home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Októberi találkozások
Martinek Imre
2014.11.05.
LXIX. évf. 45. szám
Októberi találkozások

Mottó: „Közeli helyeken, dombokon, hegyeken, kibelezett kőbányák üregében. [...] Most is visszhangzik a léptem” (Bikini-dalszöveg).
— Az októberi művelődési, öntudaterősítő és közösségépítő találkozások helyszínei között Torontálvásárhely is kiemelkedő szerepet kapott.

A fennállásának és aktív működésének húsz-egynéhány évére büszkén visszatekintő budapesti Jókai Amatőr Néptánccsoport a nagybecskereki gyökerű koordinátora, Schön György megannyi sziklaszilárd személyes és közösségi kapcsolataira hagyatkozva érkezett Torontálvásárhelyre. Többnapos délvidéki körútjuk második napján a dél-bánsági település református egyházközségének elöljárói, tagjai, illetve a falu intézményesített és amatőr művelődési munkásai fogadták őket. A vendégek egy tucat doboznyi könyvet is ajándékoztak a falu magyar tannyelvű óvodásai és iskolásai számára.

Az egész estet betöltő, dallal és tánccal gazdagon átszőtt ünnepi műsorra, melyben a színre lépők személyes hangvételű visszaemlékezéseikkel is méltatták az 1956-os forradalmat és annak üzenetét, a helyi József Attila Művelődési Otthonban került sor. A többszörös társszervezésben megvalósuló találkozó kapcsolattartó moderátora Tatár Ilona volt. A „hazaiak” sorából Marković Elvira a műsorvezető szerepét vállalta magára, Tatár Ferenc pedig Vörösmarty Mihály Szózatát tolmácsolta, melyet Tóth Zsolt kántor vezényletével a művelődési otthon alkalmi, Őszirózsa nevű kórusa is előadott. Ez utóbbi egy dalcsokorral is fellépett. Ugyancsak „ráduplázott” az Óbecséről érkező Cseh Ferenc is. A Kéknefelejcs énekcsoport bánáti dalcsokrot adott elő, majd felhangzott a furulyaszóló, végül a budapestiek koordinátora énekelt el egy megfakult fényű, képes levelezőlap ihlette nótát. Az al-dunai hegedűs—brácsás—cimbalmos—klánétás felállású vendégzenekar székely katonadalokat adott elő. Az est hangulatos táncházi mulatsággal zárult a pancsovai Csörömpölő zenekar és barátainak hangszeres, illetve Horváth Ágoston és párja táncoktatói közreműködésével.

A budapesti társulat a közép-bánsági Erzsébetlakon is fellépett, felvezetőként a helyi Császár-tó Magyar Művelődési Egyesület fennállásának tizedik esztendejét méltató, közgyűléssel és mulatsággal egybekapcsolt ünnepségén.

Október 24-én és 25-én az anyaországi Balatonszabadi testvértelepülés Thália Művészetbarát Egyesület Kreatív Színpada lépett fel Torontálvásárhelyen. Az első napon a csapat Joel Chandler Harris Rémusz bácsi meséi című gyermekelőadását mutatta be a helyi művelődési otthon nagyszínpadán. Másnap a társulat — a több mint százéves magyar kabaré előtt tisztelegve — a humor gyöngyszemeiből összeállított színes kaleidoszkópot nyújtott át KakasülŐ címmel. A főszerepbe a saját képmásunkról megformázott kisembert emelték az élet különféle díszletei közepette, vágyaival, ármányaival, csetlésével-botlásával, szeretni való esendőségével.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..