home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Őszi-téli stílustrendek
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.11.19.
LXXIII. évf. 46. szám
Őszi-téli stílustrendek

​​​​​​​Amint beköszönt a hűvösebb idő, sokkal kevesebbet tartózkodunk a szabadban, és annál többet az otthonunkban.

Mindez arra ösztökél bennünket, hogy megtöltsük a lakterünket az ősz színeivel, meleg takarókkal, textilekkel.

Fontos, hogy jól érezzük magunkat a négy fal között is. A minket körülvevő színek, a rend vagy éppen a káosz, a berendezés mind-mind hat a hangulatunkra. Emiatt fontos, hogy lehetőleg évszakonként fordítsunk némi figyelmet az otthonunk dekorációjára.

Nyáron a hideg, friss színekre, lenge textilekre vágyunk, melyek üdítően hatnak ránk, az őszi és a téli időszakban azonban a melegséget árasztó színek azok, amelyekből erőt, lendületet meríthetünk. Kuckós hangulatot teremthetünk a puha anyagokkal, a zsúfoltsággal, melyen természetesen nem a rendetlenül széthagyott ruhákat és egyéb használati tárgyakat értem, hanem inkább a textilek sokaságát, a „túlzásokat”. A kanapéra halmozott sok díszpárna, takaró, a színes szőnyegek és az egyéb dekorációs kellékek fokozzák az őszi hangulatot.

Az évszakonkénti változtatás legjobb és legegyszerűbb módja a lakásdekorációs tárgyak és textilek kicserélése. Tarthatunk belőlük több garnitúrát, és időszakonként megejthetjük a cserét.

Az őszi garnitúra közül válasszuk a földszíneket, a zöldet, a sárgát, a narancssárgát, a szürke és a barna árnyalatait, illetve válogathatunk az érett szilvától a sötétkék, az áfonyától a ribizli színvilágáig. Ezek természetközeliségükkel meleg hangulatot varázsolnak, és nyugtatóan hatnak. A textilek közül olyanra essen a választásunk, amely puha, mintás, amelyhez jó hozzáérni.

ERDEI SÉTA

Az izgalmas látványt az anyagok, minták keverésével is elérhetjük. Ha lelki szemeink elé varázsoljuk az őszi erdőt, tudhatjuk, mennyi szín, textúra és forma van jelen. Ezt másolhatjuk az otthonunkba is, rétegezve az anyagokat, ahogyan a sokszínű levelek fedik egymást a fák alatt.

A szőnyegeket is használhatjuk rétegezve, egyiket a másik tetejére, a kisebbeket a nagyobbra, így tehetjük izgalmassá, melegebbé az enteriőrt. A díszpárnák is legyenek különböző mintájúak, tegyük a letisztultat, a mintásat, a kisebbet és a nagyobbat egymás mellé. A világításról sem szabad megfeledkezni: szerezzünk be különböző asztali lámpákat, melyek meghitt hangulatot teremtenek a szobában.

A szilva és a sötétkék együttes hatása egy kicsit szomorkás, hideg hangulatú ugyan, mégis elegáns és bensőséges világot teremthetünk vele. Mindezt enyhíthetjük a halványlilával, illetve a szürke finom árnyalataival.

SKANDINÁVIA

Másik irányzatként említeném a már évek óta felénk is hódító skandináv stílust, melyet az őszi-téli időszakban érdemes egy picit „megfűszerezni” a púder-, a bőr- és a levendulaszínekkel. Emellett teret hódítanak a marokkói stílusú szőnyegek, függönyök, párnák, illetve a különféle pomponok, bojtok is.

GLOBÁLIS EKLEKTIKA

Világutazók körében nagyon trendi, hogy lakásdekorációs elemek formájában hazahozzák, becsempészik otthonukba a különböző kultúrákat. Ezek a kiegészítők a legtöbbször kézi csomózású szőnyegek, díszpárnák és egyéb textíliák, melyekben az erős sárga, a zöld és a vörös vegyül. Ezek a tárgyak az utazás emlékét felidézve pihentetnek, nyugtatnak.

POMPA

Ez esetben a gazdagság érzését keltő tárgyakról és anyagokról van szó. A stílust elsősorban a minimalista bútorok jellemzik, a legjobb hatást pedig egy kevés art deco beütéssel, valamint a bronz, a márvány és a bársony bevonásával érhetjük el. Érdekes párosítás ebben a divatirányzatban a piszkos rózsaszín, az okker, az aranyozott bútorok és a ’30-as évekből ránk maradt kiegészítő elemek, melyek a régen elfeledett koktélbárok hangulatát teremtik meg otthonunkban.

Az általunk kedvelt stílustól függetlenül érdemes egy-két aprósággal őszi-téli hangulatúvá varázsolnunk otthonunkat.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..