home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Oktatásfejlesztés a Vajdaságban a folytonosság jegyében
Kartali Róbert
2019.01.11.
LXXIV. évf. 2. szám
Oktatásfejlesztés a Vajdaságban a folytonosság jegyében

Sikeres évet zárt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, amelynek munkáját a 2019. évben a folytonosság jellemzi majd.

A titkárság 2018-ban Nyilas Mihály vezetésével olyan nagyszabású munkát valósított meg, amelyre az utóbbi 50 évben nem került sor: személyesen is ellátogatott a tartomány területén működő összes nevelési-oktatási intézménybe. 

 A titkárság 2019-ben 788 millió dináros költségvetéssel rendelkezik, melyből 472 milliót az oktatás fejlesztésére irányoznak elő, a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos ügyekre pedig 316 millió dinárt — jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Nyilas Mihály, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár. Egyúttal ismertette a titkárság Közelebb az iskolapadokhoz elnevezésű akció eredményeit is, melynek keretében a titkárság képviselői, megalapítása óta első alkalommal, a tartomány területén az összes nevelő-oktató intézménybe ellátogattak, így feltérképezve az aktuális helyzetet 548 általános- és középiskolában, iskoláskor előtti intézményben és diákotthonban.

— Próbáltunk közelebb kerülni az oktatási intézményeinkhez az egész tartomány területén. A látottak szerint továbbra is a felújítási munkálatok azok, amelyek a legszükségesebbek. Sok esetben még a vagyonjogi viszonyok sincsenek rendezve az épületeket illetően. Idén az a teendőnk, hogy orvosoljuk azokat a problémákat is, amelyeket nem lehetett azonnal megoldani.


A szerző felvételei

A tartomány ezzel párhuzamosan folytatta a beruházásokat is, mintegy 600 millió dinárt fordítottak az oktatási intézmények épületgondjainak megoldására. Ebből 300 milliót az oktatási titkárság, a másik 300-at pedig más titkárságok és a Tartományi Nagyberuházás Igazgatóság biztosította. 2018-ban a titkárság a köztársasági szervekkel, a minisztériumokkal és az önkormányzatokkal is szorosabbra fűzte együttműködését — tette hozzá Nyilas.

— A kislétszámú osztályok megnyitása tekintetében például kevesebb akadály gördült elénk és minden szervezetten működött. Az oktatási minisztérium mellett pedig az igazságügyi minisztériummal és az államigazgatási és önkormányzati minisztériummal is jó kapcsolatot alakítottunk ki.

A tartományi titkárság az oktatási minisztériummal együttműködve megkezdte a digitalizálás bevezetését is a vajdasági iskolákban, azzal a céllal, hogy a diákok lehetőséget kapjanak informatikai tudásuk elmélyítésére. Ennek édekében a tartomány területén 52 iskola számára biztosították a  hozzáférést a Microsoft Office 365 Education platformjához. Ez mintegy 2500 tanárt érint, akik a program felhasználási licencét átruházhatják a diákokra is, így hozzávetőlegesen 30 000 diák tanulhatja meg használni ezt a platformot — magyarázta a titkár.

Nyilas az újdonságok között kiemelte, hogy realizálták azt a vizsgaprogramot, amely során az iskolaigazgatók, illetve az igazgatójelöltek megszerezhetik azt az engedélyt, amely az új oktatási törvény szerint az oktatási intézmények vezető posztjának betöltéséhez szükséges. A licenc megszerzése két éves határidőn belül kötelező az iskolaigazgatók számára. Decemberben volt az első vizsgaidőszak, amelyet 11 jelöltből csupán heten teljesítettek. A titkár szerint ebből is látszik, hogy egy komoly vizsgáról van szó.

A 2018. év abban a tekintetben is eredményes volt, hogy a titkárságnak első ízben sikerült európai uniós forráshoz jutnia, ez több mint 500.000 eurót jelent a titkárság idei költségvetésében.

— Egy olyan projektum hordozói vagyunk, amelyet az Európai Unió támogatott és amely a diákturizmust célozza meg. Ezzel a támogatással az a projektünk egészül ki, amely már évek óta működik és a toleranciát helyezi előtérbe. Ennek egyik eleme a határok nélküli tábor Magyarkanizsán.

A oktatási pályázatok terén is vannak újdonságok. Az iskoláskor előtti intézmények például az előző időszakban csupán épületfelújításra tudtak pályázni. Nyilas elmondása szerint a hamarosan megjelenő pályázatok már úgy lesznek kiírva, hogy az óvodák is tudjanak pályázni különböző programok, rendezvények és projektek megvalósítására is.

A nemzeti tanácsok számára a titkárság még az év első felében kifizeti az előírányzott 60 millió dinárt — mondta Nyilas, majd hozzátette: itt a Magyar Nemzeti Tanács fogja ismét a legnagyobb összeget kapni, ugyanis ez a nemzeti közösség a  legnagyobb létszámú és egyben a legszervezettebb is a tartományban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..