home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Öngyilkos merénylő
Talpai Lóránt
2012.07.26.
LXVII. évf. 30. szám

Áder János Betlehemben jártÁder János magyar köztársasági elnök izraeli körúton járt. Hivatalos útján találkozott Simon Peresz izraeli elnökkel, Benjámin Netanjahu kormányfővel és Reuven Rivlinnel, a kneszet elnökével. A magyar államfő látogatása utolsó napját a ciszjordániai Betlehemben töltötte. F...

Áder János Betlehemben járt

Áder János magyar köztársasági elnök izraeli körúton járt. Hivatalos útján találkozott Simon Peresz izraeli elnökkel, Benjámin Netanjahu kormányfővel és Reuven Rivlinnel, a kneszet elnökével. A magyar államfő látogatása utolsó napját a ciszjordániai Betlehemben töltötte. Felkereste a Születés templomát, azaz Jézus születésének helyét. Áder Jánost a Jézus születésének helyén emelt templomot fenntartó három egyház -- a görög ortodox, az örmény keresztény és a katolikus -- képviselői fogadták. A köztársasági elnök gyertyát gyújtott Krisztus jászlának feltételezett helyénél. Ezután a Palesztin Nemzeti Hatóság képviselőivel, Abdel-Fattáh Hamájellel, Betlehem kormányzójával, Rula Maaja turisztikai miniszterrel és Mahmúd Abbász palesztin elnök keresztényügyi tanácsadójával, Zijád Bandakkal folytatott tárgyalást.

Nelson Mandela 94. születésnapját ünnepelték világszerte

A Dél-afrikai Köztársaságban és világszerte is megünnepelték Nelson Mandelának, a rasszista apartheid rendszer elleni harc hősének, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnökének 94. születésnapját. A már visszavonult, Nobel-békedíjas politikus a családja körében töltötte az ünnepet a délkeleti országrészben lévő Qunuban, ahol gyerekkorában élt. Általában ritkán fogad látogatókat, de most kivételt tett: meglátogathatta és köszönthette barátja, Bill Clinton egykori amerikai elnök, akit elkísért lánya, Chelsea is. Üdvözlő táviratot küldött Mandelának többek között Barack Obama amerikai elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. A Dél-afrikai Köztársaságban több rendezvény és kiállítás is volt az egykori elnök születésnapja alkalmából. Az iskolákban reggel több mint 12 millió gyerek énekelte el egyszerre a Boldog születésnapot! című dalt, és a Mandela Alapítvány kérte a többi dél-afrikait is, hogy ugyanabban az időpontban csatlakozzon az iskolai kórushoz, és hozzák létre ezzel a világ legnagyobb dalárdáját.

Hillary Clintont Egyiptomban paradicsommal fogadták

Hillary Clinton az amerikai konzulátus újbóli megnyitására érkezett a Földközi-tenger partján fekvő Alexandriába. A helybeli tüntetők azonban nem fogadták szívélyesen. Paradicsommal és lábbelikkel dobálták meg az amerikai külügyminisztert szállító gépkocsioszlopot: ''Clinton, kifelé!”, és Monica Lewinskyre utalva ''Monica, Monica!” -- kiabálták, közben paradicsomot, cipőket és vizespalackokat hajigáltak a rendőri kísérettel elhaladó autókonvoj felé, de egy amerikai illetékes közlése szerint nem találták el azt az autót, amelyben az amerikai külügyminiszter ült. Hillary Clinton a politikai változások számlájára írt idegességnek tulajdonítja a tüntetéseket. ''Ha majd megalakulhat egy felelős kormány, melynek tetteit meg lehet ítélni, és elszámoltatható lesz, akkor az emberek képesek lesznek arra, hogy döntésekre jussanak, mert a szavaknál jobban számítanak a tettek -- ezért nem voltam megsértve” -- nyilatkozta az amerikai politikus. ''Örültem, hogy senki sem sérült meg, sajnáltam azonban, hogy a paradicsom veszendőbe ment -- egyébként az incidens nem okozott különösebb kellemetlenséget” -- mondta Clinton.

Tömegmészárlás Coloradóban

A 24 éves James Holmes 12 embert ölt meg és mintegy 50-et megsebesített a Colorado állambeli város egyik multiplex mozijában az új Batman-film premierjén. A rendőrségnek sikerült a tettest a helyszínen elfognia. Az ámokfutó a kihallgatása során azt mondta, ő Joker, Batman filmbeli ősellensége, ezért még a haját is pirosra festette. A gyilkos a mészárlás előtt még a lakását is aláaknázta: ''Egy egész sor bonyolult szerkezetről van szó” -- közölte a robbanóeszközökkel kapcsolatban Daniel Oates, Aurora rendőrkapitánya. Az FBI szakembereinek egy egész napi munkájukba telt, mire egy robot segítségével hatástalaníthatták a gyújtózsinórokat, robbanószerkezeteket és gyúlékony vegyi anyagokat rejtő tárolók bonyolult rendszerét. A merénylet után Barack Obama társadalmi egységre szólított fel, és elrendelte, hogy a Fehér Házon, a szövetségi hivatali épületeken, a katonai bázisokon, valamint a hadihajókon eresszék félárbocra a zászlókat. A Warner Bros. a tragikus események után lefújta a film párizsi vörös szőnyeges bemutatóját, és a benne szereplő sztárok is lemondták párizsi sajtóinterjúikat. A filmstúdió egy közleményt is kiadott a lövöldözéssel kapcsolatban, melyben az áll, hogy mélységes szomorúsággal értesültek a támadásról, és együtt éreznek az áldozatok családtagjaival.

Merénylet a bulgáriai Burgaszban

Nyolcan meghaltak, 37-en pedig megsebesültek Bulgária Burgasz nevű városában egy öngyilkos merénylő által elkövetett autóbusz-robbantásban. A szemtanúk arról számoltak be, hogy abban a pillanatban, amikor egy illető felszállt a buszra, hatalmas robbanás következett be. Burgasz polgármestere közölte, hogy izraeli turisták voltak a buszban. A robbantás után a bolgár elnök, a miniszterelnök és a belügyminiszter is a helyszínre utazott. A merénylet miatt Izraelben válságstáb alakult. Az izraeli titkosszolgálat egyébként már az év elején figyelmeztette a bolgár hatóságokat egy terrorakció lehetőségére, mert januárban gyanús csomagot találtak egy buszon, amely Törökországból vitt izraeli turistákat Szófiába.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..