Olvasókör a közösségépítés jegyében

Olvasókör a közösségépítés jegyében

Olvasókör nyílt a kelebiai Márton Áron Közösségi Házban.

Az érdeklődők könyvet kölcsönözhetnek, elolvashatják a napi és a heti sajtót, ezenfelül süteménnyel, teával és kávéval is megkínálják a látogatókat, akiket a téli időszakban minden kedden délután 15 és 16 között várnak.

— Mintegy kétszáz kötet van a Márton Áron Közösségi Ház Gaál Ferenc termében megnyílt olvasókör birtokában. Nem csupán az olvasásra, hanem a közösségépítésre is nagy hangsúlyt helyeznek — mondta el a megnyitón Paskó Csaba kelebiai plébános, a helyi Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke. — Kelebián már nagyon régóta működött olvasókör Kovács Erzsébet nyugalmazott könyvtáros vezetésével. Amikor megépült a Márton Áron Közösségi Ház, az emeleti termében megvolt a lehetőség, hogy ez az olvasóklub tovább működjön. Kovács Erzsébetnek köszönhetően volt egy magángyűjtemény, majd a testvértelepülési kapcsolatainknak hála ajándékba kaptunk kilencvenkilenc kötetet az algyői könyvtártól. Ez dr. Bogner István tanár úr könyvadományával bővült, illetve a plébánia is hozzátett ehhez a gyűjteményhez.


A szerző felvételei

A könyvtár a templomtorony alatti teremben van berendezve. Fülöp Róbert adományozott az olvasókörnek egy számítógépet, mellyel katalogizálni lehetett a könyveket, továbbá a gyerekek is internetezhetnek rajta.

— Aprósüteményekkel is szeretnénk idecsábítani az embereket, hogy jobb kedvvel jöjjenek olvasni. Fontos a magyar nyelv ápolása, a kultúránk ilyen értelemben való mélyítése, de talán sokkal lényegesebb a közösségépítés, az emberek egymással való találkozása — tette hozzá Paskó.

— Az olvasóvá nevelés óriási feladata nemcsak az iskoláknak, nemcsak a pedagógusoknak, hanem a művelődési egyesületeknek is — emelte ki a megnyitón Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke. — Az is fontos, hogy elkalauzolják a gyerekeket akár az irodalom, akár a tudomány világába, ahogyan azt is megtaníthatják nekik, hogyan kutathatják fel és lelhetik meg a számukra fontos információkat.

— A könyvtár és az olvasókör megalakulása fontos a kulturális élet tekintetében. Hisszük, hogy ez serkenteni fogja az itteni közösség kulturális és társadalmi életét — nyilatkozta Magosi Zsuzsanna. A polgármesteri tanácsos hozzátette: — Paskó Csaba szorgalma és kreativitása példaértékű, hiszen olyan aktivitásokat és hagyományteremtő eseményeket szervez, amelyek más településekről is idevonzzák az embereket Kelebiára.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Ladóczki Gábor
Szabadkai Napló
Koncert a gyógyulásért
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink