home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Öntömjénezés mesterfokon!
2016.11.27.
LXXI. évf. 47. szám
Öntömjénezés mesterfokon!

Vučić saját vállát veregeti — Belgrád szakítsa meg a brüsszeli tárgyalásokat! — Nem érkezett múlt századi sertéshús — Lövöldözés Újvidéken — Lőfegyverek tűntek el

Vučić saját vállát veregeti

Sikeresnek értékelte a megválasztása óta eltelt száz napot Aleksandar Vučić szerb kormányfő. Mint mondta, a legnagyobb eredménynek újabb autópálya-szakaszok és gyárak átadását, a költségvetési hiány csökkentését, valamint a külkereskedelmi kapcsolatok erősítését tartja. A miniszterelnök kiemelte: a kormány augusztus 11-ei kinevezése óta sikerült megőrizni, sőt tovább erősíteni a jószomszédi kapcsolatokat a környező országokkal, Belgrád pedig tartózkodott minden olyan megnyilvánulástól, amely veszélybe sodorhatta volna a térség stabilitását. Megfogalmazása szerint Szerbia a régió stabilitásának oszlopa kíván maradni, majd leszögezte: Szerbia célja továbbra is az európai uniós csatlakozás, de folytatni kívánja a hagyományosan jó kapcsolatok fenntartását Oroszországgal és Kínával. Hozzátette, ezzel egyidejűleg az Egyesült Államokkal és az Európai Unió országaival is jó kapcsolatra törekszik.

Szerinte a gazdasági növekedés a második Vučić-kormány alatt is folytatódott.

Egyébként a kormány becslése szerint az idén a bruttó hazai össztermék több mint 2,7 százalékkal emelkedik, jövőre pedig akár 3,5 százalékos is lehet a növekedés — közölte néhány napja Dušan Vujović pénzügyminiszter (Németországnak tavaly 1,69, Nagy-Britanniánk 2,33, az Egyesült Államoknak pedig 2,43 százalék volt a GDP-növekedése).

Vučić szerint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc tovább folytatódik, ezzel is bizonyítva, hogy Szerbia biztonságos és külföldi befektetésekre alkalmas ország.

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi időszakban kiemelkedően jó a kapcsolat a nemzeti kisebbségek intézményeivel, és ezt a tendenciát folytatni kívánja.

A kormány célja a közeljövőben az államháztartási hiány és a GDP 70,8 százalékát kitevő államadósság további csökkentése, a vasúti és a közúti közlekedés fejlesztése, valamint a közszférában dolgozók bérének növelése lesz. További cél marad az európai integráció, a vállalati környezet javítása és a befektetők országba vonzása. (Blic)

Belgrád szakítsa meg a brüsszeli tárgyalásokat!

Tomislav Nikolić szerb államfő kijelentette, ha Koszovót az UNESCO tagjává választják, javasolni fogja a Pristinával folytatott tárgyalások megszakítását. Szerinte ugyanis előzetes brüsszeli egyeztetés nélkül egy ilyen lépés elképzelhetetlen.

— Elfogadhatatlan, hogy Koszovó a brüsszeli tárgyalásokat megkerülve váljon az UNESCO tagjává — nyilatkozta a Politika napilapnak a szerb államfő.

Elmondása szerint egyes államok részéről képmutatás, hogy ragaszkodnak a Belgrád és Pristina közötti párbeszédhez — melytől a végső megoldást várják —, közben pedig nyomást gyakorolnak azokra az államokra, amelyek nem ismerték el Koszovó függetlenség, jelentette a Tanjug.

Úgy véli, az Egyesült Államokban az elnökválasztás utáni új helyzet reményt ad Szerbiának arra, hogy az igazságosságnak és a nemzetközi jognak legalább csak egy része elérje. (Politika)

Nem érkezett múlt századi sertéshús

Nincs arra utaló jel, hogy harmincnégy évvel ezelőtt, vagyis 1982-ben lefagyasztott hús érkezett volna a bari kikötőbe Szerbia számára, közölte Nenad Petrović, a mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi igazgatóságának vezetője.

— Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy ilyen küldemény akárcsak a kikötő közelébe is jutott volna — nyilatkozta Petrović a Politikának, hozzátéve, a montenegrói hatóságok közlése szerint az elmúlt napokban két hajó érkezett, melyek banánt, fagyasztott gyümölcsöt, halat és csirkehúst szállítottak, de egyiket sem Szerbia számára.

Petrović szerint a húsbehozatal teljes ellenőrzés alatt áll. Koordinált akcióról van szó, melyben három állategészségügyi szolgálat összehangolt munkát végez. (Politika)

Lövöldözés Újvidéken

Ismeretlen tettes szombat este hat óra körül Újvidéken, a Telep nevű városrészben több lövést adott le egy harmincéves nőre. A súlyosan megsérült áldozatot a Vajdasági Klinikai Központ sürgősségi osztályára szállították. Az öt lövést valószínűleg egy fiatalember adta le abban a pillanatban, amikor a nő kiszállt a gépkocsijából. A helyszínelés után a rendőrség gyilkossági kísérletnek minősítette a támadást. (Kurir)

Lőfegyverek tűntek el

Egy belgrádi katonai raktárból lőfegyverek tűntek el. A szerb hadsereg vezérkari főnöke és a védelmi miniszter az ügy kivizsgálását kezdeményezte az általuk rendkívülinek minősített eset miatt.

Mindeközben a katonaság — Szerbia történelmében először — tiltakozó megmozdulásra készül. A Szerbiai Katonai Szakszervezet november 27-ére szervez megmozdulást a belgrádi védelmi minisztérium elé. Követelései között a hivatásos katonák bérének emelése is szerepel. (Večernje novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..