home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Őrült, vagy sem?
Tomek Viktor
2017.02.01.
LXXII. évf. 5. szám
Őrült, vagy sem?

Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke január 20-án lépett hivatalba. Nem könnyű megjósolni, hogy négy év múlva milyen lesz majd a világ, mindenesetre az újonnan megválasztott elnök a kampány során számos olyan népszerű, populista ígéretet tett, amelyeknek ha csak a felét betartja, a mandátuma végén Amerika nagyon más lehet.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóvá választása óta tudjuk, hogy Amerika valóban a lehetőségek országa. Bárkiből lehet bármi. Trump sohasem foglalkozott hivatásszerűen politikával, így Dwight D. Eisenhower után ő lett a második olyan amerikai elnök, aki korábban semmilyen politikai tisztséget nem töltött be.

Egyelőre nehéz eldönteni, hogy Trump a bizarr és sokszor obszcén kijelentéseivel csupán a műveletlen tömegeket akarja-e megszólítani, vagy komolyan is gondolja mindazt, amit mond. Tény azonban, hogy Carl Bernstein, a Watergate-botrányt kirobbantó újságíró szerint az amerikai republikánusok rangidős tagjai és vezetői egymás között Donald Trump szellemi egészségének állapotáról vitatkoznak, vagyis az Egyesült Államok 45. elnökét sokan egyszerűen őrültnek tartják.

De szemezgessünk egy kicsit abból, amit Trump az elmúlt időszakban írt: „A globális felmelegedés elméletét a kínaiak találták ki a kínai érdekek megvédésére. A céljuk, hogy az amerikai ipari gyártás ne lehessen versenyképes” (Twitter, 2012 novembere). „Bocsi, vesztesek és minden haragosom, de az IQ-m szinte a lehető legmagasabb. És ezt ti nagyon is jól tudjátok!” (Twitter, 2013) „Az Egyesült Államoknak nagymértékben erősítenie és bővítenie kell a nukleáris kapacitását, amíg a világ nem tér jobb belátásra az atomfegyverekkel kapcsolatban” (Twitter, 2016).

A XXI. században azt állítani, hogy a globális felmelegedés nem létezik, illetve csak kitaláció, az vagy mérhetetlen ostobaságról tanúskodik, vagy nagyon is számító húzás, üzenet a nagytőke irányába. Ez utóbbit igazolja például az, hogy Trump a világ legnagyobb energiavállalata, az ExxonMobil vezetőjét, Rex Tillersont jelölte a külügyminisztérium élére. Tillerson több mint tíz éve vezeti az évi 270 milliárd dolláros bevételt termelő ExxonMobilt. Nagyon úgy tűnik, hogy Trump pontosan tudja, mit csinál, és talán nem is annyira kiszámíthatatlan, mint azt sokan hiszik.

Jobb lesz-e a világ négy év múlva? Kétlem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..