home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Öt ország betlehemeseinek karácsonya
Tóth Lívia
2007.12.26.
LXII. évf. 52. szám

Csedregi görögkatolikus betlehemes - A szerző fotóiTizenhetedik alkalommal szervezte meg Magyarországon a Magyar Művelődési Intézet a Nemzetközi Betlehemes Találkozót. A rendezvény helyszíne korábban Kecskemét, majd Budapest volt, tavaly és az idén pedig a hajdúsági megyeszékhely, Debrecen,...

Csedregi görögkatolikus betlehemes - A szerző fotói

Tizenhetedik alkalommal szervezte meg Magyarországon a Magyar Művelődési Intézet a Nemzetközi Betlehemes Találkozót. A rendezvény helyszíne korábban Kecskemét, majd Budapest volt, tavaly és az idén pedig a hajdúsági megyeszékhely, Debrecen, ahol a szemle várhatóan új otthonra talál. Az elmúlt időszakban több száz csoport csaknem hatezer tagja mutatkozott be a szemlén.
A betlehemjárás a magyar népi színjátszás téli ünnepköri szent formája. Igaz, fogyatkozóban van azok száma, akik az élő hagyományra építkeznek, de minden évben akad néhány csoport, amely meglepetést okoz a szakembereknek. Továbbra is sokan tartják fontosnak ennek a szép szokásnak az átörökítését. Az összejövetel legnagyobb értéke az a közösségformáló hit és erő, amely generációkat, tájegységeket, népeket kapcsol össze. A legszebb játékok -- féltőn őrizve a formát -- a határon túlról és a nemzetiségek nyelvszigeteiről származnak. A szokásanyag, az énekek, jelmezek felkutatása, összegyűjtése, a több hetes próbafolyamat után a gyermekek és felnőttek állnak fel a színpadra a kérdéssel: Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? Az igenlő válasz után tánccal, énekkel varázsolják elő a misztériumot, hozzák el a nézőknek az áldást.
A Nemzetközi Betlehemes Találkozó Debrecenben öt ország magyarjainak a közös előkarácsonya volt: a mintegy ötszáz résztvevő ugyanis az anyaország mellett Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Délvidék tíz településéről érkezett. A Belvárosi Közösségi Házon kívül egy-egy csoport más helyszíneken, könyvtárban, iskolában, óvodában, idősek szeretetotthonában mutatkozott be, de a vajdaságiak Szegeden, a Dóm téri Ádventi Vásáron is szórakoztatták a közönséget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..