home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Összefogtak
Tomek Viktor
2007.10.24.
LXII. évf. 43. szám

Óbecsén eredményesen szerepelt a vajdasági magyar pártok által alkotott koalíció a helyi közösségi választásokonSokan úgy gondolják: elhamarkodott volna történelminek nevezni a szeptember 5-ei óbecsei négypárti találkozót. Pedig az elmúlt másfél évtizedben ilyesmire nem került, nem kerülhetett sor....

Óbecsén eredményesen szerepelt a vajdasági magyar pártok által alkotott koalíció a helyi közösségi választásokon
Sokan úgy gondolják: elhamarkodott volna történelminek nevezni a szeptember 5-ei óbecsei négypárti találkozót. Pedig az elmúlt másfél évtizedben ilyesmire nem került, nem kerülhetett sor. Hogy mégis mi az oka a közöttük támadt együttműködési készségnek? Bizonyára ezt sokan sokféleképpen magyarázzák majd.
Általános jelenség (még Európában is!) a választóknak a politikából való kiábrándultsága, a vajdasági magyar pártok együttműködésének hiánya pedig még inkább hozzájárult ehhez a megnyilvánuláshoz. A Kárpát-medencében több helyen létrejöttek olyan koalíciók, amelyek sikeresen tudták képviselni a magyar kisebbség érdekeit. Nálunk nem szakmai vagy ideológiai különbségek szabtak gátat az együttműködésnek - hiszen a cél közös -, hanem a személyes ellentétek. A személyes ellentétek fontosabbnak bizonyultak, mint a vajdasági magyarságot érintő ,,sorskérdések"-ben való együttes fellépés.
Szeptember 5-én Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége elnökének meghívására a négy vajdasági magyar párt képviselői tárgyalóasztalhoz ültek a VMDK székházában. A négypárti találkozónak - melyen jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Ágoston András, a VMDP elnöke, Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke és Páll Sándor, a VMDK elnöke - a vajdasági magyar pártok közötti konkrét együttműködés volt az indítóoka, vagyis a szeptember 30-án megtartandó óbecsei helyi közösségi választásokon való közös fellépés. Az eredmény nem maradt el: a helyi közösségek közgyűlésébe a 82 jelölt közül a koalíció 36 képviselőt juttatott be, azaz majdnem 44 százalékos sikert aratott.
Az összefogás meghozta az eredményét
Knézi Péter óbecsei alpolgármester, a VMSZ helyi szervezetének elnöke elmondja, hogy a szeptember 5-ei négypárti egyeztetésen mindössze másfél óra alatt sikerült megegyezniük a pártelnököknek.
- Ezek után munkacsoportot alakítottunk, melybe mindegyik párt delegált képviselőket. A pártok abban állapodtak meg, hogy a januári köztársasági választási eredményeket veszik alapul a lista összeállításakor - tájékoztatott Knézi.
Hat helyi közösségben írtak ki választást, a VMSZ a koalíción belül 28 tanácstagot juttatott a közgyűlésbe. A hat helyi közösség közül a számítások szerint háromban a koalíciónak tanácselnöki tisztség jut, egyben pedig tanácselnök-helyettesi, de ott is a többséget a koalíció képviselői alkotják. Péterrévén is folynak a tárgyalások, ott ugyanis patthelyzet alakult ki. A 12 jelölt közül 5 a koalíció, 5 pedig a polgárok csoportjából került a közgyűlésbe, szintén magyar személyek, ketten pedig szerb ajkúak.
- A hat helyi közösség közül ötben, mondhatni, hatalmi pozícióban lesz a koalíció, háromban pedig a tanács elnöke is a soraiból kerül ki.
Knézi hozzáteszi, hogy véleménye szerint a mostani helyi közösségi választás eredményei összehasonlíthatatlanul jobbak az előzőeknél.
- Két okra vezethető vissza ez az eredmény: sokkal szervezettebben és határozottabban fordultunk a választók felé, illetve úgy gondolom, hogy az összefogás meghozta a gyümölcsét. A választók visszajelzései kedvezőek voltak, a lakossági fórumokon a megnyilvánulásokból látszott, hogy a polgárok támogatják az összefogást, ellenzője tulajdonképpen nem is akadt.
Az új fölállásnak hála könnyebb lesz az együttműködés a helyi közösségekkel, és ez kétségtelenül a polgárok érdekét szolgálja majd. Az óbecsei alpolgármester leszögezi, hogy érdemes azon gondolkodni - amennyiben a négy magyar párt továbbra is összetart -, hogy szorosabbra fűzzék az együttműködést. Óbecsén könnyen átrajzolódhat az önkormányzati többség, amennyiben a pártok folytatják az együttműködést.
A VMDP is elégedett
Varnyú Ilona, a VMDP községi szervezetének elnöke elmondja, hogy pártja az összefogást szorgalmazta, és akadályokat nem gördített a jelöltek állítása elé sem.
- Arra törekedtünk, hogy fiatalokat indítsunk a helyi közösségi választásokon, van köztük egyetemet végzett személy és olyan is, aki még tanul az egyetemen. Az első lépést sikerrel vettük, ezen felbuzdulva léphetünk tovább, már csak azért is, mert a vajdasági magyarság ezt várja tőlünk - mondja Varnyú, majd hozzáteszi, hogy a VMDP is elégedett a választási eredményekkel, hiszen a koalíción belül e párt jelöltjeinek a 71 százaléka bejutott a helyi közösségek közgyűlésébe.
- Azt gondolom, hogy ha most nem folytatjuk az együttműködést, az együttes követelését azoknak a jogoknak, amelyek megilletnek bennünket, akkor később már nem lesz rá módunk.
,,Korrekt hangnemben'
Szmiseko Zoltán (VMDK) elmondta, hogy miután a négy vajdasági magyar pártnak az elnöke megállapodott a választási együttműködésben, viszonylag konstruktív, jó hangulatú előkészület következett.
- Nem a múltba tekintgettünk vissza, hanem a konkrét feladatok megoldására törekedtünk. Ebben az értelemben különösebb problémák nem merültek fel. Az idő rövidsége okozta a legnagyobb gondot, hiszen mindössze néhány hetünk volt csak a felkészülésre, de mondhatom, korrekt hangnemben folyt az egyeztetés - mondja Szmiesko. Óbecsén a mostani helyi közösségi választásokon a magyar pártok sokkal jobb eredményt értek el, mint az előzőeken. A koalíció 65 jelöltet indított, és közülük 36 be is futott.
- Ami a VMDK-t illeti, számunkra nemcsak az eredmények számítanak sikernek, hanem az is, hogy a magyar pártok végre összefogtak, és bebizonyították a választóknak, hogy a négy vajdasági magyar párt képes az együttműködésre. Reméljük, hogy a szeptember 30-ai óbecsei siker példaértékű lesz más községek számára is.
Szmiesko hozzáteszi, hogy az együttműködés nemcsak a helyi közösségi választásokra korlátozódna, hanem készek rá magasabb szinten is. Ami a VMDK-t illeti, továbbra is megtesznek mindent, hogy a koalíció életben maradjon, és tovább működjön.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..