home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Örökségmentés - felsőfokon
Martinek Imre
2010.07.28.
LXV. évf. 30. szám
Örökségmentés - felsőfokon

Sajtótájékoztató a templombanA fehértemplomi Szent Anna római katolikus templomot még 1806-ban építtette a bécsi udvar, mindenekelőtt a Habsburg Birodalom, majd az Osztrák-Magyar Monarchia legdélebbi Duna menti határvárosában levő katonai támaszpont több ezer katonája részére. A németektől...

Sajtótájékoztató a templomban

A fehértemplomi Szent Anna római katolikus templomot még 1806-ban építtette a bécsi udvar, mindenekelőtt a Habsburg Birodalom, majd az Osztrák-Magyar Monarchia legdélebbi Duna menti határvárosában levő katonai támaszpont több ezer katonája részére. A németektől a Dél-Bánság eme hangulatos és sokarcú városkáját is a második világégést megszüntető ''felszabadítás” ürítette ki. Jelentős vérveszteséget okozva ezáltal a fehértemplomi katolikusoknak is, akik számát napjainkban - beleértve együttesen a magyar, illetve a cseh ajkú híveket - legfeljebb ezer főre (7%) becsüli a hivatalos statisztika.
- Viszont itt maradt az ősök barokk stílusú temploma, amely mindmáig messzemenően a nagybecskereki püspökség egyik legnagyobb kincse - nyilatkozta lapunknak msgr. dr Német László SVD nagybecskereki megyés püspök július 21-én egy rendhagyó végvári esemény után, melyen a polgármester úron és a püspök atyán kívül az USA, illetve a Cseh Köztársaság nagykövete, valamint a Szerbiai Vallásügyi Minisztérium képviselője is jelen volt. Pontosabban a hivatalos vizitbe érkező sponzorok, akik közbenjárása nélkül aligha kezdődhetett volna el az említett vallási és kultúrtörténeti objektum megmentésére irányuló hadjárat néhány esztendővel ezelőtt. Egy olyan épület megőrzése mellett törve lándzsát, amely hajdanán voltaképpen nemcsak a városka névadója lett, de idővel maga a község szimbóluma is. Dacára annak, hogy - egyes őslakos helyi adatközlők visszaemlékezéseire hagyatkozva - évtizedeken át éppenséggel ezzel a kérdéssel foglalkoztak a legkevesebbet a fehértemplomi városatyák. Mármint a jelkép megőrzésének fontosságával...
- A templom felújítása nemzetközi összefogás eredménye. Gyújtószikrája 2002-ben pattant ki, a Cseh Nagykövetség képviselőinek városi látogatása után. A tőlük kapott pénzből lett felújítva a torony rézsapkája, aranyoztatva a rajta levő ornamentika és a kereszt. Tetemes gondot okozott idővel a nagyon rossz állapotban lévő tetőszerkezet is, mely több helyen beázott, veszélyeztetve ezáltal a templom belső falait díszítő freskókat is. 2008 nyarán az USA akkori nagykövete járt erre, s látván a fehértemplomi szentély szépségét, felismerte: valódi érték megy veszendőbe, ezért kieszközölte az amerikai külügyminisztériumnál, hogy a kulturális örökség megőrzését támogató nagyköveti Alapítvány (Ambassador's Fund for Cultural Preservation) 44 500 USA-dollárt különítsen el a templom tetőszerkezetének a restaurációjára. Hogy milyen elavult állapotban van a tető faanyaga, arról csupán a cserepek leszedésével kaptunk teljes képet. Ez adta meg tehát a kellő indíttatást, amihez időközben a cseh nagykövetség is nyújtott további 8000 (nyolcezer) eurónyi segítséget, illetve másfél millió dinárt a Szerbiai Vallásügyi Minisztérium. Durva számítások szerint a fehértemplomi restaurációs projektumban ez ideig összesen 82 500 euró van befektetve, amihez 25 000 eurót a nagybecskereki püspökség biztosított.
A püspök atyától megtudtuk, hogy a komplett torony és a templom homloktere egészen a bejáratig restaurálva lesz, amihez persze, újabb anyagi forrás(oka)t is kell majd találniuk. Ennek ellenére a fehértemplomi néhai fehér templom külső javítási munkálatainak befejezését igen bizakodóan két év időhatáron belül látja. A kitűzött célok soraiban a belső (mű)értékek restaurálása is - a szó valós és átvitt értelmében egyaránt - ott szerepel a folytatásban. A város egyik legmagasabb pontján keresendő, messze a beszűkülő világunk horizontja fölé a közeljövőben várhatóan ismét habfehéren emelkedő templom falai mögött.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..