home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Örökké etno!
Lackó Linda
2015.08.30.
LXX. évf. 34. szám
Örökké etno!

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ az idén is megrendezte a már hagyományos Ifjúsági Etno Tábort a péterrévei Horgásztanyán. Noha ez hosszadalmas folyamat volt, a szervezők az idén is igazán kitettek magukért. Az egyik szervezővel, Tóth Attilával és a tábor egyik részvevőjével, Varga Edinával beszélgettem a rendezvényről.

Attila már harmadik alkalommal vesz részt a táborban: az idén először szervezőként a VMIK szupercsapatát erősítette.


Tóth Attila

— Egy táborlakónak fogalma sincs róla, hogy mennyi teendő van egy tábor lebonyolításakor, de ez így is van rendjén. Az idén nemcsak szórakozni mentem, hanem szervezni is.

* Mennyire volt ez nagy felelősség?

— A tábori előkészületek, majd a tábor megrendezése elég nagy szervezést igényel, a fő szervező pedig Erdődi Edvina volt, őt terhelte a legnagyobb felelősség. Mindenki kivette a részét a munkából. Úgy gondolom, egy szupercsapat voltunk, vagyunk, és remélhetőleg leszünk is a jövőben. A szervezési teendők végigkísérték az egész tábort.

* Három év alatt milyen változásokon ment át a rendezvény?

— A szervezők igyekeznek minél több újdonságot belevinni a tábor mindennapjaiba. A foglalkozások szinte minden évben ugyanazok, viszont ezt senki sem bánja. Valaki éppen azért vesz részt, hogy kipróbálja őket. Viszont az esti programok nagymértékben megváltoztak, hogy a táborlakók egy percre se unatkozzanak. Nagyszerű csapatjátékokban is részünk volt az idén, ami mindenkiben felébresztette a győzni akarást, mivel a nyertes csapat ajándékban részesült. Szerintem a tábor jó irányba változik.

* Az idén miért szeretted volna a szervezői csapatot erősíteni?

— Főleg azért, mert nagyon megtetszett a szervezés. A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központba is azért léptem be, mert úgy gondolom, érdekes ifjúsági programokat szervez szinte egész évben, és a csapat is nagyszerű, mely körülvesz. Az etnotábor a legjelentősebb programja a szervezetnek, és véleményem szerint az egyik legnagyszerűbb is, hiszen ott az ember valóban feltárhatja az addig titkos képességeit, sok barátra tehet szert, emellett akár a „nagy ővel” is találkozhat.

* Mit gondolsz a többi táborról?

— Semmit, mivel nem voltam másik táborban. Három évvel ezelőtt elmentem az etnotáborba, és azóta folyamatosan csak oda járok, nem szeretnék mást kipróbálni.

* Elég sok foglalkozás közül lehet választani a táborban. Az idén melyeken tudtál részt venni?

— Mivel vannak olyan munkák, amelyeknek az elkészítése szinte napokig eltart, az idén nem tudtam mindent kipróbálni. Nemezeltem, batikoltam és fát faragtam. Ezek a foglalkozások állnak a legközelebb hozzám.

* Milyen elképzeléseitek vannak a következő évre?

— Természetesen nem osztok meg minden tervet az olvasókkal, annyit viszont elmondhatok, hogy a programok jövőre is megújulnak, és a foglalkozások akár bővülhetnek is. A többiről pedig majd 2016 augusztusában beszélgetünk...

Edina, az egyik táborlakó élménybeszámolója:


Varga Edina

— Az idén másodszor jöttem el az etnotáborba. Azért szeretem, mert itt fiatalok vannak. Mindenki mindenkivel barátkozik. Rengeteg a foglalkozás, aminek nagyon örülünk, és az oktatók is türelmesek. A szervezők segítőkészek, és minden felmerülő gondra igyekeznek megoldást találni. A tábori napjaink a következőképpen alakultak: 8 órakor megszólalt a Republic együttes Jó reggelt című száma, majd a reggeli következett. A szakácsnők nagyon jól főztek! Ezután kezdődtek el a délelőtti foglalkozások, majd pihenőt tartottunk, utána pedig megszólalt a tábori rádió, melynek műsorában zeneszámokat is kérhettünk. A rádióadás után a délutáni foglalkozásokon folytathattuk a délelőtt megkezdett munkát, majd a csapatjátékok következtek, ezután pedig az esti programok vártak ránk.

* Neked melyik esti program tetszett legjobban?

— A táborba Dér Zsolt hegedűművész is ellátogatott, szerintem az ő előadása volt a legszebb! Újdonságnak számított továbbá, hogy a szervezők a lovagi játékokban jártas vendégeket hívtak, akik a sötétben tűzzsonglőrködéssel fokozták a hangulatot. Ez egy csodálatos élmény volt számomra! Ezenkívül az idén a csapatjátékok is nagyon érdekesek voltak.

* Milyen foglalkozásokon vettél részt?

— Igyekeztem mindent kipróbálni, amit tavaly nem sikerült. Nemezeltem, batikoltam, lovagoltam, íjászkodtam, üveget festettem és gyöngyöt fűztem. De a szívemhez mindenképp az íjászat és a nemezelés állt legközelebb.

* Az idén mi volt számodra a legérdekesebb?

— A szervezők minden évben rendeznek egy „uccsóbulit” az utolsó előtti napon. Ilyenkor meghívnak egy együttest, az idén a Flashback Humort, melyet egész héten mindenki várt. Érdekesnek találtam, hogy a táborban most először vezettek be egy szigorú szabályzatot, melyet az első napon együtt írtunk meg a szervezőkkel: mindenki elmondta, mi zavarja őt leginkább, és ez belekerült a szabályzatba. Aki ezeket a szabályokat megszegte, büntetést kapott.

* Jövőre is szeretnél menni?

— Mindenképp! Mindenkinek ajánlom! A táborban töltött idő alatt annyira összekovácsolódtunk a többiekkel, hogy az utolsó napokban már családtagként tekintettünk egymásra, és ez egy olyan különleges élmény, amely mindenkinek szebbé teszi a nyarát!


A táborban készült munkák (Szabó Krisztina felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..