home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Oromra, oromiak!
Szerda Zsófi
2017.02.13.
LXXII. évf. 6. szám
Oromra, oromiak!

Igaz, hogy Orom nem egy több ezer fős főváros, viszont a vezetősége sokkal jobban törődik a falu szülötteivel, mint egy nagyvárosé. Az idén például megszervezik az Oromiak Első Nagy Világtalálkozóját, azaz hazavárják az elvándorolt oromiakat egy augusztusi barátkozásra. Has nem marad éhesen és szív hidegen, hiszen hazamenni mindig melengető érzés.

Augusztus 19-én, szombaton a Malomfesztivál keretében kerül sor az Oromiak Első Nagy Világtalálkozójára — tudtuk meg Jenei Klementinától, a szervezőbizottság tagjától. A helyi közösség vezetőségének ötleteként az idén első ízben, de hagyományteremtő szándékkal szervezik meg ezt az összejövetelt azoknak, akik orominak vallják magukat.

— Ez alkalommal szülőfalujukba várjuk földijeinket, akár a közelben telepedtek le, akár távolabbra sodródtak a világban. A helybeliekkel együtt egy közös, beszélgetéssel, szórakozással teli napot tervezünk augusztus végére. Ezért aztán akik bármilyen módon kötődnek Oromhoz, akár ők, akár őseik születtek Orom, Völgyes, Újfalu vagy Ustorka közelében, térjenek haza legalább erre a napra, akár Magyarkanizsán, akár Londonban élnek.

A délelőtti programban egy ínycsiklandó főzőversenyre kerül sor, melyet szórakoztató műsor követ, oromi gyökerű művészek előadásában. Ezenkívül egy kiállítást is megtekinthetnek a jelenlevők, valamint a falut is körbekocsikázhatják, hogy egy kicsit nosztalgiázzanak. Mivel az esemény a Malomfesztivállal egyidejűleg lesz megtartva, a vendégek oda is kilátogathatnak. Az elszármazottak találkozóját az iskola udvarában tartják meg, régi és új ismerősök elmesélhetik egymásnak, kit merre sodort az élet.

— A részvevőknek regisztrálniuk kell Oromon, a Nagy út 202. alatt személyesen vagy a 024/799-012-es telefonszámon. Orom hazavár! — tudtuk meg Klementinától.

Lékó Róbert, Orom polgármestere elmondta, az ötlet onnan származik, hogy szeretnék színesebbé tenni az Oromi Napok rendezvényt, valamint mivel egyre kevesebben élnek a faluban, szeretnék hazahívni azokat, akik már elköltöztek. Jöjjenek el, nézzék meg a települést.

— Szeretnénk, ha éreznék, hogy mi nem felejtettük el őket. A névsor egyre bővül, már több mint ötszáz ember szerepel rajta. Olyanok is vannak közöttük, akik sikeresek lettek, ezzel is öregbítve a falu hírnevét, de a maga módján természetesen minden ember hozzátett valamit a falu életéhez a munkájával, tevékenységével.

Orom nagyobb tömegek fogadására is fel van készülve, viszont folyamatosan várja a támogatókat. Az eddigi hagyományoktól eltérően a rendezvényt az általános iskolában és a környékén tartják majd meg.

— Mivel a Malomfesztiválon eleve sok fiatal vesz részt, szeretnénk nekik is egy pluszprogrammal kedveskedni. A fesztiválozók délelőtt ellátogathatnak a főzőversenyre, illetve találkozhatnak itt élő és elszármazott falubeliekkel is. Az emberek felkutatásába több embert bevontunk, például Pósa Máriát, aki Orom és Völgyes tanyavilágról írt könyvet, és aki azóta is az egykori tanyavilág feltérképezésével foglalkozik. Ezt a művet alapul véve kezdtük el felkutatni az elszármazott embereket, illetve az itteni lakossági névjegyzék is sokat segített. Célunk a teljes lista megjelentetése, így az emberek ha meglátják, tudni fogják, hogy itt gondolnak rájuk, számontartják őket, hiszen ide tartoztak, tartoznak. Reméljük, ez jó motiváció lesz számukra, hogy meglátogassanak bennünket augusztusban — mondta a polgármester.


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..