home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Összekovácsoló gólyatábor
Kartali Róbert
2018.10.06.
LXXIII. évf. 40. szám
Összekovácsoló gólyatábor

Hatodik alkalommal szervezett gólyatábort a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Hallgatói Önkormányzata.

A múlt héten a horgosi Domus Pacis tanyán megrendezett kétnapos tábor célja az volt, hogy az elsőéves hallgatók még a tanév kezdete előtt megismerkedjenek egymással, illetve idősebb társaikkal.

A friss egyetemisták általában magukra vannak utalva, a felsőoktatási intézményekben a középiskolát nemrég befejezett diákok életét az addig megszokottól eltérően nem segíti osztályfőnök, az évfolyamtársakkal való megismerkedés és a közéjük való beilleszkedés pedig egyénfüggő. Nagy kihívás ez, főleg azoknak, akik az eddigiekkel ellentétben már nem magyarul, hanem szerb nyelven kell hogy kommunikáljanak. A későbbi sikerek és nehézségek is attól függnek, hogy egy-egy személy hogyan találja fel magát, milyen az alkalmazkodó- és a kommunikációs készsége. Az információmorzsákat a folyosókra kihelyezett hirdetőtáblákról és az interneten megosztott tudnivalók elolvasásával kell begyűjteni. Azok az elsőévesek, akik most csöppenek bele a felsőoktatási forgatagba, egy új környezettel, esetleg egy új várossal is meg kell hogy ismerkedjenek. A felsorolt állítások szinte az összes szerbiai egyetemre igazak, az egyik kivétel éppen a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, melynek Hallgatói Önkormányzata — magyarországi mintára — az idén is megszervezte gólyatáborát az elsőéveseknek.

Az MTTK-n október elején 43 új hallgató kezdi meg tanulmányait, közülük 34-en vettek részt a gólyatáborban. Az elsőéveseket Peckó Egon, az MTTK Hallgatói Önkormányzatának elnöke és dr. Námesztovszki Zsolt, az MTTK pénzügyidékán-helyettese köszöntötte, emellett a megnyitón jelen volt prof. dr. Ivanović Josip, a kar dékánja, prof. dr. Pintér Krekić Valéria oktatással megbízott dékánhelyettes, illetve Nagy Kanász Viola, a dékáni hivatal vezetője is.


Peckó Egon (a szerző felvételei)

— A gólyatábor legfőbb célja az ismerkedés, ezért minden évben csapatjátékokkal kezdődik. A szervezők megpróbálják olyan szinten összekovácsolni az elsőéveseket, hogy együtt tudjanak tanulni, és közösen készülni a vizsgákra. A két nap leforgása alatt több programmal is készültek, a többi közt kulturális eseményekkel, borkóstolóval és egyéb szórakozási lehetőségekkel — nyilatkozta lapunknak Peckó Egon. A HÖK elnöke azt is elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, egyre népszerűbb a tábor, illetve egyre több gólya érdeklődik a program iránt. A visszajelzéseknek és a tapasztalatoknak köszönhetően növekedett a rendezvény színvonala. Peckó Egon a tábor megnyitóján arra is felhívta az elsőévesek figyelmét, hogy a következő években nyugodtan fordulhatnak segítségért a Hallgatói Önkormányzathoz.


dr. Námesztovszki Zsolt

A megnyitón dr. Námesztovszki Zsolt megköszönte a frissen érkezettek bizalmát, melyet a felsőoktatásnak, illetve az MTTK-nak szavaztak. Szerinte a fiatalok jól döntöttek akkor, amikor a továbbtanulást választották, hiszen minden bizonnyal ez a négy év lesz életük egyik legszebb korszaka.

— Arra biztatok mindenkit, hogy ne adja fel, hiszen az akadályok azért vannak, hogy leküzdjék, a problémák pedig azért, hogy megoldják őket. Hisszük, hogy lesznek nehéz pillanatok, de nagyon sok szervezet és intézmény van, mely segíti ezeknek a gondoknak a megoldását.

Námesztovszki azt is elmondta a gólyáknak, hogy tanulmányaikat a demonstrátorok is segíteni fogják, akiket az MNT támogat. Ezután hozzátette: a karnak karrierépítő központja is van, mely szintén szervez különféle rendezvényeket. Az elsőévesek továbbá arról is tudomást szereztek, hogy lesz osztályfőnökük, aki szintén segít majd, illetve bevezeti őket a felsőoktatásba, ha pedig leküzdhetetlen akadályba ütköznének, akkor a vezetőséget is felkereshetik.

A dékánhelyettes a pályázási lehetőségekről is beszélt:

— Ne felejtsenek el ösztöndíjra pályázni, ilyen téren is rendkívül sok lehetőség áll rendelkezésre. Remélem, hogy mindenki megpályázta az MNT ösztöndíját. Hajnal Jenő, az MNT elnöke nemrégiben értesített arról, hogy az MTTK a jövőben még több helyet kap a nemzeti tanács ösztöndíjrendszerében. Ez egy igen pozitív visszajelzés, melynek nagyon örülünk. Az ösztöndíj, a havi rendszerességgel érkező támogatások hatalmas terhet vesznek le a hallgatók, illetve a szüleik, a család válláról.

Námesztovszki megemlítette még az állami ösztöndíjat, valamint a tehetségsegítő, tehetséggondozó ösztöndíjakat is. Külön kiemelte a Makovecz-programot, mely szerinte nagy lehetőség, hiszen általa a hallgatók bele tudnak kóstolni a külföldi egyetemek életébe, munkájába.

— Tavaly például 14-en mentek el, akik a többi közt magyarországi és erdélyi felsőoktatási intézményekben tudtak tanulni, vizsgákat letenni, melyeket mi elismerünk itt. Hiszem azt, hogy az út végén sokkal ügyesebbek, tapasztaltabbak és érettebbek lesznek. Ehhez az úthoz kívánok kitartást, erőt, energiát és sok sikert!


Vince Ramóna és Šelemba Aleksandra

A magyar nyelven való továbbtanulási lehetőség volt a fő oka annak, hogy Vince Ramóna is az MTTK-t választotta. A szilágyi származású elsőéves hallgató lapunknak nyilatkozva elmondta, azért döntött e mellett a szak mellett, mert a későbbiekben szeretne gyerekekkel foglalkozni.

— Az ösztöndíjak kapcsán még a középiskolában nagyon sok információt kaptunk a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett előadásokon, továbbá létezik egy gólyatáboros internetes csoport is, melyben arról tájékoztattak bennünket, hogyan lehet és miért érdemes megpályázni az ösztöndíjat.

Október elején az adai Šelemba Aleksandra is az MTTK-ban kezdi meg felsőoktatási tanulmányait. Elmondása szerint az egyetem kiválasztásában számára nem volt sorsdöntő az, hogy magyarul tanulhat tovább, hiszen ha mást szeretett volna tanulni, akkor a szerb nyelv elsajátítása nem okozott volna számára gondot, viszont nagyon örül annak, hogy az anyanyelvén tanulhat tovább. Az egyetem végeztével szülővárosában szeretne tanítani, dolgozni.

Mindketten örülnek annak, hogy megszervezték számukra a gólyatábort, hiszen a közös élmények birtokában nem kell majd feszélyezve érezniük magukat, amikor beülnek egymás mellé az iskolapadba. Az MTTK-nak jelenleg több mint 200 hallgatója van a két alapképzésén. A gólyatábor megszervezését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..