home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Őszi munkálatok a kiskertben
(Összeállította: re)
2014.09.09.
LXIX. évf. 37. szám
Őszi munkálatok a kiskertben

Szeptember beköszöntével elérkezett kiskertünk télre való felkészítésének ideje. A legfontosabb, hogy még a fagyok beállta előtt készen legyünk azokkal a munkákkal, amelyek elengedhetetlenek, hogy a következő tavasszal növényeink optimálisan fejlődjenek. Az alábbiakban a legfontosabb teendőket foglaljuk össze.

Ássunk!

Fontos a nem homokos talaj felásása. Ha ezt nem tesszük meg, és a tavaszi ásás mellett döntünk, a talaj túlzottan laza, rögös szerkezetű lesz. Ha volt komposztálónk, akkor az ásással együtt a szerves hulladékot is forgassuk bele a földbe. Növényvédelmi szempontok miatt a lehullott, és esetleg fertőzött leveleket égessük el. Ez alól csupán a diófa levele kivétel — azt összegereblyézve a fa alatt hagyhatjuk.

Füvesítsünk!

Ezt a munkálatot október elejéig érdemes elvégezni. Jó, ha gyepszőnyegünk körülbelül 5 cm-es magasságban — és nem frissen nyírva — várja a fagy beálltát, és majd csak a tavasz megérkeztével műtrágyázzuk.

Ültessünk fát!

A – gyümölcs- és örökzöld – fák telepítésére az ősz a legalkalmasabb időszak.

A gyümölcsfákat 60-80 cm mélyen, szerves trágyával kevert földbe ültessük. A sérült, barna gyökereket mindig vágjuk vissza. A mediterrán örökzöldek (például a tuják) felfelé álló ágait kössük jól össze, hogy a hó ne törje majd le őket.

Ültessük át a virágokat!

Itt az idő, hogy virágágyainkból felszedjük a gumós virágokat, például a dáliát, és fagymentes helyen teleltessük át. A szeptember viszont a tavasszal virágzó hagymás virágok (tulipán, nárcisz) kiültetésének az időpontja. A hagymákat speciális, kerek ültetőtálakba is helyezhetjük, ami megkönnyíti a megtalálásukat, ezáltal azonban az ágyásokat csak körökben tudjuk elhelyezni. A hagymákat legalább kétszer olyan mélyre ültessük, mint amekkorák ők maguk, mert ha közel vannak a talajhoz, jobban ki vannak téve a fagyás veszélyének. A tulipánhagymákat elég csak minden negyedik-ötödik évben, tavasszal kiszedni, egyébként a talajban hagyhatjuk őket. A fagyérzékeny növényeket takarjuk le, a rózsatöveket fedjük be egy kupac földdel.

És még egy jó tanács: muskátlinkat a hűvös lépcsőházban teleltessük át.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..