home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Összefogással a belvíz ellen
Tóth Tibor
2011.03.02.
LXVI. évf. 9. szám
Összefogással a belvíz ellen

Hamarosan teljesen új köntösbe öltözik a művelődési otthonA belvízzel szinte minden településnek meggyűlt a baja. Ez alól Kispiac sem kivétel: lakosainak a nyári esőzések alkalmával kellett szembenézniük a belvíz okozta problémával. A község erőgépei fontossági rendben láttak munkához, elős...

Hamarosan teljesen új köntösbe öltözik a művelődési otthon

A belvízzel szinte minden településnek meggyűlt a baja. Ez alól Kispiac sem kivétel: lakosainak a nyári esőzések alkalmával kellett szembenézniük a belvíz okozta problémával. A község erőgépei fontossági rendben láttak munkához, először Martonoson, a kispiaciak azonban nem vártak mások segítségére, hanem saját erejükre és gépállományukra támaszkodva láttak hozzá az vízelvezető árkok megtisztításához. Egy hónap alatt óriási mennyiségű vizet vezettek el a faluból.
- Két gócpontunk maradt - kezdi a beszélgetést Szarapka Ede, a kispiaci helyi közösség elnöke. - A falu szívében van egy négy utca (a Sógor, a Kossuth Lajos, a Levél és a Kincstár utca) által összezárt, lapos rész, melyet szaknyelven depressziónak hívnak. Ezen a helyen mintegy 2-3 hektárnyi terület van víz alatt, s főleg a hátsóépületek és a melléképületek voltak veszélyben. A tűzoltósággal vízmentesítettük a területet, a Tiszamenti Vízművek elkészítette a megfelelő dokumentációt, s a szükséges munkálatok is megkezdődtek. A belvíz másik gócpontja a bekötőút mente, vagyis az út mindkét oldala, ahol nagy területen áll a víz, lakóházakat és szántóföldeket veszélyeztetve. Az önkormányzat és a helyi közösség ezt a problémát is meg akarja oldani. A Tiszamenti Vízművek az aszfaltút átfúrását, kétméteres árok kiásását, zártrendszerű csatorna kiépítését vállalta, mi pedig saját eszközökből egy 660 méter hosszú csatornát építtetünk ki. Az ott kivájt homokot a falu egyik legveszélyesebb, az úgynevezett tókanyarnak a kiszélesítéséhez használjuk fel, s így a gyalogos- és a kerékpárforgalom is biztonságosabbá válik. Az említett két legveszélyeztetettebb terület víztelenítésébe a magyarkanizsai önkormányzat 5 millió dinárt, a kispiaci helyi közösség pedig 500 000 dinárt ruházott be. Ezáltal a falut, a lakóházakat és más épületeket fenyegető veszély elhárulhatott - mondta Kispiac első embere.
Kispiac területén háromfajta talaj van. Az ún. felső-teraszon lévő szántóföldeken nincs vízkár, az itt található feketeföld most is művelhető. A falu alacsonyabb, ingoványosabb területre épült, itt vízelvezető árkokkal oldják meg a problémát. A Kishomok irányában lévő laposabb, homokosabb területeken jelenleg is áll a víz. Minden parcellában van egy-egy olyan terület, amely már tavaly nyár óta használhatatlan. A tavalyelőtt bevetett parcellákrólt sem tudták learatni a terményt az emberek, s ha a kedvezőtlen időjárás folytatódik, akkor félő, hogy az idén tavasszal sem lehet megmunkálni a földeket. A szikes területek legalább másfél éve használhatatlanok, viszont a szalatornyai homokosabb területen nincsenek nagyobb gondok a vízzel.
Az elmúlt évben több beruházás is történt a főleg földművelésből és állattenyésztésből élő faluban.
- Minden lehető támogatást megpályázunk. A helyi közösségnek a vásárokból elég szép bevétele van, ezt a pénzt a vásár fejlesztésébe, korszerűsítésébe forgatjuk vissza. Tavaly az illemhelyet újítottuk fel, kerítéssel vettük körül, a temetőben pedig járdát és kriptákat építettünk. A másik pénzforrásunk a helyi járulék, ebből évente 2 millió dinár gyűlik össze. Ha összevetjük az egy kilométernyi utca aszfaltozásának a 12-14 millió dináros költségét a helyi járulékból eredő 2 millió értékével, akkor világos, hogy saját eszközökből nem tudjuk az aszfaltozást elvégezni. A helyi járulékból a földutakat rendezzük, járdákat építünk, az egyesületeinket támogatjuk, a tartalékeszközeinkből pedig a pályázatokhoz szükséges önrészt biztosítjuk. Rengeteg munkát fektettünk a földutak homokkal való feltöltésére és elegyengetésére. A Testvériség-egység utcában a saját költségünkön és az ott lakók önkéntes munkája révén 1000 méter szakaszon gyalogjárdát építettünk, s azon fáradozunk, hogy ezentúl minden évben újabb és újabb utca kapjon gyalogjárdát. A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság 2 millió dinárral járult hozzá az utak zúzott kővel való feltöltésére. Horgossal, Öttömössel és a kecskeméti Falugondnoki hálózattal együtt részesei vagyunk egy IPA-pályázatnak, mely a falugondnoki képzésről szól. Falunkat a képzés lebonyolításával bízták meg, mely január végétől június végéig tart - tudom meg.
A tervek szerint 2011-ben sor kerül a helybeli Jókai Mór Művelődési Egyesület épületének a felújítására, amire a Nemzeti Beruházási Terv 23 millió dinárt hagyott jóvá. Ebből a pénzből az Ady Endre és a Kis Ferenc utcára is aszfaltburkolat kerül. Kispiachoz tartozik a település központjától 5 km-re fekvő Szalatornya is.
- Ez a rész is hozzánk tartozik, az itt élők fizetik a helyi járulékot, így az általuk befizetett pénzt visszaforgatjuk a falu e részének a fejlesztésébe. A leghőbb vágyam, hogy Magyarkanizsa és Szabadka község együtt, egy közös projektum keretében összekösse a Buki-hídtól a Noszáig vezető utat, azaz hogy aszfalt kerüljön a trudbeniki és az Egység utakra. Kispiacról az első írásbeli feljegyzés 800 éve, 1311-ben történt. A falunapot is ennek jegyében ünnepeljük meg májusban. Az ünnepsorozatot épp Szalatornyán kezdenénk gyermeknappal, de sor kerül majd a többi közt szentmisére, művelődési műsorra és ünnepi vacsorára is - mondja az elnök, s örömmel újságolja, hogy Kispiac a község egyetlen olyan települése, amelyben a gyerekek száma nem csökken.
A faluban több termelőt is ért belvízkár: az egyik közülük a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó Domonkos Rezső.
- A magas talajvíz gombabetegségeket okozott, a penészedés pedig növényvédelmi pluszkiadást idézett elő. A gyümölcsösben a nedves körülmények miatt jobban terjed a varasodás - ez a termés minőségét nem rontja, de a küllemének sokat árt. Fólia alatti termesztéssel is foglalkozunk, de a fedett terményekben is nagy károkat okozott a víz. A zöldségeket újra kellett vetnünk, mivel az ősszel elültetett magvak megrothadtak. Attól tartok, ha az idő továbbra is ilyen csapadékos marad, akkor az újabb vetés is erre a sorsra jut - mondta Domonkos Rezső kispiaci gazdálkodó.
Hazafelé jövet az út mentén több erőgépet is láttam a hóesésben: mind pihent, de mihelyt jobbra fordul az idő, újra munkához látnak, hogy a szorgos emberek lakta települést megszabadítsák a belvíztől.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..