home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Önkormányzati választások és koalíciós tárgyalások Romániában
Talpai Lóránt
2016.07.10.
LXXI. évf. 27. szám

Június elején önkormányzati választásokat tartottak Romániában, alacsony részvétellel. A lakosság több mint fele ugyanis úgy döntött, hogy inkább otthon marad, és nem megy el szavazni. Magyar szempontból a csaknem 150 000-es Marosvásárhelyen, a több mint 100 000 lakosú Szatmárnémetiben és a mintegy 35 000-es Székelyudvarhelyen volt a legizgalmasabb a verseny.

Az eredmények baloldali kormányzást vetítenek elő

Június elején önkormányzati választásokat tartottak Romániában, alacsony részvétellel. A lakosság több mint fele ugyanis úgy döntött, hogy inkább otthon marad, és nem megy el szavazni. Magyar szempontból a csaknem 150 000-es Marosvásárhelyen, a több mint 100 000 lakosú Szatmárnémetiben és a mintegy 35 000-es Székelyudvarhelyen volt a legizgalmasabb a verseny.

Marosvásárhelyen Soós Zoltán, a magyar pártok által támogatott független jelölt 1725 szavazattal kapott kevesebbet Dorin Florea polgármesternél. A voksolás után az RMDSZ Maros megyei szervezete a szavazás megismétlését kezdeményezte, de a román választási bizottság minden óvást elutasított. Első ízben lesz viszont magyar alpolgármestere Temesvárnak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Nemzeti Liberális Párt Temes megyei szervezetei között ugyanis megállapodás született az alpolgármesteri tisztségről. Székelyudvarhelyen Gálfi Árpád, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje nyert az RMDSZ-es Arros Orsolyával szemben. Sepsiszentgyörgyön a korábbi polgármester újabb mandátumot kapott, Csíkszeredában pedig a korábbi polgármester, Ráduly Róbert Kálmán nyert. Fontos kiemelni azt is, hogy Bukarestnek első ízben lesz női főpolgármestere.

A romániai önkormányzati választásokon egyébként 11 000 jelöltet indítottak a magyar pártok, a szavazópolgárok pedig 3200 település és 41 megye vezetőiről döntöttek. Országos szinten a körülbelül 45 000 önkormányzati tisztségre mintegy 108 párt, kisebbségi szervezet és pártszövetség több mint negyedmillió jelöltet állított. A választások után az RMDSZ nem kötelezte el magát a román jobb- vagy baloldal mellett, hanem a Szövetségi Állandó Tanács a területi szervezetekre bízta a koalíciós egyezmények megkötését a helyi igények és lehetőségek függvényében. Ezáltal az RMDSZ nyolc megyei tanácsban lett része a helyi többségnek. Országos viszonylatban a baloldal nyerte az önkormányzati választásokat. A megyei pártlistákon és a főváros önkormányzatában a PSD—UNPR (a Szociáldemokrata Párt és a Románia Haladásáért Országos Szövetség koalíciója) a szavazatok 42,3, a PNL (Nemzeti Liberális Párt) 30,6, az ALDE (új szabadelvű párt) 6,3, az RMDSZ 4,9, a Traian Băsescu vezette PMP pedig a 4,5 százalékát szerezte meg. Ez az eredmény baloldali kormányzást vetít elő a közelgő, év végi parlamenti választás kapcsán.

Az RMDSZ a megyei koalíciós tárgyalások nyertesévé vált

Attól függetlenül, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Népi Mozgalom Párt képviselői nem értek el túl jó eredményt az önkormányzati választáson, mégis sok helyütt ez a két párt volt a mérleg nyelve. Ezáltal számos vezető tisztséget szerzett a megyei tanácsokban. Az ország negyvenegy megyéjében megtartott koalíciós tárgyalások után a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt kilenc, az RMDSZ pedig nyolc megyében lett része a helyi többségnek. Mindkét szervezet a helyi érdekei alapján állt oda vagy a Szociáldemokrata Párt, vagy a jobbközép Nemzeti Liberális Párt mellé.

A koalíciós tárgyalásoknak a pártok jövőbeli együttműködésén kívül a vezető tisztségek elosztása volt a tétje. Az idén ugyanis már nem közvetlenül a szavazópolgárok, hanem a megyei önkormányzati képviselő-testület tagjai választottak maguk közül elnököt és alelnököket a megyei tanácsok élére. S amíg a közvetlen választási rendszerben 2012-ben az RMDSZ-nek csak a két magyar többségű megyében, Hargitában és Kovásznában sikerült megnyernie a tanácselnök-választást, addig az idei, közvetett rendszerben további három — Maros, Szatmár és Bihar — megyében sikerült támogatást szereznie a román pártoktól ahhoz, hogy magyar tisztségviselőt válasszanak a megyei önkormányzat elnökévé. Az új rendszernek köszönhetően a magyar szövetség a koalíciós tárgyalások egyik legfőbb nyertesévé vált. Az RMDSZ bizonyos megyékben a liberálisokkal, másutt pedig a szociáldemokratákkal kötött választások utáni szövetséget. Kelemen Hunor pártelnök szerint azonban a megkötött koalíciók nem fogják befolyásolni az RMDSZ döntéseit vagy választási stratégiáját az év végén megrendezendő parlamenti választások kapcsán. Mint ismeretes, Romániában decemberben jár le a jelenlegi parlament mandátuma. A választásokat várhatóan november 20-án tartják meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..