home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Összetartozás
Tomek Viktor
2010.05.12.
LXV. évf. 19. szám
Összetartozás

Ficsór József, a Kun Összefogás Konzorcium elnöke és dr. Kaposi Lajos, Karcag város polgármestere átnyújtja a kun emlékzászlótA történelmi krónikák tanúsága szerint IV. Béla uralkodása idején, 1239 húsvétján a Radnai-hágón át mintegy 40 ezer kun család érkezett Magyarországra. A kunokat az...

Ficsór József, a Kun Összefogás Konzorcium elnöke és dr. Kaposi Lajos, Karcag város polgármestere átnyújtja a kun emlékzászlót

A történelmi krónikák tanúsága szerint IV. Béla uralkodása idején, 1239 húsvétján a Radnai-hágón át mintegy 40 ezer kun család érkezett Magyarországra. A kunokat az ország belsejében helyezték el. A tatárjárás után az újjáépítést irányító IV. Béla királynak köszönhetően az 1240-es évek közepén a kunok a Tiszántúl, a Duna-Tisza köze és a Dunántúl Fejér megyei síkságain telepedtek le.
Az 1239. évforduló tiszteletére az évszázadok alatt magyarrá vált kun ősök emlékére, illetve a kis- és nagykun települések összetartozásának erősítéséért jött létre a Kunok I. Világtalálkozója. Az esemény egyik kiemelt célja a kun identitástudat és hagyomány megőrzése, ápolása és továbbfejlesztése. A világtalálkozónak több állomása is van, hiszen több településen szervezik meg a rendezvényt. A központi ünnepségre szeptember 12-én Kiskunfélegyházán kerül sor, de előrendezvényeket is tartanak. Az egyik ilyen előrendezvényt a hétvégén rendezték meg Bácskossuthfalván, ahol a házigazdák számos magyarországi vendéget fogadtak. Ficsór József, Kiskunfélegyháza város polgármestere a Kun Összefogás Konzorcium elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt években merült fel az igénye egy világtalálkozó megszervezésének:
- A kunok rokon népcsoportja a jászok, és a magyarországi jászok már évek óta megszervezik a maguk világtalálkozóját. Tulajdonképpen ez volt az kiindulópontja annak, hogy tavaly február 6-án kezdeményezésemre összehívtuk a kiskun és a nagykun önkormányzatok polgármestereit. Ennek az első egyeztető megbeszélésnek a hozományaként létrehoztuk a Kun Összefogás Konzorciumot, és ezen összefogás keretében szervezzük meg a kunok I. világtalálkozóját - mondta Ficsór polgármester. A konzorciumnak 32 kiskun és 9 nagykun önkormányzat, a Bács-Kiskun megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések múzeumai, szervezetei, a Kunszövetség és az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékhely meg még mások is a tagjai. A konzorcium elnöke hozzátette: kezdettől fogva arra törekedtek, hogy a határon túli kun eredetű településeket is felkeressék, így jutottak el Bácskossuthfalvára, Pacsérra, Bácsfeketehegyre és Pirosra.
Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának, illetve Topolya község képviselő-testületének az elnöke tudomásunkra hozta, hogy 1994-től állandó kapcsolatot tartanak fenn a magyarországi testvértelepülésük, Karcag városával. Az ősök 1786-ban főként ebből a helységből érkeztek.
- Amikor megalakult a Kun Összefogás Konzorcium, akkor magától értetődő volt, hogy mi is részt veszünk a munkájában. A Kunok I. Világtalálkozója egy egész hónapot felölelő rendezvénysorozat, nem egy településen koncentrálódnak az események, hanem többön. A rendezvény egyik célja az identitástudat és az összetartozás érzésének az erősítése.
A világtalálkozó bácskossuthfalvi rendezvényén színes programot állítottak össze. Délután 4 órától a falu központjában volt megtekinthető az a multikulturális népművészeti kiállítás, amely magyar, szerb, bunyevác, sváb szlovák és ruszin népművészeti tárgyi emlékeket gyűjtött össze, valamint régi kun népi mesterségekkel ismerkedhettek meg a vendégek, de a bátrabbak az íjászatot is kipróbálhatták. Öt órakor a Művelődési Ház nagytermében folytatódott a műsor a Kunok kitelepülése Bácskába című tanulmánykötetet bemutatásával. A kötet szerkesztője, dr. Nagy Molnár Miklós, a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója elmondta, hogy egy 2006-ban rendezett karcagi konferencia előadásait tartalmazza ez a kiadvány.
- Öt előadás hangzott el a konferencián, és bácskossuthfalvi vonatkozása is van a kötetnek, hiszen Nagy Tibor helytörténész előadásának az anyaga is benne van - emelte ki dr. Nagy Molnár Miklós.
A könyvbemutató után a térség turisztikai látnivalóiról szóló előadás került sorra a Moravicai Értelmiségi Fórum klubhelységében, majd este nyolc órától megkezdődött az ünnepi műsor. Fazekas Róbert köszöntőbeszéde után Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Elmondta: nagy öröm a számára, hogy a tartomány lehet a fővédnöke a Kunok I. Világtalálkozója délvidéki rendezvényének. Az ünnepségen jelen volt még Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja és Bábi Attila, Topolya polgármestere. Ficsór József a Kun Összefogás Konzorcium elnöke és dr. Kaposi Lajos, Karcag város polgármestere ünnepélyes keretek között adta át Fazekas Róbertnek, Bácskossuthfalva tanácselnökének a világtalálkozó alkalmából készült kun emlékzászlót, majd a jelen lévő kun eredetű települések (Kiskunfélegyháza, Jászkisér, Karcag, Mélykút, Túrkeve, Pacsér, Bácsfeketehegy) képviselői emlékszalagot tűztek a lobogóra. Az ünnepi köszöntők után a Túrkevei Ifjú Tehetségek Társulata az István, a király rockoperából adott elő részleteket, majd a Club Cafében a White Noise együttes koncertje következett.
A kun világtalálkozó következő délvidéki rendezvényét szeptember 20-án Pacséron és Bácsfeketehegyen tartják meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..