home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Orom a világ közepe
Szerda Zsófi
2018.08.16.
LXXIII. évf. 33. szám
Orom a világ közepe

Ez nem kérdéses.

A malom mellett már dolgoznak az építők, épül és szépül a környéke, hogy a Malomfesztivál látogatóit készen várja az új konyha a kemencével, az új terasz, folynak a művészeti táborok, a faluban pedig az idén megszervezték az Oromiak második nagy világtalálkozóját. Mindenki megtalálja/megtalálta tehát a számára legmegfelelőbb szórakozási lehetőséget. A nap pedig hét ágra süt, barnulnak a vállak.

Az oromiak az idén is nagyszerű programmal készültek a világtalálkozóra, ezzel kívánnak hagyományt teremteni. Az egynapos rendezvényen a legkisebbek és az idősebb generáció képviselői is jól szórakozhattak, jóllakhattak és szomjan sem maradtak. Ezenkívül az időjárás is jócskán kedvezett a szervezőknek, senki nem fázott. A tavalyi sikeren felbuzdulva döntött úgy Orom helyi közössége, hogy ismét megtartja a rendezvényt, melynek célja, hogy legalább erre az egy napra hazacsábítsa a világ különböző tájaira szakadt oromiakat. Ahogy a szervezők hirdették: „Jöjjön el, legyen a vendégünk, jöjjön haza, Oromra, ahol tárt karokkal, jó hangulattal, szeretettel és izgalmas műsorszámokkal várjuk!” És aki már volt Oromon, az tudja, hogy ide még az is hazajár, aki nem is oromi. Van ennek a falunak egy varázsa, az emberek kedvesek és nagyon befogadóak.

A világtalálkozón már délután főttek a bográcsban a finomabbnál finomabb étkek, hiszen főzőversennyel indult a nap. Az iskola udvarán régi járművek, azaz oldtimerek vonultak fel. Láthattunk oldalüléses motort, egy Fićo rendőrautót s egy csuda szép, piros hippikombit is.

A Pöttyös Pódium bűvésze varázsolt a gyermekeknek, íjászkodni is lehetett, majd a Zenegér muzsikált, volt tehát tánc, zene és varázslat is.

Az iskolában kiállítást nézhettek meg az érdeklődők a következő témákban: az oromi malom és annak története, tárgyak, melyek a malomban s annak környékén voltak régen használatosak, gyermekrajzok erről a nagyszerű épületről, majd dr. Forró Lajos neves történész, egyetemi tanár tartott előadást. Beszámolójából a Malmok Útjáról lehetett többet megtudni, mely projektum egy Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia határon átnyúló pályázatnak köszönhetően valósult meg, két vajdasági és három magyarországi város partnerségével. Erről és a jövőbeli tervekről Vígi László számolt be. A programnak a Mit tehetünk Oromért? címet adták, s a helyiek is részt vettek benne, hiszen végeredményben ez leginkább őket érinti.

Eközben a kispályán, veterán és fiatal labdarúgók részvételével, már megkezdődtek a meccsek, melyeken nemcsak a helyiek, hanem Békova, Csóka és Csantavér focistái is részt vettek, majd a csantavéri Mendicus tamburazenekar húzta a talpalávalót, este pedig Gregor Bernadett lépett színpadra a rendezvény sztárvendégeként. Az egész napos programból persze nem hiányozhatott a lacikonyha, a kirakodóvásár, a légvár, az arcfestés és a sétakocsikázás sem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..