home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Örökség és értékteremtés
Tóth Lívia
2009.10.28.
LXIV. évf. 43. szám
Örökség és értékteremtés

- A szerző fotóiAz Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke ötven évvel ezelőtt, 1959. október 21-én Sinkó Ervin székfoglaló előadásával kezdte meg működését. Fontos dátuma ez a vajdasági magyarság művelődéstörténetének, mert tudományos életünk ettől ke...

- A szerző fotói

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke ötven évvel ezelőtt, 1959. október 21-én Sinkó Ervin székfoglaló előadásával kezdte meg működését. Fontos dátuma ez a vajdasági magyarság művelődéstörténetének, mert tudományos életünk ettől kezdődően vált intézményessé és egyetemi szintűvé. A jeles esemény alkalmából a múlt héten a Tartományi Képviselőház nagytermében ünnepi díszülést rendeztek, és azt számos vendég, közöttük tartományi elöljárók és tisztségviselők, a Bölcsészettudományi Kar tanszékvezetői, jelenlegi és nyugállományban lévő tanárai, az intézmény barátai, volt és jelenlegi hallgatói tisztelték meg jelenlétükkel.
Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke köszöntőjében arra hivatkozott, nincs olyan város, de szinte falu sem a Vajdaságban, amelynek szellemi és művelődési életében ne tevékenykednének a volt tanszékesek.
- Szerteágazó tevékenységével, szellemiségével, amelyet útravalóul visznek magukkal a végzős hallgatói, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék és a Hungarológiai Intézet az elmúlt évtizedek alatt nemzetiségi létünk, azonosságtudatunk, kultúránk minden bizonnyal legerősebb védőbástyája volt és marad. Társadalmi és oktatási rendszerek, ideológiák, sőt, országok változtak, alakultak át ez alatt a fél évszázad alatt, át kellett vészelnünk újabb kori történelmünk legsötétebb időszakát, a kilencvenes évek diktatúráját, a Tanszék és a negyven évvel ezelőtt megalakult Hungarológiai Intézet azonban töretlenül végezte munkáját - mondta a házelnök, majd annak jegyében kívánt további sikeres munkát, hogy a tanszék nélkül nemcsak szegényebb, sivárabb, hanem tulajdonképpen elképzelhetetlen lenne szellemi életünk, sőt, egész nemzetiségi létünk és megmaradásunk is.
Varga Imre, a Magyar Köztársaság nagykövete hangsúlyozta: a Magyar Tanszék nemcsak a magyartanárképzésben, hanem a vajdasági magyar kultúrában, a tudományos munkában, az értelmiségutánpótlás-nevelésben is jelentős részt vállalt, de nagy szerepe van annak a felismerésében is, hogy a vajdasági magyarok kultúrája mindenekelőtt része az egyetemes magyar kultúrának, ugyanakkor pedig a délszláv népek és a szerb nép kultúrájának is.
Az egybegyűlteket üdvözölte dr. Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora, dr. Olivera Gajić, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar oktatási prodékánja és dr. Kiefer Ferenc akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár, a hallgatók nevében pedig Herédi Károly szólalt fel.
Dr. Láncz Irén tanszékvezető összegezte az intézmény eddigi útját, felvázolta jelenlegi helyzetét és feladatait. Hangsúlyozta, a tanszéknek kiemelt szerepe van nemcsak a tanár-, hanem a tudósképzésben is, valamint a magyar nyelv, az irodalom, a néprajz, a művelődéstörténet kutatásában.
- Azok az értelmiségiek, akik a tanszék hallgatói voltak, felelősséggel rendelkeznek, és értékeket teremtenek. Ezt azért is tehetik, mert a tanszék mindenkor értékorientált volt. Értékeket teremtett azzal is, hogy tanárokat képezett, hogy a tanszékről kikerült hallgatók, és nemcsak az oklevéllel rendelkezők, újságírók, szerkesztők, fordítók, lektorok, könyvtárosok, kultúrmunkások stb. a vajdasági magyar kulturális élet jelentős egyéniségei lettek. Azok is, akiket nem jegyeznek név szerint - mondta, majd kitért a bolognai folyamatra is: - Nálunk is fel kell egyszer mérni, meghozta-e a várt eredményeket, vagy rontott a nagy hagyományokkal rendelkező korábbi oktatási rendszeren. Bárhogy is alakult majd az értékelés, egyvalami máris tagadhatatlan, négy év alatt elvégezhető a stúdium. Ezt bizonyította az idei végzős generáció: a 25 hallgató közül ugyanis 17-en sikeresen fejezték be az alapstúdiumot, közöttük Drozdik Popović Teodóra, aki a legjobb tanulmányi eredményt érte el. A tanszéken egyébként huszonegy tanár, munkatárs és több külső munkatárs dolgozik, a hallgatók három fokozaton szerezhetnek oklevelet, az elmúlt iskolaévben megkezdődött a doktori, három éve pedig a mesterképzés.
Dr. Bányai János nyugalmazott egyetemi tanár Ötven éve Tanszék címmel az irodalomtanításról és -gondolkodásról értekezett, dr. Rajsli Ilona a nyelvészeti kutatásokról tartott összefoglalót.
A hagyománynak megfelelően a jubileumi esemény részeként adták át Bencsik Orsolyának a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat, melyet a Kékítőt old az én vizében című verseskötetével érdemelt ki. Végül a Tanszék beszédművészeti műhelyének tagjai dr. Toldi Éva rendezésében Eltelt sok év... címmel verses-zenés összeállítást adtak elő az eddigi Sinkó-díjasok szövegeiből.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..