home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Öt község társfinanszírozásával marad meg a vasútvonal
Tóth Lívia
2018.10.02.
LXXIII. évf. 39. szám
Öt község társfinanszírozásával marad meg a vasútvonal

A szerb kormány épületében a Szerbiai Vasutak és öt vajdasági önkormányzat, Szabadka, Nagykikinda, Csóka, Magyarkanizsa és Zenta, szerződést írt alá a Szabadka, Zenta és Nagykikinda közötti vasúti forgalom társfinanszírozásáról.

— A Szabadka és Zenta közötti vasúti pálya újjáépítése a Szerbiai Vasutak jövő évi tervei között szerepel. Miután ez megtörténik, a vonatok akár 80 kilométeres óránkénti sebességgel is közlekedhetnek majd ezen a vonalon. Ezáltal nem csak több utasra számíthatunk, de a növekvő teherforgalommal a gazdaság is megérzi a beruházás előnyeit — mondta Kern Imre, a közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára.

A szerződés aláírását Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere kezdeményezte. Véleménye szerint a vasútvonal lezárása helyett fejleszteni kell a közlekedés ezen formáját. Szabadka, Zenta és Nagykikinda között a vonattal való utazás a legolcsóbb és a legbiztonságosabb.

Az említett községek a vasútvonal fennmaradását évente ötmillió dinárral támogatják, a hozzájárulás legnagyobb részét Szabadka és Zenta biztosítja. Zentáról naponta három alkalommal indul vonat Szabadkára, hétvégén viszont csupán két járat van. Mivel a zentaiak az iskola és a munka miatt gyakran utaznak Szabadkára, úgy vélik, újabb járatokat kellene bevezetni az utazó diákok számára.

Egyébként a vonat valóban sokkal olcsóbb, mint az autóbusz-közlekedés, hiszen a jegy 185 dinárba kerül, míg az autóbuszon mintegy 500 dinárt kell fizetnünk. A pályafelújításra valóban hatalmas szükség lenne, mert jelenleg a mindössze 40 kilométeres táv megtételére másfél órára van szükség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..