvelt pályázatot a Prosperitati Alapítvány. Eddig összesen csaknem négyszáz család jutott saját otthonhoz. A legújabb körben augusztus 10-étől szeptember 10-éig lehet benyújtani a pályázatokat. Keretösszeg nincs, a kiírók célja, hogy mindenki, aki formailag teljes pályázatot ad át, és eleget tesz a szakmai feltételeknek, megvehesse a kiszemelt ingatlant.

Július 24-én jelentette meg a legújabb falusiház-vásárlási pályázatát a Prosperitati Alapítvány, és szinte abban a pillanatban elárasztották a közösségi oldalakat a házeladási apróhirdetések. Az ingatlanpiac is reagált a megnövekedett keresletre — egy picivel drágábbak lettek az egyébként nagyon-nagyon olcsón kínált vajdasági falusi házak. 10 000 euróért azonban még így is lehet fészekrakásra alkalmas ingatlant venni — ennyi nyerhető ugyanis a pályázaton. Ha drágább házat szemelünk ki, a különbözetet önrészként kell vállalni. Jól jár tehát vásárló, eladó, és a falvakban is több házba visszatér az élet.

 

Két hete saját otthonban

 Dobó Engi Florinda és Dobó Krisztián tavaly szeptemberben házasodtak össze. Florinda újságíró, Szabadkán van a munkahelye. Korábban Dušanovóban, azaz Zentaörsön élt. Krisztián villanyszerelőként dolgozik Martonoson. Köztes megoldásként horgosi ház vásárlására pályáztak, hogy falun maradhassanak, és gazdasággal is tudjanak foglalkozni, állatokat tenyészteni, növényt termeszteni. Most, hogy már van saját otthonuk, tervezik a gyermekvállalást.

— Még jóval a pályázat megjelenése előtt elkezdtünk megfelelő házat keresni, mivel már az esküvő előtt együtt éltünk, és szerettünk volna különköltözni, a nagyszülőknél laktunk ugyanis. Amikor megláttuk a pályázatot, nagyon megörültünk. Jó néhány épületet meg kellett nézni, mire megtaláltuk az igazit! A dokumentáció összeszedése eltartott egy darabig, a legnagyobb gondot az okozta, hogy néhány hivatalos szerv nem adta ki rögtön a kért papírokat, és emiatt majdnem kicsúsztunk a határidőből, viszont szerencsére szinte az utolsó pillanatban sikerült mindent átadni. A felújítási munkálatok után, július második felében beköltöztünk. Nagyon jó, hogy külön vagyunk, hogy csak a miénk a ház! Élvezzük!

 

A fészekrakás feltételei

— A feltételek az eddigiekhez hasonlóak. Ami pozitív tapasztalatként, újdonságként beépült korábban, az benne is maradt, tehát a házastársakon és az élettársakon kívül az egyedülálló szülők is pályázhatnak. Magyar és szerb állampolgárnak kell lennie legalább az egyik házastársnak, illetve a másiknak minimum magyar állampolgárnak. Egyedülálló szülő esetében mindkét állampolgárság megléte feltétel — részletezte Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. — Ebben a körben jelentősen nagyobb figyelmet fogunk fordítani a háztartás összes tagjának, különösen a kiskorú gyermek(ek)nek a vagyoni helyzetére, tehát nemcsak a pályázók, hanem a családban élő kiskorú gyermekek tulajdonában levő ingatlanokat is követjük. Ez újdonság, az eddigi feltételekben ez nem így volt megfogalmazva. A rendezési elvnek ugyanis annak kell lennie, hogy ha van hol laknia egy családnak, akkor ne pályázzon egy másik házra, ám ha nincs, módot teremtsünk arra, hogy fészket tudjon rakni. További feltétel, hogy a pályázók az elmúlt öt évben nem idegenítettek el olyan ingatlant, ahol lakhattak volna. Ahogy eddig is, a pályázók iskolai végzettsége, a háztartásban élők és a gyermekek száma is pontokat visz, akárcsak a munkatapasztalat, illetve a gazdálkodási, gazdasági tevékenység leírása és a család szociális helyzete, illetve annak a leírása. Két körben értékeljük ki a pályázatokat, hozzájuk rendeljük a kötött pontokat, majd a következő lépésben szakértők bevonásával a helyszínen megvizsgáljuk, hogy a ház megfelel-e a pályázati feltételeknek — van-e áram- és vízbekötés, szennyvízelvezetési lehetőség, fürdőszoba, vagyis hogy lakható-e. Az esetleges házfelújítási költségeket a pályázónak kell vállalnia. A szerződéskötés és a kifizetés után hat hónap alatt be kell költözni az ingatlanba, biztosítást kell rá kötni, lakcímet módosítani, és a családnak tíz évig ott kell élnie.

10 000 eurónyi támogatást lehet igényelni, mely jelenleg csaknem 1,2 millió dinárnak felel meg. A döntést forintnak megfelelő dinárértékben határozzák meg. Ha a ház értéke meghaladja a legmagasabb megítélhető támogatás összegét, akkor a különbözetet önrészként kell lefedni, ám ha nem, akkor önrész nélkül is megvalósítható a projektum.

Juhász Bálint azt is elmondta, hogy az előző körben a legtöbbször feltett kérdés a gazdálkodásra, a gazdasági udvarra vonatkozott. A házvásárlási pályázat egyik feltétele ugyanis, hogy az ingatlannak legyen gazdálkodásra alkalmas területe.

— Úgy tudjuk a gazdaságfejlesztés részévé tenni ezt a programot, hogy első körben önállósodásra serkentjük a családokat, melyek olyan ingatlanba költöznek be, ahol valamilyen, legalább kiegészítő, gazdasági vagy gazdálkodási tevékenységet tudnak folytatni, tehát például szárnyas jószágot tartanak saját részre és/vagy értékesítésre, kertet művelnek. Van viszont olyan egyéni vállalkozónk — egyedülálló édesapa, több kiskorú gyermekkel —, aki a ház megvásárlása nélkül teljes egészében a tevékenységét sem tudta volna folytatni, tehát az egész család lakhatása és a vállalkozásnak a megvalósítása is attól függött, hogy tudott-e nyerni a pályázaton.

Ada község területén 30, Antalfalván 5, Apatinban 2, Begaszentgyörgyön 4, Csókán 10, Hódságon 1, Kevevárán 2, Kishegyesen 26, Kúlán 4, Magyarcsernyén 3, Magyarkanizsán 68, Nagybecskereken 10, Nagykikindán 1, Óbecsén 34, Pancsován 1, Szabadkán 43, Szécsányban 3, Szenttamáson 4, Temerinben 5, Topolyán 69, Törökbecsén 4, Törökkanizsán 8, Ürögön 1, Verbászon 1, Zentán 25 és Zomborban 21 házat vásároltak a kedvezményezettek az eddigi két körben. Összesen 385 család jutott saját otthonhoz a Prosperitati Alapítvány és a magyar kormány támogatásával megvalósuló gazdaságfejlesztési program keretében meghirdetett falusiház-vásárlási pályázatnak köszönhetően.

Városban továbbra sem lehet házat venni, pontosan meghatározták a kataszteri községeket, ahol ingatlan vásárolható. Az urbánus közegek és az idegenforgalmi területek ilyen értelemben tiltottak. Részletes lista a Prosperitati Alapítvány oldalán található, a Falusi házak vásárlását célzó támogatások pályázati szabályzatában. Kérdéseikkel az alapítvány területi irodáihoz fordulhatnak (Magyarkanizsán, Nagybecskereken, Óbecsén, Pancsován, Szabadkán, Temerinben, Topolyán, Zentán és Zomborban), személyesen vagy telefonon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..